Woning verkopen

6 praktische tips voor het verkopen van je woning

Je wil je huis verkopen, maar weet niet heel goed hoe je hieraan moet beginnen. Als je een huis van de hand doet, zal je met deze drie parameters rekening moeten houden: de best mogelijke prijs ontvangen, dat de verkoop zo snel mogelijk gebeurt en dat er geen verdere onverwachte beslommeringen om de hoek komen loeren. Vervolgens wil kost wat kost vermijden dat je een te lage prijs ontvangt of dat het vastgoedpand geen geĆÆnteresseerden lokt. Enkele handvatten om de verkoop van je huis tot een goed einde te brengen. 6 praktische tips die de verkoop van een woning versnellen.

Tip 1: Bepaal de juiste vraagprijs

Het bepalen van de vraagprijs hangt van verschillende factoren af. Op voorhand kan je een vooronderzoek in de buurt gaan doen om te vergelijken wat de vraagprijs van andere vastgoedpanden zijn. Zo krijg je een algemeen beeld. Denk ook vanuit de invalshoek van de koper. Stel je de vraag of de voorziene prijs realistisch is of niet. Een makelaar of een taxateur kan je hierbij helpen. Een te hoge vraagprijs gaat heel veel aspirant kopers afschrikken, terwijl een te lage prijs argwaan opwekt.

Tip 2: Ruim je woning op bij bezichtiging

Kandidaat kopers willen sowieso een afspraak maken om het huis te bezichtigen. Zorg dat je woning er netjes bij ligt en geen rommelige indruk achterlaat. Verwijder onnodige spullen of berg ze in de opslagplaats op. Een opgeruimd huis zorgt voor een rustiek gevoel en werkt meer ruimte in de hand. Let op kleine details die niet storend overkomen. Denk maar aan een wasmand met kleding in de woonkamer of achtergebleven rommel.

Tip 3: Zorg dat alles functioneert

Het huis moert er niet alleen kraaknet en fris bij liggen, maar maak dat kleine mankementen op voorhand worden gerepareerd. Een lekkende kraan of een ontbrekende dakpan, onkruid in de tuin, een klemmende deur of vochtplekken in de badkamerruimte maken geen goede indruk op de kritische blikken van de potentiƫle koper. De aanblik van een goed verzorgd huis verkoopt uiteraard beter.

Tip 4: Besteed voldoende aandacht aan het maken van foto’s

De uitdrukking ‘goede beelden zeggen meer dan duizend woorden’ is zeker bij de verkoop van een huis heel belangrijk. Woningfotografie mag misschien op het eerste zicht heel makkelijk lijken, maar zie dat je professionele foto’s maakt of laat het door een ervaren fotograaf uitvoeren. De dag van vandaag wordt vaak gebruik gemaakt van video of een 360 graden tour. Heel trendy is het overhandigen van een brochure aan de kopers en dit vanuit een emotioneel oogpunt.

Tip 5: Een neutraal interieurinrichting is het beste

Een persoonlijke smaak mag uiteraard bij de verkoop van een huis, maar geef er de voorkeur aan dat die individuele touch neutraal blijft. Kleur in huis vormt geen nadeel, maar maak het vooral niet te bont. Hetzelfde geldt met planten of andere uit de hand gelopen vrijetijdsbestedingen. Het overgrote deel van de kopers houdt van strak design. Gezelligheid komt op de eerste plaats. De woning moet vooral heel fris ruiken. Een kleine kanttekening waar je op moet letten. Niet alle kandidaat kopers houden van huisdieren en planten omwille van allergische reacties. Hou in de mate van het mogelijke hier rekening mee.

Tip 6: Verlies marketing niet uit het oog

Het ene huis verkoopt al iets sneller dan het andere. Het belangrijkste is dat je de juiste mensen op het juiste ogenblik gaat ontmoeten om je huis te komen bezichtigen. Maak dat je de woning op verschillende woonsites hebt staan. Besteed vooral aandacht aan de omschrijving zoals het aantal slaapkamers, de omgeving zoals school, supermarkt en dergelijke. Op die manier krijgt de koper meteen een zicht over de locatie en de verschillende mogelijkheden. Vooral gezinnen met kinderen willen weten of er een school in de buurt is gelegen. Vul daarom het formulier met foto’s heel zorgvuldig in. Via deze marketingstrategie kan je je makkelijker positioneren op gespecialiseerde online websites en trek je sneller kandidaat kopers aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.