Schrijven, kreng! – De boekpresentatie van Lisette Jonkman

Toen ik een uitnodiging kreeg voor de boekpresentatie van het nieuwe boek van Lisette Jonkman, deed ik er niet lang over om te beslissen dat ik van de partij zou zien. Leuk! Nadat ik de schrijfster heb gezien, heb ik namelijk altijd een beetje kramp in mijn kaken van het lachen. Want ze is dus nog hilarischer dan haar boeken. Dat kan blijkbaar gewoon. In dit artikel een kort verslag én een paar handige schrijftips!

IMG_4721

 

Het was ook nog eens heel dichtbij voor mij, namelijk bij het kantoor van uitgeverij Luitingh-Sijthoff in Amsterdam. Mijn fiets had een lekke band, dus ik kwam enigszins verhit van het lopen aan. De mensen van de uitgeverij hadden al haar boeken uitgestald op de rand boven de trap, wat een erg lastige taak moet zijn geweest, haha. Ik werd enthousiast begroet door Lisette, die in haar stipjesblouseje vrolijk stond te zijn. Schrijven kreng! is haar vierde boek en het is geen chicklit of roman, maar een boek met schrijftips. “Voor iedereen die bruist van de ideeën, maar bang is voor de knipperende cursor.”

Toen iedereen om 4 uur binnen was gedruppeld (waaronder een heleboel leuke boekenbloggers), begon de presentatie. Hedda Sanders van LS feliciteerde én complimenteerde Lisette met Schrijven kreng! ‘Toen ik het aan het lezen was, gewoon nog op A4’tjes, kreeg ik het idee dat ook ik gewoon een boek kon schrijven. Toen wist ik meteen dat we het uit moesten geven!’

image

Daarna begon Lisette met haar workshop EHVS: Eerste Hulp Voor Schrijvers. ‘Dit is dezelfde workshop die ik op I Love Beauty gaf, want ik was ziek dus ik kon geen nieuwe maken. Maar ik zal er een heleboel omheen kletsen en zo, dus het wordt toch een beetje leuker!’ beloofde ze. En leuk was het inderdaad! Ze gaf 10 tips ‘om een awesome verhaal’ te schrijven. Ze staan ook allemaal in het boek, maar ik zal mijn 3 favoriete toch even opnoemen:

1. Stop altijd midden in een zin. Dus als je wil stoppen met schrijven, typ er dan nog even een halve zin achteraan. Een puzzeltje voor je toekomstige ik: zo word je meteen weer aan het denken gezet als je het bestand opent en heb je altijd inspiratie!
2. Oké, dit was niet één van de 10 tips, maar wel een onderdeel van de presentatie: je hebt altijd tijd om te schrijven. Lisette schreef zelf Glazuur terwijl ze aan het afstuderen was. Waar een wil is, is een weg!
3. Wees een sadist. Een verhaal zonder conflict is supersaai, dus bezorg je hoofdpersonage een hoop lastige gebeurtenissen. En als alles toch van een leien dakje gaat, gebruik dan je troefkaart: “Wat als…?”

Tussendoor waren er wat kleine schrijfopdrachtjes, waarvoor iedereen naar pen en papier begon te zoeken. Lisette lachte: ‘Het is nu al chaos; ik houd hier echt van.’

Omdat het boek opgedragen is aan haar drie ouders, hield ook haar moeder nog een praatje, bestaande uit voornamelijk anekdotes uit de kindertijd van de schrijfster. Heel grappig, maar ook lief!

IMG_4734
Lisette lachte ongeveer de helft van de tijd, en toch is het me op wonderbaarlijke wijze
gelukt om 10 vreemde foto’s te maken. Ook best een prestatie op zich.

image (1)
Excusez-moi voor de slechte fotokwaliteit, maar het bordje met
Kopen kreng! was te leuk om niet in het artikel te zetten!

IMG_4747

Na de presentatie begon Lisette met signeren, waar zich een hele rij voor vormde. ‘Ik signeer echt álles, volgens mij is je boek unieker als er nog geen handtekening in staat!’ Ze schrijft er altijd een grappig persoonlijk stukje in, echt heel leuk. De mensen die niet in de rij stonden waren gewoon lekker aan het kletsen, het was supergezellig om iedereen weer te zien en ook de mensen van de uitgeverij te spreken. Ik was dan ook helemaal happy toen ik naar huis ging – wel met de tram, haha. Ik kan niet wachten om in het boek te beginnen! Zoals Lisette zelf al zei: ‘Je kunt volgend jaar denken: “oh, is die workshop alweer een jaar geleden?”, maar voor hetzelfde geld begin je vanavond met schrijven en ligt volgend jaar je boek in de winkel!’

IMG_3919 (2)
(“Maar Maaike, waar zijn je ogen gebleven?” Nou, die zijn in alle blijheid even verdwenen. Kan gewoon.)

Zou jij zelf graag een boek willen schrijven?


Mijn ouders hebben me altijd geleerd dat ‘anders’
geen synoniem is voor ‘fout’ – Lisette Jonkman

8 thoughts on “Schrijven, kreng! – De boekpresentatie van Lisette Jonkman

  1. Ik hoor altijd wel positieve dingen over Lisette Jonkman, maar ik heb nog nooit een boek van haar gelezen. Volgens mij is het sowieso al meer dan een jaar geleden sinds ik voor het laatst iets in het Nederlands heb gelezen, haha. Ik heb nu geen ambitie om te gaan schrijven maar volgens mij is dit boek wel echt iets voor jou!
    Lisa onlangs geplaatst…Een kijkje in mijn bullet journalMy Profile

  2. Sterker nog, ik heb al een manuscript klaar liggen. Ik vind het nog enger om het te versturen naar een uitgever of naar een editor. Dit boek lijkt me wel een aanrader, ik ga het eens bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge