Met mijn niet-zo-glamorous leventje op het internet

De interessantste vakken van mijn opleiding vind ik misschien wel de maatschappijvakken, met vage namen als ‘Mens & media’ en ‘Media & samenleving’. Die laten je nadenken over dingen waar je normaal misschien niet zo snel bij stilstaat, en dat vind ik leuk. Social media, bijvoorbeeld. Het is een veelbesproken onderwerp tegenwoordig: hoe je je voordoet op social media. Mensen hebben de neiging om alleen maar de leuke dingen te delen, en dat schetst toch een beetje een vertekend beeld.

Een stukje achtergrond
Om nog even op de theorie van die vakken terug te komen: op social media heb je zelfpresentatie, waarbij je jezelf zo goed mogelijk over wil laten komen, en impressievorming, waarbij je een zo goed mogelijk beeld van anderen wil krijgen. Dat veroorzaakt een paradox: je kunt geen goed beeld vormen als die anderen zich dus ook beter voordoen dan ze eigenlijk zijn.

Doordat iedereen alleen maar leuke dingen laat zien, heb je altijd het idee dat je van alles mist. Dat jouw leven heel saai is vergeleken met dat van anderen. The Fear Of Missing Out heet dat, beter bekend als FOMO. (Dat kregen we niet in die les hoor, daar is school niet hip genoeg voor.) Als je op Facebook kijkt, zie je iedereen leuke dingen doen. En hoe leuk je eigen leven ook is, toch wil je liever daar zijn. Het gras is altijd groener bij de buren, zullen we maar zeggen.

Zeikwijven
Nu heb ik daar weleens eerder over nagedacht, en ik had het er ook al met anderen over gehad (maar dan zonder die termen erbij en zo). Want er zit wel wat in, denk ik. We laten immers alleen de leuke dingen van ons leven zien op social media. En dat is normaal, want als je leuke dingen hebt gedaan wil je dat delen, en als je je even blehhh voelt wil je dat niet. Of nou ja, meestal wil je het wel, maar doe je het niet. Want mensen die het wel doen, worden afgedaan als zeikwijven.

De charme van bloggers
En dat laatste is eigenlijk best raar. Want waarom zou je alleen maar positief mogen zijn en leuke dingen mogen doen? Oké, misschien is het voor anderen niet zo geweldig om te lezen, maar het is wel wie jij op dat moment bent. Dus ik denk dat het delen van die momentjes helemaal niet zo erg is. En niet alleen op social media, maar ook op je blog. Natuurlijk hoef je niet meteen op internet te gooien dat je oma is overleden of je vriend is vreemdgegaan, maar het is best leuk om iets anders te zien dan foto’s van perstripjes en reviews van ontvangen producten. Dit soort dingen, bijvoorbeeld. Want persoonlijkheid is de charme van bloggers, toch?

#fitgirls en pinguinpyjama’s
Dus, laat ik het nu eens over mezelf hebben. (Want ik heb net gezegd dat bloggers persoonlijk moeten zijn en ik moet natuurlijk wel geloofwaardig blijven.) Ik ben helemaal niet iemand die doet alsof ze een superleuk leven heeft – of nou ja, dat is in ieder geval niet de bedoeling. Niet dat ik mijn leven niet leuk vind, hoor. Maar ik bedoel meer: jullie hoeven dat per se niet te denken. Ja, tuurlijk doe ik leuke dingen en wil ik daarover schrijven. Maar soms vergeet ik het ook gewoon. En ik steek ook niet onder stoelen of banken dat ik regelmatig het brandalarm af laat gaan als ik mijn oven gebruik, dat ik niet tot zonsopkomst uitga, geen #fitgirl ben (en ook geen enkele poging doen om het te zijn) en dat ik geen supersexy pyjama’s heb, maar exemplaren met ijsberen en pinguins. Want daar ben ik trots op (niet op het brandalarm, maar op de pyjama’s).

Niet-zo-glamorous leventjes
Maar ik moet toegeven: ik schrijf af en toe ook wel positieve dingen als ik eigenlijk alleen maar wil zeuren. En als ik weer eens een zaterdagavond alleen op de bank zit (lees: elke week), ben ik ook weleens jaloers op de mensen die op dat moment bij een geweldig concert zijn. Maar dan hoef ik alleen maar te bedenken dat zij vast ook hun inkakmomentjes hebben. Want we blijven (bijna) allemaal mensen met niet-zo-glamorous leventjes, hoe hard we ook ons best doen om ons anders voor te doen.

