Zo kom je (weer) in de leesflow!

leesflow

Als ik denk aan hoeveel boeken er in een jaar uitgegeven worden en hoe weinig ik er daarvan kan lezen, word ik een beetje treurig. Ik vind 60 boeken per jaar dan ook niet eens zo heel veel, maar dat is het wel als je het gaat vergelijken met de aantallen van veel van mijn leeftijdsgenoten. Ik vind het gewoon heerlijk om weg te duiken in een boek en er pas weer uit te kruipen als het uit is. Er zijn perioden dat ik heel weinig lees, maar die worden weer gecompenseerd door perioden waarin ik een paar boeken per week lees, zoals in de vakantie. Momenteel zit ik dus in zo’n leesflow, en voor iedereen die ‘x aantal boeken lezen’ op zijn bucket list voor de zomervakantie had gezet, deel ik mijn tips!

1. Boekenwurmenpraat
Het is misschien een beetje vreemd dat je voor mijn eerste tip niet eens hoeft te lezen. Maar om te beginnen met lezen, moet je er eerst zin in hebben. En als je met andere boekenliefhebbers praat, gebeurt dat zo! Lekker fangirlen over dat nieuwe boek dat binnenkort uitkomt, kletsen over welke boeken echt het allerbeste zijn en wegsmelten bij mannelijke hoofdpersonages. Als ik ergens heen ga waar ik andere boekbloggers spreek, kom ik gegarandeerd met heel veel leeszin terug. En het is ook gewoon heel gezellig!

2. Koop de boekhandel leeg
Om leeszin te creëren kun je overigens ook gewoon boeken kopen. Als je eenmaal een boek in huis hebt dat je héél graag wilt lezen, maak je er waarschijnlijk ook eerder tijd voor. Als je niet zoveel geld hebt, kun je ook op sites als Boekenkraam en The book depository kijken. Of gewoon naar de bibliotheek gaan (alleen in het laatste geval bestaat de kans dat je zoveel boeken meeneemt dat je niet kunt kiezen waar je mee begint).

3. Een makkelijk begin is het halve werk
Als je eenmaal in één boek zit en dat uitleest, volgt de rest vanzelf (ik had hier een vergelijking met schapen en een dam kunnen maken, maar dat vond ik niet zo toepasselijk). En zelfs als je normaal alleen maar literatuur leest, is het misschien niet zo’n goed idee om je leesflow te beginnen met een boek waar je echt moeite voor moet doen. Begin liever met een spannende Young Adult of een chicklit waar je zo doorheen raast; die diepgang komt later wel.

4. Deel 1, 2, 3…
Oftewel: lees series! Als je door een boek heen bent geraasd kun je soms last hebben van een book hangover, waardoor je leesflow weer verdwijnt als sneeuw voor de zon. Maar als je series leest, wil je (als het goed is) meteen in het volgende deel beginnen. En dat bevordert je leesflow alleen maar!

5. Twee is te veel
De bedoeling is dat je helemaal meegesleept wordt door je boek, zodat je alleen nog maar door en door wilt lezen (oftewel: leesflow). Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar dat gebeurt dus niet als ik steeds van het ene naar het andere verhaal hop. Nu moet ik zeggen dat ik sowieso nooit echt meerdere boeken tegelijk lees, omdat ik mijn geheugen als boekenlegger gebruik (en zó’n groot geheugen heb ik nou ook weer niet).

6. Naar bed naar bed (zei Duimelot)
Overdag is het, als je nog niet in een leesflow zit, soms nog best lastig om tijd vrij te maken om te lezen. Oké, eerder naar bed gaan is ook niet heel makkelijk, maar als je eenmaal in bed ligt en je hebt nog tijd over, kun je wél lekker rustig lezen. Misschien kun je er nog beter van slapen ook! Of nou ja, tenzij je de hele nacht doorleest…
(PS. Note to self: Niet meer op dat rijmpje googelen om te voorkomen dat ik irritante voorleesfilmpjes hoor die ik niet meer uit mijn hoofd krijg.)

7. Weg met dat internet
Of je nou op vakantie bent en daar geen internet hebt of het thuis gewoon uitzet; het idee is hetzelfde. Die week waarin ik vijf boeken las, zat ik zo’n 17 uur in de trein zonder internet. En dan gaat het snel!

8. Stop NU met het lezen van dit blogje
Ja. Lezen jij. Een boek dus. Waarom ben je hier nog? Hoe eerder je begint, hoe eerder je leesflow weer terug is, hoe meer boeken je leest, hoe meer je kunt genieten. Enjoy!

Hoe vaak, veel en snel lees jij? En lees jij ook veel in perioden?

 

7 thoughts on “Zo kom je (weer) in de leesflow!

  1. Een boek herlezen is voor mij een manier om snel in een leesflow te komen. Ik doe het eigenlijk nooit, maar met een leesdip afgelopen jaar heb ik een boek van Lisette Jonkman herlezen. Heerlijk! Bovendien leest het ook sneller, omdat je weet wat er gaat komen en je sommige alinea’s over kan slaan.
    Eveline onlangs geplaatst…Reading Challenge 2016My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge