Energie besparen

Energie besparen voor lagere maandlasten

Elk huishouden geeft elke maand een aanzienlijk bedrag uit aan energie gebruik, voornamelijk in de vorm van elektriciteit. Doorgaans betalen gezinnen met meer dan twee leden, met kinderen of inwonende ouders, veel meer voor energie dan nodig is. Zowel uit milieu- als uit financieel oogpunt moet iedereen op zoek naar manieren om energie te besparen.

Mensen vergeten vaak hoe voordelig het kan zijn om het energieverbruik in een huishouden te verminderen. De maandelijkse rekening wordt aanvaard als zijnde standaard. Het besparen op energie stelt huiseigenaren niet alleen in staat om het milieu te helpen, maar ook om te voorkomen dat ze maandelijks, jaar na jaar een onevenredig hoog bedrag uitgeven. Een paar kleine veranderingen kunnen je helpen de rekening te verlagen zonder aan woonplezier in te boeten.

Begin eerst eens met het uitzetten

Zet de TV uit, licht, elektronica, apparaten en installaties zoals boilers moet je uitzetten als je ze niet gebruikt. Laat het licht in de kamer alleen branden als het nodig is en haal de stekker uit het stopcontact als u de elektrische apparaten niet gebruikt.
Elektrische apparaten verbruiken energie, zelfs wanneer je ze niet gebruikt, dus door ze alleen aan te sluiten als je ze nodig hebt, kun je het elektriciteitsverbruik in huis verminderen. Het gebruik van een stoombord, een meerpolige stekkerdoos die meerdere apparaten tegelijk van energie voorziet, kan voordelig zijn omdat je dan alle apparaten tegelijk aan of weer uit kunt zetten.

Overschakelen op led

Een gemakkelijke en eenvoudige verandering is over schakelen op energiezuinige gloeilampen zoals Leds die helpen je rekeningen te verlagen. Gloeilampen geven het grootste deel van hun energie vrij in de vorm van warmte, niet van licht. De moderne gloeilampen besparen na ook al veel elektriciteit en geld omdat ze energiezuinig zijn.

Maar Led-lampen hebben een langere levensduur en gaan tien keer langer mee in vergelijking met gloeilampen. Leds kunnen aan de omgeving worden aangepast omdat ze dimbaar zijn. Bovendien kun je met led meerdere kleuren licht produceren, met relatief weinig verlies in de vorm van warmte.

Gebruik een instant waterverwarmer

Overschakelen op een doorstroomverwarming is een andere verandering die u kunt doorvoeren om uw rekeningen te verlagen en energie te besparen. Deze boilers gaan langer mee dan traditionele tank boilers, waardoor ze in zekere zin meer kostenefficiënt zijn. Wanneer je warm water opslaat en het niet gebruikt, koelt het water af en dan moet je het opnieuw verwarmen. Het constant opwarmen van opgeslagen water is een verspilling van geld en energie. Instant boilers leveren warm water op aanvraag en hebben geen opslagtank. Omdat er geen tank is die energie verbruikt om het water te verwarmen, heeft doorstroomverwarming geen energieverlies zonder gebruik zoals traditionele tank verwarmers. Overschakelen op doorstroomverwarming is een uitstekende optie omdat ze de energiekosten een kleine 25% lager zijn. Dat is een kwart minder energie.

Isoleer je huis goed

Door je woning goed te isoleren kun je de kosten voor verwarming en koeling verlagen. De meeste moderne huizen zijn goed geïsoleerd. Het verlies van energie in huishoudens vindt meestal plaats via de ramen. Als dat in jouw huis het geval is kan het gebruik van dubbele beglazing helpen om de warmte binnenshuis vast te houden. Het gebruik van buitenjaloezieën en rolgordijnen kan ook helpen om het binnen warm en aangenaam te houden. Als de deuren goed zijn gebouwd, zorgen ze voor isolatie. Door ervoor te zorgen dat de deuren en ramen goed gesloten zijn wanneer de klimaatregeling aan staat, kun je elektrische energie in huis besparen. Natuurlijk heb je al een airconditioner die je ook uit kunt zetten!

Ga over op zonne-energie

Overschakelen op zonne-energie gaan kan uw energierekening tot een minimum beperken en is een enorme efficiënte verbetering voor het huis. Zonne-energie is een bekende vorm van schone energie die je ecologische voetafdruk vermindert en geld bespaart. Zonnepaneel systemen kunnen gratis stroom opwekken voor al je elektrische behoeften voor twintig jaar of langer. Maar het is kostbaar om te installeren. Gelukkig zijn er ook betaalbare manieren om zonne-energie te besparen. Zonlicht door glas in huis toelaten is ook een effectieve vorm van energiebesparing door het stroomverbruik voor verwarming te verminderen.

Door deze kleine veranderingen aan te brengen, zul je al snel een verschil zien op de energierekening. Led-verlichting aanbrengen kan een eerste stap zijn, maar denk ook eens na over de andere manieren van besparen, op energie en op geld.

Vraag subsidies ook aan

Het rijk en verschillende gemeente geven je een handje vol geld om energie te besparen. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar, die je kunnen helpen bij het besparen.
Het probleem is dat de gemeente je niet gaat vertellen dat er subsidie is voor jouw energie projecten. Dat kun je ook beter zelf uitzoeken.

Maar ook daar zijn bronnen voor, ook buiten het internet. Een installateur is vaak een goede bron van informatie. Als je offertes aanvraagt, vermeldt dan in je brief of in je mail dat je hulp verwacht bij het aanvragen van subsidies.

Een korte opmerking over subsidies

Het aanvragen van subsidies voor energiebesparing wil niet zeggen dat je bij de gemeente gaat bedelen, je probeert alleen je rechten ook hard te maken. Energie besparen moeten we allemaal.