Nee, dit is geen oproepje om nu maar allemaal alleen nog maar kijk-mijn-leven-zo-normaal-zijn-dingen te delen. Maar wel één om je niet te schamen als je leven even niet zo spectaculair is en dan niet maar net alsof te doen. Dus nu trek ik me weer terug op de bank. In mijn joggingbroek. Op zaterdagavond. En zoals het er nu uitziet, ga ik om 11 uur naar bed.

Doe jij je weleens leuker voor op internet?
(ja Maaike, dit is vast een vraag waar je eerlijk antwoord op gaat krijgen)

7 thoughts on “Met mijn niet-zo-glamorous leventje op het internet

 1. Ik denk dat iedereen zich soms wel leuker voor doet op internet :) Het leven hoeft niet glamorous te zijn! Als je zelf maar tevreden bent over de dingen die je doet. Ik voel me wel eens heel saai als ik zaterdagavond op de bank zit, maar moet er niet aan denken om nog hele nachten uit te gaan en daar ben ik dan stiekem wel weer blij mee! :)
  Lauriëtte onlangs geplaatst…Photo Diary Mei; In een stroomversnellingMy Profile

 2. Interessant! Ik vind bij bloggers vaak de eerlijke, open verhalen juist heel mooi. Maar verder denk ik dat inderdaad het gros van de mensen zich leuker voordoet dan zijn of haar leven is. Ik zal niet ontkennen dat ik meedoe. Nu past het ook niet echt bij mijn blog om dipjes op te schrijven, maar goed. Ik vind het gewoon ook niet zo prettig om dat online te delen, dan wordt het iets té persoonlijk voor mij.

 3. Ik doe mezelf denk ik ook wel leuker voor, maar meer onbewust. De leuke momentjes deel ik gewoon snel omdat ik daar zelf ook heel gelukkig van word. Als ik bijvoorbeeld vriendinnen na lange tijd weer zie, dan word ik daar echt blij van en deel ik dat graag (je bent gewaarschuwd voor donderdag haha!). Maar die momenten dat ik weer lekker op de bank hang in mijn pyjama zijn voor mij normaal en niet zo interessant, dus deel ik dat (meestal) niet. In ieder geval een interessant onderwerp!
  Marlot onlangs geplaatst…TwijfelkontMy Profile

 4. Bewust doe ik me niet leuker voor, maar onbewust zeker wel. Ik deel ook (bijna) alleen maar de positieve en leuke dingen en krijg dan ook vaak te horen dat mensen me zo sterk vinden, terwijl ik zeker mijn dagen heb dat ik totaal in stort, ik alleen op de bank hang en me lang niet zo sterk voel als iedereen denkt dat ik ben.
  Interessant artikel!
  Ilse onlangs geplaatst…A day in my life: 6/6My Profile

 5. Wat goed dat je hierover schrijft, Maaike! Ik merk zelf dat ik op social media vaak wel de leuke dingen schrijf (zoals slagen voor examen en leuke tripjes met vrienden en/of familie), maar niet vaak over de negatieve dingen (dipjes, vermoeidheid of privésituaties), wat ook veel invloed heeft op mijn leven. Op mijn blog heb ik het wel eens over dipjes, maar ook niet heel uitgebreid. Dus nee, ik probeer het niet, maar onbewust doet iedereen het toch wel denk ik.
  Judith onlangs geplaatst…Welkom op judithblogtsolo.nlMy Profile

 6. Eerlijk? Op Facebook plaats ik alleen maar leuke dingen, op mijn blog ook dingen die minder leuk zijn. Zo laat ik in een fotodagboek vaak genoeg zien dat ik pech heb met mijn auto, dat ik moet strijken en laatst plaatste ik een artikel dat ik een blessure heb aan mijn enkel (maar ja, ik heb daardoor wel tijd om lekker te luieren en boeken te lezen). Ik ga zelden pas rond 23:00u naar bed, altijd eerder en ik eet vaak boterhammen met kaas #fitgirlconfession haha. En ik vind het ook alleen maar leuk dat niet alles rozegeur en maneschijn is, dat er ook genoeg dingen zijn die misschien voor de één minder interessant is, maar voor de ander gewoon goed genoeg. Want hé, die zaterdagavond op de bank, dat zijn heilige avonden hoor!
  Cindy onlangs geplaatst…Say yes to the maxi-dressMy Profile

 7. Hoewel ik ook de minder leuke dingen wel op mijn blog deel, ben ik toch ook wel iemand die de focus legt op het positieve. Ook wel omdat ik, als ik een keertje wat negatiefs op facebook zet, meteen gezeur krijg dat ik dat soort dingen niet op facebook moet zetten, omdat ik dan aandacht vraag. Dat is uiteraard helemaal niet de bedoeling, maar blijkbaar worden eerlijke, negatieve dingen toch op die manier geïnterpreteerd.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Even bijkletsenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge