Recept: Bieten-cashewnotencurry met kruidige rijst en linzen

Bieten-cashewnotencurry

Ik ben echt zo’n slechte blogger die erachter komt dat de accu van haar camera leeg is als ze net een foto van haar eten wil maken. Zodoende kon ik maar 10 in plaats van 100 foto’s maken om uit te kiezen, en curry is al niet zo fotogeniek… En dan had ik ook nog eens mijn rijst te lang gekookt. Oh oh oh. Gelukkig creëer ik af en toe wel een lekker recept.

Zoals jullie al konden lezen, heb ik een tijdje geleden officieel mijn propedeuse in ontvangst mogen nemen. Ik snap nog steeds niet waarom het zo bijzonder is als je één jaar hebt gehaald, maar ik mag niet klagen, want mijn ouders namen me afgelopen weekend mee uit eten om het te vieren. Lief! Ik koos voor ’t Eetatelier, een vegetarisch en bio restaurantje in Arnhem. Overigens met recht een hotspot; het is heel gezellig én er is lekker eten. Omdat er maar één kokkin is (wow!), kun je ‘slechts’ kiezen uit 2 gerechten: iets Italiaans en een wereldgerecht. Ik koos voor het laatste, want ik hoooud van curry’s. Ik kreeg een bord met rijst en drie verschillende soorten curry. Eén daarvan (de Sri-Lankaanse bieten-cashewnotencurry) besloot ik achteraf na te maken. Of nou ja, uiteindelijk is het een compleet andere gerecht geworden dan ik daar at, maar zeker niet minder lekker. Vandaar dat ik gewoon even het recept hier deel!

Dit heb je nodig voor 2 personen:
Voor de curry
500 g voorgekookte bietjes (vacuüm verpakt of uit pot)
400 ml (= een blikje) kokosmelk (voor als je geen kokos lust – zoals ik: don’t worry, de kokossmaak verdwijnt vrijwel helemaal)
60 g ongezouten cashewnoten
50 g rozijnen
3 tl gemalen gember
3 tl gemalen komijn
2 tl kaneel
2 tl gemalen laurierblad

Voor de rijst
Een blikje linzen
80 g basmatirijst
(Schil van) een sinaasappel
Kaneel, laurier en gember naar smaak (ik deed van alles een tl)

Zo maak je het
1. Snijd de bietjes in blokjes of plakjes en rasp de schil van de sinaasappel.
2. Doe de bietjes in een hapjespan (zonder olie of zo) en strooi de kruiden eroverheen. Bak kort op middelhoog vuur en voeg dan de kokosmelk toe. Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat dit pruttelen (tussendoor wel steeds even doorroeren). Voeg op een gegeven moment ook de cashewnoten en rozijnen toe, ik deed dit zodra de kokosmelk helemaal roze was gekleurd.
3. Breng water aan de kook in een pan en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (niet te lang dus, hè). Warm in een andere pan de linzen op in hun eigen vocht.
4. Giet de rijst en linzen af en voeg ze bij elkaar, met de sinaasappelschil en kruiden naar smaak. Verdeel dit vast over de borden.
5. Als het goed is, is de kokosmelk inmiddels grotendeels opgenomen. Schep de bietencurry naast de rijst, en that’s it. Eet smakelijk! Of… hoe zeggen ze dat in landen waar ze curry eten?

Doe jij ook wel eens een poging tot het namaken van gerechten uit restaurants?

 

2 thoughts on “Recept: Bieten-cashewnotencurry met kruidige rijst en linzen

  1. Leuk dat je een gerecht van mij wil namaken! Maar tip; gebruik verse bietjes (echt geen moeite om ze in de schil te koken en daarna de schil eraf te wrijven…), verse gember (eigenlijk altijd!), een heel kaneelstokje en verse curryblaadjes ipv laurier. Daarnaast mis ik nog een heel scala aan specerijen en tomaat. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge