Mijn eerste keer yoga! (en dit vond ik ervan)

yoga-boeken

Ik ben echt zo’n slechte blogger die helemaal een spiegelreflexcamera meesleept naar een event, maar vervolgens te lui is om die tevoorschijn te halen. Helaas geen foto’s van de leuke kleurige yogamatjes dus, maar om deze boeken ging het!

Zoals jullie hoogstwaarschijnlijk wel weten, heb ik een bucket list. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik, ondanks mijn goede voornemen, weinig doe met de punten op deze lijst, maar soms komt er ineens een kans voorbij die je een stapje op weg helpt. Yogaën (ja, dat is echt een woord) is één van de dingen die ik altijd al eens heb willen doen, dus toen Dagmar me uitnodigde voor een yogaworkshop in Amsterdam, was ik meteen helemaal enthousiast. Natuurlijk zou ik komen! Ik heb totaal niet lenig, dus ik ging ervan uit dat ik er niets van zou bakken, maar toch keek ik enorm uit naar deze lessen. En het leek me wel leuk om mijn eerste ervaringen met yoga te beschrijven!

De workshops werden georganiseerd door Uitgeverij Kosmos ter ere van twee nieuwe boeken over yoga, Transformatieve yoga en Yoga geeft ruimte. We waren afgelopen vrijdagmiddag welkom bij Sai Mithra Yoga aan de Sint Antoniesbreestraat in Amsterdam. Ik heb een paar maanden lang elke dag twee keer door die straat gefietst, maar de yogastudio was me eerlijk gezegd nog nooit opgevallen, haha. Afijn, toen ik aankwam (lekker op het nippertje, want ik was weer eens te laat vertrokken), lag de hele zaal al vol gekleurde yogamatjes en er waren ook al heel wat bloggers aanwezig. Voor sommigen was het de eerste keer, anderen hadden het al eens geprobeerd. We waren er in ieder geval helemaal klaar voor!

Workshop 1: Transformatieve yoga
De eerste les werd gegeven door de schrijfsters van het boek Transformatieve yoga: Ganga Hoogendoorn en Willemke Stilma. Transformatieve yoga gaat vooral om je gedachten en emoties en is erop gebaseerd om jezelf volledig te leren kennen. Tijdens de workshop werd er veel gepraat over energievelden. Met de naam wordt de transformatie van angst naar liefde bedoeld. Na een korte introductie van Ganga Hoogendoorn (die overigens precíes de stem heeft die je verwacht bij een yogalerares) begonnen we.
Eerst moesten we volledig ontspannen. Dit doe je door je ogen te sluiten, je rug recht te maken en je lichaam steeds zwaarder te laten worden. Heel ontspannend! Alleen toen ze zeiden dat je waarschijnlijk nu de liefde in je hart kon voelen, haakte ik even af. Ik ben er nog niet over uit of ik geen liefde in mijn hart heb of dat ik die gewoon niet kon voelen.
Na de ontspanning moesten we een aantal houdingen uitvoeren, met tussendoor ook weer ontspanning. En die houdingen – ze hebben ook Japanse namen, maar die zijn veel te moeilijk – waren eigenlijk moeilijker dan ik dacht! De vrouwen liepen zelf steeds rond om te corrigeren, dat was wel fijn, maar voorkwam niet dat sommige dingen best wel pijn deden aan mijn rug. De ontspanningsoefeningen vond ik heel rustgevend, maar die houdingen waren duidelijk niet voor mij weggelegd. Ik denk dat transformatieve yoga heel fijn is als je je daadwerkelijk bewust wordt van angstige gedachten en zo, maar volgens mij duurt het wel een tijdje voor die naar boven komen.

Workshop 2: Yin yoga
De tweede les werd gegeven door de schrijfster van Yoga geeft ruimte: Skadi van Paasschen. Het grootste verschil met transformatieve yoga was (volgens mij) dat je de houdingen hier zo’n vijf minuten vasthoudt, zodat je echt naar binnen kunt keren. Ook werd er een verschil gemaakt in ying- en yang-houdingen, hoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik dat niet helemaal begreep. Het ging in ieder geval allemaal om chi; een soort balans of levenskracht.
De schrijfster begon met een verhaal dat mij meteen geboeid maakte: ze heeft op verschillende plekken artrose, maar heeft door de yoga helemaal geen pijn. Heel bijzonder! We deden dus verschillende houdingen, alle vijf minuten lang. Dat lijkt lang, maar ze gingen echt zo voorbij! Deze houdingen waren veel gemakkelijker, je voelde wel druk maar het was prima te doen. En nu snap ik pas echt wat er bedoeld wordt met ‘zen zijn’. Hoewel er minder werd gesproken over innerlijke liefde en zo, kwam die hierbij juist eerder naar boven. De lerares vertelde verhalen en toen ik vogelgeluiden hoorde, zweefde ik echt naar een soort droom waarin ik op een picknickkleed onder een bloesemboom lag. Ja, yin yoga is zeker voor herhaling vatbaar! Na afloop was het dan ook even volledig stil in het zaaltje, omdat iedereen zo rustig was geworden. Goed begin van het weekend!

Gezelligheid en goodiebag
In de korte pauze en achteraf werd er natuurlijk ook lekker gekletst. Er was een soort gezonde cake (althans, ik geloof dat ie gezond was; anders had ik er misschien minder van moeten eten) en een soort rauwkostsalade, én natuurlijk heel leuke bloggers. Na afloop werden we verwend met een leuke goodiebag. Het hengsel scheurde op de fiets terug naar huis (midden op de trambaan), maar met een beetje moeite heb ik alles toch nog thuis gekregen, haha. (Alleen de chocola die er ook nog in zat heeft de reis niet overleefd, maar dat heeft weinig met het hengsel te maken.) De twee boeken hebben we ook gekregen, dus die ga ik de komende tijd voor jullie uittesten!

Het was dus zowel een ontspannende als een gezellige middag, en ik wil Uitgeverij Kosmos en Dagmar heel erg bedanken voor de uitnodiging en organisatie. Ik vond het superleuk om te doen, en ik ga proberen om thuis verder te gaan met (yin) yoga!

Heb jij weleens geyoga’d (?)?

8 thoughts on “Mijn eerste keer yoga! (en dit vond ik ervan)

 1. Wat een toffe ervaring! Ik heb altijd al gezegd ook een keer te willen yoga’en, maarja uiteindelijk is er van dat voornemen nog steeds niks terecht gekomen haha. Misschien toch eens wat aan gaan doen! Leuk dat je het zo naar je zin hebt gehad!
  Celeste onlangs geplaatst…Medische Weetjes #3My Profile

 2. Haha, volgens mij heb je toch wel liefde in je hart, hoor ;) Ik zou dat soort praat ook niet zo goed trekken. Fijn dat yin yoga meer je ding was! Het klinkt als iets dat zelfs ik misschien zelfs nog zou kunnen, haha.
  Audrey onlangs geplaatst…Fans en sterrenMy Profile

 3. Hahaha, ja dat verhaal over liefde voelen vond ik ook wat zweverig. Ik was op dat moment alleen maar enorm bezig met proberen in de juiste houding te komen :p Yin yoga vond ik echter helemaal geweldig, wat ging ik relaxed naar buiten! Leuk om je even te spreken, was echt een geslaagd event!
  Amy onlangs geplaatst…Event: mijn eerste kennismaking met yogaMy Profile

 4. Hahahaha! Ik heb hardop gelachen om je artikel, wat heerlijk! Je hebt humor.
  ‘Ik weet niet of ik geen liefde heb in mijn hart..’. Geweldig. Dankjewel dat je erbij was :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge