10 tips voor een sfeervol kerstdiner

Goed, dus het duurt nog tweeënhalve week tot Kerstmis. Maar geef toe: jij luistert nu allang kerstliedjes. Misschien heb je zelfs de kerstboom al staan. Of heb je al zakken vol kerstschuimpjes naar binnen gewerkt. Dus ja, ik ga tweeënhalve week van tevoren gewoon al over Kerst schrijven. :) Bij mijn doelen voor december zagen jullie namelijk staan dat ik een heerlijk kerstdiner wil maken. Dat gaat natuurlijk voornamelijk om het eten zelf, maar het oog wil ook wat! Daarom heb ik tips verzameld om jouw etentje er spetterend uit te laten zien!

IMG_4792

 

kerstdiner

Vóórdat ik al mijn tips over de aankleding van het kerstdiner ga geven, eerst even een klein dingetje. Als je alle dingen bij elkaar doet, heeft het al snel de neiging een rommeltje te worden. Je kunt dus beter kiezen wat je ongeveer wilt? Alles goud met wit? Prima, maar die schattige uiltjesservetten zijn dan misschien een beetje misplaatst. Koop die dan voor bij het ontbijt of zo, want hallo, uiltjesservetten. <3 Maar goed, over naar mijn tips!

1. Glitters!
Al zolang ik me kan herinneren staat Kerst in het teken van glitters. Als we beneden komen ligt er een wit tafelkleed over de eettafel, met daarop honderden gouden sterretjes. Dat ziet er zó leuk uit! Toegegeven, je vindt volgend jaar waarschijnlijk nog van die dingen terug op plekken waar je het totaal niet verwacht (de vogelkooi of zo), maar eigenlijk is dat juist ook wel leuk. Zo word je steeds weer herinnerd aan die feestelijke tafel!

2. Sterretjes
Nee, niet die gouden glitterdingen waar ik het net over had, maar dat vuurwerk voor watjes. Voor mij, dus. Sterretjes maken alles superfeestelijk, dus als er een kans is om ze ergens in te steken (in het toetje of zo): grijp hem!

3. Kaarsen
Niemand wil eten onder een TL-lamp. Dat is misschien een beetje drastisch, maar echt: hoe minder licht, hoe beter (tenzij het helemaal donker is en je niet eens weet of er eten op je vork ligt). Ga op zoek naar mooie kaarsen, dat zijn echte sfeermakers. Als je zin hebt in een DIY kun je zelfs leuke kaarsenglaasjes versieren. Deze theelichthouders van Lisanne zien er heel erg leuk uit!
En als je helemaal geen mooie kaarsen kunt vinden, kun je altijd nog voor een snoer van kerstlichtjes over het midden van de tafel, als daar plaats voor is. Maar dan moet je dus wel even overal memobriefjes opplakken met ‘Niet over het snoer struikelen!’

4. Naamballen
Ik heb in alle eerlijkheid nog nooit naamkaartjes gemaakt voor een diner, meestal gaat iedereen maar gewoon ergens zitten, maar als je het echt officieel wil maken kun je dat op heel leuke manieren doen! Koop bijvoorbeeld een kerstbal voor iedereen (gewoon bij de Action of zo) en schrijf daar zijn/haar naam op met gouden glitterlijm. Ziet er superleuk uit!

5. Nog meer ballen
Kerstballen zijn niet alleen goed als naamplaatjes, maar ook heel leuk voor andere dingen. En multifunctionele dingen zijn altijd goed! Hang er bijvoorbeeld een paar aan de lamp boven de tafel of zet een glazen pot met kleine kerstballetjes op tafel als daar plek voor is.

6. Origami
Ik vind het er altijd zo chique uitzien als je in een restaurant gaat eten en er staat een prachtig gevouwen servet op tafel! Een olifant is misschien niet zo geschikt voor Kerstmis, maar een lelie zal het zeker goed doen. Na een paar uur oefenen moet dat lukken, haha.

7. Ga naar de kringloop
De kringloop is your best friend! Als je de spullen voor bovenstaande soort-van-DIY’s niet in huis hebt, is de kans groot dat je die wel vindt bij de kringloopwinkel, net als misschien andere leuke accessoires. Je kunt in ieder geval even een kijkje gaan nemen! (Zie ook mijn 10 tips om de beste tweedehands koopjes te scoren.)

IMG_4846

8. Santa Claus is coming to town (etc.)
Het hoort niet bij de aankleding, maar is zeker wel bepalend voor de sfeer. Niet te hard, niet te zacht… Het is altijd nog best lastig, haha! Op elke radiozender zijn volgens mij altijd de hele dag kerstliedjes, dus die zou je aan kunnen zetten, maar ook een rustig ander achtergrondmuziekje voldoet goed. Dan zijn de stiltes in het gesprek met je vreemde oom wat minder ongemakkelijk. ;)

9. Verander het kerstdiner, begin bij jezelf
(Bijna) alle tips die ik nu heb gegeven gingen over de aankleding van de tafel, het eten etc. maar natuurlijk moet je er zelf ook leuk uitzien! De Kerstdagen zijn de enige twee dagen van het jaar dat ik mijn oogschaduw tevoorschijn haal en ook een leuk jurkje mag natuurlijk niet ontbreken. Normaal voel ik me met een jurkje al snel overdressed, maar met Kerst weet ik in ieder geval zeker dat ik niet de enige ben! Jurkjes kun je bijvoorbeeld shoppen bij Otto. Ik vind het heerlijk om door die webshop te neuzen en heb hieronder mijn vijf favoriete jurkjes op een rijtje gezet!

jurkjes
€30,99 –  €34,99€49,99€45,99€39,95

10. Leuke webshops
Zoals ik al zei kun je veel dingen bij de kringloop halen, maar voor andere dingen kun je terecht bij leuke webshops. Zo zijn er verschillende sites met papierwaren die speciale kerststickers etc. hebben voor op bijvoorbeeld je menukaart, en ook voor leuke servetten kun je even online zoeken. Wel oppassen dat je niet meteen de hele webshop leeg koopt!

Wat vind jij een onmisbaar iets voor de aankleding van het kerstdiner?Christmas is not a time nor a season,
but a state of mind – Calvin Coolidge

3 thoughts on “10 tips voor een sfeervol kerstdiner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge