Column: Emoji-stress

‘Imk?’ vroeg ik aan mijn zusje. ‘Iemand heeft dit onder mijn Instagramfoto gezet. Wat betekent dat? Is het een high five? Of applaus?’ Ik draaide mijn telefoon naar haar toe. Mijn zusje keek bedenkelijk. ‘Volgens mij is dat meer iets met bidden of zo. Dat je zo je handen opsteekt.’ Ik bestuurde de Emoji nog eens goed. ‘Oh. Dus eh… Is dat dan positief?’

Aan het begin van de emoticonrevolutie kon ik het nog bijbenen. :) was blij en :( was verdrietig, zelfs ik snapte dat. Toen de xd en (a) erbij kwamen, werd het lastiger. Dat was de tijd waarin ik het grootste deel van mijn tijd doorbracht op meidenfora (goSupermodel, iemand?) en iedereen gebruikte die tekens, dus ik ook. Ik verstuurde ze te pas en te onpas, maar wat ze precies betekenden, wist ik niet. Maar toen de Emoji’s kwamen, ging het pas echt mis.

Nieuwe Nokia
Ik voel me een beetje een bejaarde die net een nieuwe Nokia heeft en zich afvraagt hoe ze een sms’je moet versturen nu ik dit beken, maar ik snap niets van Emoji’s. Zodra iemand me zo’n klein krengetje stuurt, schiet mijn lichaam in een tijdelijke stressfase die gepaard gaat met overanalyseren. Natuurlijk, de dingen die voor :) en :( staan haal ik er nog steeds wel uit. Maar als iemand een poppetje dat huilt van het lachen stuurt, lacht diegene je dan uit of toe? Die Emoji die zijn tanden showt, is die heel awkward of lacht ie gewoon heel breed?
En wat moet je zelf sturen? Als je teleurgesteld bent, welke van de vier gele gezichtjes met omlaaggetrokken mondhoeken kies je dan? Waarom zijn er drie zieke Emoji’s? Als je een blanke hand stuurt, ben je dan racistisch? Of is het lui als je de gele kleur niet verandert? Moet je andere dingen naar je beste vriendinnen sturen dan naar je ouders?

Enorme eikel
Emoji’s nemen de wereld over en ik vind het doodeng. Niet alleen omdat de meesten gezichten trekken die simpelweg niet menselijk zijn (die gekartelde mond, hoe dan?), maar ook omdat ik blijkbaar niet zo goed ben ik gezichtsuitdrukkingen herkennen als ik dacht. Als mijn onvermogen om in Emoji’s te communiceren ook echte sociale situaties gaat beïnvloeden, heb ik een ernstig probleem. Stel je voor dat sollicitatiegesprekken ooit via WhatsApp gaan en dat ik mijn droombaan niet krijg omdat ik met een Emoji insinueer dat mijn de werkgever een enorme eikel is – of erger?

En dan spreek ik nog niet eens over al die onnatuurlijke symbooltjes die aan de rechterkant van het toetsenbord verscholen zitten. Het is duidelijk: ik heb een Emoji-woordenboek nodig. Lisa is vast begonnen, maar aanvullen mag altijd. Voorlopig ga ik er maar voor zorgen dat ik sollicitatiegesprekken gewoon in het echt voer en beperk ik me tot de veilige :) en :( en de aap-met-handen-voor-ogen, de enige Emoji die ik wel gebruik. Of heeft die ook rare bijbetekenissen waar ik niets van weet? 

Emoji-stress 2

Gebruik jij veel Emoji’s?

Liefs1

 

 

 

 

11 thoughts on “Column: Emoji-stress

 1. HAHAHA wat heb je dit weer eens geweldig geschreven Maaike.
  Zo herkenbaar he; soms denk ik echt ‘huh wat is dit?’ Oh en wat klinken we al ‘oud’ als we zeggen dat we het niet volgen.. Maar het is idd wel zo!

 2. Whaha heerlijk dit! En herkenbaar! Ook al gebruik ik zelf ook wel regelmatig een emoji, maar blijf meestal bij dezelfde hangen. Soms krijg ik een bericht van iemand waarin ik de emoji echt niet snap. En grappig is dat ik altijd het witte handje stuur, maar mijn Colombiaanse collega’s gebruiken de bruine variant :)
  Sabine onlangs geplaatst…30 x voor het eerst in New YorkMy Profile

 3. Haha, zo leuk om te lezen! Ik gebruik ze eigenlijk best vaak en graag, ik vind ze er vooral schattig uitzien. Maar ik herken het wel, er zijn mensen die ze echt non-stop te pas en te onpas gebruiken, die gewoon gaan praten via emoji’s en dat hoeft van mij ook weer niet zo.
  Vivian onlangs geplaatst…Waar mijn hart vol van is: februariMy Profile

 4. Hahaha, wat een heerlijke column en eigenlijk totaal niet herkenbaar. Ik gebruik bij elke zin eigenlijk wel een emoties en hoop dan ook dat ik ze inmiddels wel goed gebruik. Ik vind het vooral heel saai staan zonder, dus zoek ik er altijd wel eentje die er redelijk bijpast.
  Judith onlangs geplaatst…Boeken gelezen in januari & februariMy Profile

 5. Hahaha oh ja, volgens mijn zusje stuur ik dus altijd de verkeerde emoji’s naar mensen. Volgens haar mag je die knipoog niet eens sturen. Lastig hoor die emoji’s. Haha, ik moest wel lachen om jullie whatsapp-gesprek!
  Luna onlangs geplaatst…What about MarchMy Profile

 6. Ik moet hierbij nog wel even zeggen dat, wanneer ik mensen eenmaal vertrouw, ik nogal overenthousiast ben met emoji’s en ze ook heel vaak in sarcastische context gebruik. Wel grappig om de reacties daarop te lezen trouwens, haha.

  Maar emoji’s zijn ook lastig en ik denk dat het heel persoonlijk is, hoor. Volgens mij zijn die (Japanse) betekenissen ook vaak heel anders dan jij denkt. Lijkt het een verkouden of verdrietig gezicht, maar betekent het eigenlijk gewoon dat je moe bent. Tsja, ik gebruik ze gewoon hoe ik wil en mensen moeten mijn woordenboek zelf maar uitvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge