Column: De Stapel

Ik houd van orde. Ik maak overal lijstjes van, sorteer die lijstjes ook weer en ik plan mijn dagen zo veel mogelijk in. Als je dat hoort, zou je dan ook niet zeggen dat mijn kamer een vreselijk *piep*-bende is. Kamers in het meervoud eigenlijk, want ik heb er twee. Helaas is het dan ook dubbel zo erg. Maar soms geef ik mezelf een schop onder mijn kont om toch maar eens op te ruimen, ofwel omdat ik iets kwijt ben, ofwel omdat ik ben gestruikeld over iets op de vloer, ofwel omdat mijn moeder er vriendelijk doch dringend aan herinnerd heeft – al vijf weken lang. Als ik nou talent voor opruimen zou hebben, zou ik het niet zo erg vinden. Helaas heb ik dat niet echt. Of echt niet.

Het begint altijd vol goede moed. Oud papier bij het oud papier, plastic bij het plastic, dingen die je wilt houden verdeeld over weer twee andere stapels: één dringende en één met dingen die je eigenlijk weg moet gooien maar toch bewaart. Spinnetje buiten zetten, en nog één (en nog één), tussendoor even oude verhalen lezen en een clownsneus opzetten. Heel vaak niezen, nog vaker toegeven aan de verleiding om al het gevonden bubbeltjesplastic fijn te knijpen. Niets bijzonders dus.

Op een gegeven moment komt het mooiste moment – het is hout en het ligt op mijn vloer? Oh wacht, het ís de vloer – maar het dieptepunt volgt al snel. Want als alles uit de kastjes is gehaald en op stapeltjes is gelegd, komt het échte opruimen pas. Dat oud papier en plastic kun je zo weggooien, maar De Stapel met dingen die je eigenlijk weg moet gooien maar toch bewaart… Waar bewaar je die dan? Onder je bed? Achter de kast? In een heel grote doos? Uiteindelijk laat je De Stapel maar gewoon op je bed liggen. En als je dan naar bed gaat, verhuist hij naar de grond. Tijdelijk, neem je jezelf voor. Morgen ruim ik écht op.

Maar we weten allemaal dat De Stapel het begin is van een nieuwe collectie troep.

Herkenbaar?

 

12 thoughts on “Column: De Stapel

 1. Ik ken het! Maar soms moet je keihard zijn en die stapel gewoon weggooien, diep ademhalen en genieten van de ruimte in je huis en vooral in je hoofd :)

 2. Zeker heel erg herkenbaar haha, daarom probeer ik mijn spullen ook zoveel mogelijk op te ruimen zodat het geen grote bende wordt. Maar eens in de zoveel tijd moeten die laatjes vol notitieboekjes er toch aan geloven, want dan kan ik echt het boekje dat ik nodig heb niet meer vinden…

  Ik vind trouwens je header echt héél erg mooi!
  Vivian onlangs geplaatst…K3 zoekt K3: goede feeën of geldwolven?My Profile

  1. Superleuk om te horen, dankjewel! Ik zat eigenlijk een beetje te twijfelen over m’n lay-out (heb ‘m al zo lang), maar misschien toch maar zo laten dan, haha.

 3. Hey!
  Ken je het boek ‘The life-changing magic of tidyung up’ van Marie Kondo? (Heet in het Nederlands trouwens ‘Opgeruimd! ‘, maar dat vind ik een veel minder coole titel).
  Ik stuitte hier een paar weken geleden op via Vloggloss en heb het meteen gekocht en gelezen.
  Het is een boek van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo die heel veel nieuwe, verrassende inzichten over ‘tidying’ heeft. Zij geeft aan hoe je1x in je leven een Mega Uitzoek sessie houdt en dat hje dat dan nooit meer hoeft te doen. En het werkt. Echt. Echt.
  Haar cliënten zijn nooit vteruggekeerd vanwege terugval. (En ze heeft veeel cliënten! ). Afgelopen zomer heb ik al haar ideeën op mijn kamer losgelaten en het resultaat is werkelijk ONGEKOOFLIJK. Mijn kamer was altijd een mega bende en nu is het altijd, ik herhaal ALTIJD netjes. Perfect netjes. Ik heb bizaaaar veel dingen weggedaan (‘er afscheid van genomen’ volgens Kondo) en geen spijt. Ik ben er echt gelukkig door hoor!

  Sorry voor deze mega lange reactie, maar ik moest gewoon even mijn enthousiasme kwijt :)

  Xxx Chantal

  1. Ik heb het boek zelf niet gelezen, maar ik ken Marie Kondo inderdaad wel. Nu je het zegt… die had ik bijna in m’n column willen verwerken, haha. Ik weet alleen niet of dat boek iets voor mij is, volgens mij ben ik een hopeloos geval. ;)
   PS. Ik <3 van lange reacties!

 4. Hihi, dit is zo herkenbaar. Ik probeer mijn huis zo netjes mogelijk te houden, maar altijd weer die stapeltjes. Ik kom er ook echt niet af.
  Wanneer ik een stapeltje maak leg ik dat neer om ‘m verder uit te zoeken, maar dat doe ik pas op het moment dat ik weer ga opruimen… Geen succes, dus.
  Andrea onlangs geplaatst…Onze nieuwe geitenwollen truienMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge