8 tips voor iedereen die het moeilijk vindt om hulp te vragen

Afgelopen maandag schreef ik over mijn constatering dat we in een maatschappij leven waar je eigenlijk nooit je ‘zwaktes’ kunt tonen. Dat we altijd maar sterk moeten zijn voor andere mensen. Dat heeft nog een verlengstuk: we durven dus ook niet om hulp te vragen. Of het nu gaat om de weg vragen op straat, de docent aanspreken over een opdracht of hulp bij een psychologisch probleem of iets dergelijks. Dan geef je toe dat je het zelf niet kunt, en dat kan natuurlijk écht niet. En bovendien: diegene heeft het vást te druk voor jou. Ja, natuurlijk is het de ene keer moeilijker dan de andere keer, maar er zijn toch wel een paar basic tips. Ze komen overigens compleet vanuit mijn eigen gedachtegang – en zijn dus niet psychologisch onderbouwd of zo – maar misschien heb je er toch wat aan. :)

Dit artikel is gesponsord door ING

Durf toe te geven dat iets niet lukt
Dat heb ik eigenlijk al volledig toegelicht in mijn blogpost van maandag, maar ook hierbij wilde ik hem nog even benoemen, want het is wel een cruciale eerste stap. Als je blijft volhouden dat je het zelf wel kunt, wordt hulp vragen er niet makkelijker op. Dus durf het gewoon toe te geven. Tegenover anderen, maar vooral tegenover jezelf. Het is echt niet erg als iets niet lukt. Bespaart je bovendien een heleboel moeite, want iets proberen terwijl het toch niet lukt is niet bepaald… efficiënt.

2. Vraag je af hoe groot jouw vraag is
Is het een superklein dingetje? Dan lijkt het me sowieso niet echt nodig om er een big deal van te maken. De weg vragen op straat, en zo.

3. Toch iets groters? Zoek dan om te beginnen de juiste persoon
Grote kans dat je je ouders meer vertrouwt dan het eerste het beste klasgenootje. Of misschien vertrouw je je ouders juist wel niet, en kun je beter op een docent af stappen. Nou ja, je snapt het punt. Dit geldt trouwens ook wel voor kleine dingen: iedereen vraagt volgens mij liever de weg aan oude dametjes dan aan een stelletje hangjongeren, haha.

4. Probeer te bedenken of jij het erg zou vinden als iemand het aan jou vroeg
Tenzij je echt heel erg lui of egoïstisch bent, is de kans groot dat het antwoord ‘nee’ is.

5. Bedenk dat je hen er waarschijnlijk juist een plezier mee doet
Er zijn heel veel mensen die blij worden van hulp geven, want dan maak je iemand blij (en iemand blij maken is fijn). Bovendien: als het een groot probleem is, vinden familie en vrienden het waarschijnlijk fijn dat jij hen genoeg vertrouwt om hen om hulp te vragen.

6. Probeer anderen te vertrouwen
Het schijnt dat veel mensen ook geen hulp willen vragen omdat de niet afhankelijk willen zijn, wat me deels een teken lijkt van anderen niet vertrouwen. En oké, hoewel ik vrij goed ben in hulp vragen, is dit ook niet mijn sterkste kant. Iets met projectgroepjestrauma’s en zo.

7. Realiseer je dat ze het waarschijnlijk niet zelf aanbieden
Zelfs als je echt heel erg hard hulp nodig hebt, is de kans niet zo groot dat mensen het uit zichzelf aanbieden. Oftewel: als jij niets vraagt, gaat er ook niets gebeuren. Dat lijkt een vreselijk stomme tip, maar met het zelf oplossen in het achterhoofd wordt het toch echt ineens een stuk aantrekkelijker om het wel vragen.

8. Geef af en toe ook eens iets terug
Want als je weet dat je diezelfde persoon aan wie je hulp wilt vragen, vorige week zelf ook nog geholpen hebt, voel je je waarschijnlijk een stuk minder schuldig. :)

ING heeft gelukkig heel goed begrepen dat hulp vragen heel nuttig kan zijn, en introduceert daarom de ING community. Op deze forumachtige site kun je je financiële vraag plaatsen, waarna andere klanten en medewerkers je advies kunnen geven op basis van hun kennis of eigen ervaringen. Zo hoef je nooit meer een keuze te maken waarvan je niet weet wat de gevolgen zijn. Ook is er ruimte om je ideeën over ING te geven (en andere ideeën te liken). Er staan al een paar posts op!

Ben jij goed in hulp vragen?

Liefs1

 

 

 

 

4 thoughts on “8 tips voor iedereen die het moeilijk vindt om hulp te vragen

  1. Fijne tips! Ik vind het soms ook lastig om om hulp te vragen, maar dat heeft er dan meestal mee te maken dat ik dan moet wachten op antwoord en het dan lang duurt en ik niet eens weet of het antwoord kwalitatief gaat zijn. :’] Dus dan heb ik vaak zoiets van nou ja, dan maar eventjes paar uurtjes research. Niet altijd handig natuurlijk. ^^’
    Charelle onlangs geplaatst…HSP – Wat is hooggevoeligheid?My Profile

  2. Handige tips! Ik heb echt een hekel aan hulp vragen. Ik voel mezelf dan dom en wil inderdaad het liefst onafhankelijk zijn en alles zelf doen. Ik hoop dat ik iets aan de tips ga hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge