Recept: Couscous met kikkererwtenratatouille

Couscous met kikkererwtenratatouille

Ik houuud van couscous. Het is superlekker én supersnel, en je kunt het overal mee combineren. In eerste instantie was ik dan ook van plan om dit recept in een nieuwe editie van mijn favoriete studentenmaaltijden te zetten; courgette, aubergine, tomatenblokjes, kikkererwten, couscous en klaar. Maar toen plunderde ik het kruidenkastje van mijn opa en oma, gooide ik er op goed geluk wat kruiden bij en smaakte het ineens vet culinair. Een beetje Mediterraans of Afrikaans of zo. En het was al één van mijn favoriete recepten, maar toen vond ik al helemaal dat het wel een eigen artikel verdiende. Dus vandaar!

Dit heb je nodig (voor 3 personen)
Voor de ratatouille
1 aubergine
1 courgette
200g tomatenpuree (= 3 blikjes van 68 g)
Olijfolie
2 tomaten
1 blikje kikkererwten
100 ml water
Gemalen laurierblad naar smaak (lekker veel, wat mij betreft)
Piment naar smaak (hier iets minder van)
Kurkuma naar smaak (beetje ertussenin)
Italiaanse kruiden (ik had een combinatie van rozemarijn, salie, laurier, marjolein en tijm) naar smaak (ook veel)

Voor de couscous
Couscous
300 ml water
0,5 groentebouillonblokje
Olijfolie
Italiaanse kruiden

Voor de yoghurtsaus erbij *
5 el Griekse yoghurt
Een kwart komkommer
Komijn naar smaak

* Thuis eten we altijd zo’n yoghurtsausje bij de couscous, en die is zo lekker dat ik ‘m hier ook bij maakte. Het is dus alleen geen eigen recept; volgens mij heeft mama het uit een kookboek, maar ik weet niet welke. Sorry! Credits dus naar een onbekende kok.

Couscous met kikkererwtenratatouilleOh ja, en er staan gedroogde dadels bij. Dat kan dus ook nog.

Zo maak je het
1. Snijd het uiteinde van de courgette en de aubergine eraf en snijd beide groenten in blokjes. Verhit flink wat olijfolie in een hapjespan en bak de blokjes op middelhoog vuur (regelmatig omscheppen.)
2. Snijd ondertussen ook de tomaten in blokjes. Als de courgette en aubergine gaar zijn, voeg dan de tomatenblokjes, tomatenpuree, uitgelekte kikkererwten en 100 ml water toe. Laat dit zo’n 10 minuten pruttelen.
3. Breng ondertussen 300 ml water aan de kook en los hierin het halve bouillonblokje op. Schenk dit bij de couscous en laat het een paar minuten wellen. Maak de couscous los met een vork en voeg een scheutje olijfolie en wat kruiden naar smaak toe.
4. Snijd de komkommer in heel kleine blokjes en voeg hierbij de Griekse yoghurt en komijn.
5. Serveer de couscous en ratatouille naast elkaar in diepe borden. Zet de yoghurtsaus in een schaaltje op tafel. Oh, en laat je eten niet koud worden omdat je zo graag perfecte foto’s wil. Eet smakelijk!

Eet jij vaak couscous?

 

One thought on “Recept: Couscous met kikkererwtenratatouille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge