Column: Lachen is gezond

Lachen is gezond

Met een pot pindakaas in mijn ene hand en een krop sla in de andere loop ik richting de kassa. Er zit een twee euromuntje tussen mijn vingers geklemd, net als toen ik vroeger op de camping stokbrood ging halen. Het is rustig in de winkel, dus ik ben snel aan de beurt. Aan de vermoeide hoofden van het personeel te zien, is het vandaag echter wel anders geweest. Toch geeft de caissière, voor de verandering een volwassen vrouw, me een stralende glimlach. ‘Twee euro, alsjeblieft,’ zegt ze. Ik overhandig haar het geld en lach terug. ‘Precies genoeg,’ voeg ik eraan toe. Ze geeft me het bonnetje en wenst me een heel fijne dag. Ik roep ‘hetzelfde’ en loop weg. Dat alles duurde slechts een halve minuut, maar toch hangt die glimlach nog minutenlang om mijn lippen.

Een paar dagen later komt de loodgieter langs om mijn douchekop te vervangen. Het vooruitzicht dat ik, na wekenlang mijn haren wassen in de wasbak, weer kan douchen, zorgt ervoor dat ik met een big smile de deur open. Terwijl de man al zijn kracht inzet om beweging in mijn verkalkte douchekop te krijgen, vraagt hij me allerlei dingen over hoe ik het vind om in het gebouw te wonen. Ik op mijn beurt vraag hem dingen over de gebouwen waar hij werkt, gewoon om beleefd te zijn. Geen diepgaande gesprekken, maar toch. Als hij vertrekt, verzekert hij me ervan dat ik altijd gewoon moet bellen als er weer iets gerepareerd moet worden. ‘Dan komen we gewoon helpen,’ besloot hij.

Ik zou voor geen goud met ze willen ruilen, echt niet. Niets tegen loodgieters en caissières, maar mijn toekomstplannen zijn toch wel een stukje ambitieuzer. Toch deden ze beide hun werk met zoveel enthousiasme dat ik bijna zelf mijn gootsteenontstopper en oude speelgoedkassa tevoorschijn zou halen. Inclusief monopolygeld, uiteraard. Dus ook al beland ik later in een kartonnen doos onder de brug, of bij de Privé: zolang ik blijf lachen, komt het helemaal goed. Want lachen is gezond, en blijkbaar niet alleen voor je kaakspieren. Ik moet alleen nog even oefenen op een volwaardige tandpastaglimlach.

Ken jij iemand die zijn werk zo enthousiast doet dat het aanstekelijk is?

 

6 thoughts on “Column: Lachen is gezond

  1. Bij ons was de gaskachelmonteur zo ontzettend enthousiast de afgelopen weken! 3 weken terug werd de gaskachel door hem gecontroleerd, en heeft hij van ons koffie gehad. Vervolgens sloeg het ding vorige week steeds uit (we hadden het tochtraampje dicht zitten omdat het zo koud was, en dan trekt het dus niet genoeg … Achteraf wist ik het weer haha), en toen hij kwam om te kijken zag hij het vrijwel meteen. Vervolgens stond hij zo gezellig te kletsen met weer een kop koffie, en te vertellen hoe hij bij sommige buren hier in de flat wel meerdere keren per jaar kwam hiervoor, maar dat hij bang was dat de kans op nog een kop van mijn lekkere koffie dit jaar klein was (de slijmbal xD). Dat soort dingen zijn toch leuk, vind ik.
    Jantine onlangs geplaatst…#InspirerendGeluk – Doen, Durven of de WaarheidMy Profile

  2. Tijdens mijn werk probeer ik ook altijd alles lachend te doen, ik merk dat de klanten daar zo veel vriendelijker van worden en ook ik word er een stuk blijer van! Ook als ik in een winkel kom ben ik (overdreven) vrolijk beleefd tegen de medewerkers. Iedereen wordt hier toch gelukkiger van? :)
    Danique V. onlangs geplaatst…Het grote misschien – John GreenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge