DIY: 3D dromenvangerschilderij

3D dromenvangerschilderij

Ik heb iets met dromenvangers. En met dromen in het algemeen, trouwens. Ik kan het niet zo goed uitleggen, maar alles rondom dromen en het woord dream vind ik gewoon magisch. Bovendien vind ik het tof dat je zowel dromen ’s nachts kunt bedoelen, als dingen die je ooit wilt bereiken. In dat laatste geval zit er ook een zekere toekomstvisie in verscholen, en nadenken over de toekomst, daar houd ik van. Ik wilde dan ook al heel lang een dromenvanger boven mijn bed; niet omdat ik geloof dat die nachtmerries tegenhouden, maar omdat ik het gewoon erg mooi vind. Dat geklungel met die touwtjes is alleen helemaal niets voor mij, dus bedacht ik een oplossing: een simpel 3D dromenvangerschilderij! Pastelkleuren, een dromenvangers, glitters én mijn favoriete gedichtje: beter wordt het niet. Eigenlijk twijfelde ik of ik zo’n simpel iets wel zou delen, maar waarom ook niet, dus aanschouw: stap 2 van mijn Pimp my room project! Worden de muren tenminste ook iets minder kaal. :)

3D dromenvangerschilderijtje

Dit heb je nodig
– Een canvasdoek (de mijne is 24×30 cm: €1,09 bij de Action)
– Acrylverf in de kleuren die je wilt gebruiken (in mijn geval wit, zwart, groen en rood)
– Sponsjes om mee te verven (kwasten zouden ook kunnen)
– Een grote houten ring (de mijne kwam heel toevallig uit een Maak je eigen dromenvanger-pakketje waarvan ik de rest dus niet gebruikt heb, maar bij de hobbywinkel heb je ze bijvoorbeeld ook)
– Wol/touw in een kleur naar keuze
– Lijm
– Veren
– Eventueel glitters (niet op de foto)
– Een fineliner

Zo maak je het

3D dromenvangerschilderijtje

3D dromenvangerschilderijtje

1. Begin met het verven van het canvasdoek. Ik wilde een soort pasteltinten gebruiken, dus mengde ik groen met wit en rood met wit. Dit depte ik met de sponsjes op het doek, zodat het ook een beetje in elkaar overliep. En ja, ik voelde me heel expressief/artistiek toen ik dat aan het doen was.

3D dromenvangerschilderijtje

2. Als je wilt, kun je ook je veren een kleurtje geven. Ik vond zwarte veren niet passen bij de zachte kleuren van mijn schilderij, dus verfde ik mijn veren grijs en strooide ik er wat glitter overheen. Op de foto’s van het eindresultaat zie je het niet zo goed, maar als de zon ’s ochtends opkomt schitteren ze subtiel maar prachtig. :) Waarschuwing: je hele huis komt wel onder de glitters te zitten.

3D dromenvangerschilderijtje

3. Voor deze stap heb je wellicht wat geduld nodig: wikkel wol/touw om je houten ring heen, zodat deze helemaal bedekt is. Het einde kun je vastmaken met lijm.

3D dromenvangerschilderijtje

4. Zodra de veren zijn opgedroogd, kun je deze aan de houten wollen ring bevestigen. Dat deed ik ook met wol: achteraf is wit misschien niet zo’n goede keuze, maar ach. Je kunt het touwtje om het ‘steeltje’ van de veren heen knopen, maar ik koos ervoor om het er gewoon aan te lijmen.

3D dromenvangerschilderijtje

5. Teken daarna een cirkel op je schilderij met een passer (bord overtrekken is ook toegestaan). Ik vond het mooi als de dromenvanger links kwam, maar rechts kan natuurlijk ook. Of in het midden. Of zo. Teken daarin met de fineliner wat je normaal met touwtjes zou doen. Ik ben in het midden van de cirkel begonnen en tekende een soort bloemblaadjes naar de uiteinden toe, en dat vind ik er best wel echt uitzien (al zeg ik het zelf, haha).

3D dromenvangerschilderijtje

6. Plak je houten ring met veren op de cirkel en dan – tadaaa – heb je ineens een dromenvanger! (Het is een wonder, nietwaar?)

3D dromenvangerschilderijHier zie je mooi dat ie 3D is. :)

7. Schrijf tot slot met de fineliner een quote/gedichtje op je schilderij. Ik ging voor mijn favoriete gedichtje van Langston Hughes:

Hold fast to dreams
For if dreams die
Life is a broken-winged bird
That cannot fly

Hold fast to dreams
For when dreams go 
Life is a barren field
Frozen with snow

En ja, ik besef dat dit niet in overeenstemming is met het doel van een dromenvanger, maar ach. Oh, en er zitten lekker veel f’s in, en ik vind f’jes op deze manier geschreven heel mooi, haha. Je kunt uiteraard iets anders kiezen, hoewel het wel leuk is als het iets met dromen te maken heeft! Kijk trouwens ook uit met vlekken van de fineliner: toen ik de titel er naderhand nog boven zette veegde ik met mijn hand een deel van de tekst een beetje uit, en dat is eigenlijk wel jammer.

Ik hoop dat jullie het toch een leuke DIY vonden! Je kunt zoiets natuurlijk zo eigen maken als je zelf wilt, wellicht is het wat inspiratie? Ik ben er in ieder geval erg blij mee! Wat hangt er aan jouw muren?

5 thoughts on “DIY: 3D dromenvangerschilderij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge