8 tips om je reading challenge nog te halen

reading challenge

Het is 24 december en dat betekent dat 2015 nog maar 8 dagen duurt (of 7, als je dit ’s avonds leest). En dat betekent dan weer dat je nog maar 8 dagen hebt om je reading challenge van dit jaar te voltooien – tenminste, als je dat niet allang hebt gedaan. Ik loop onverwacht een paar boeken achter, wat betekent dat ik in deze 8 dagen nog 3 boeken moet lezen. Best wel een eindsprint dus – zeker als je je bedenkt dat ik bijna elke dag al iets gepland heb staan. Voor als jij in hetzelfde schuitje zit, heb ik hier wat tips verzameld. Uiteraard kun je ze ook toepassen als je geen challenge meer te halen hebt; hoe meer boeken je in je kerstvakantie kunt proppen, hoe beter. :)

Dit artikel is geschreven in samenwerking met CarpetRight

Moeite om je überhaupt tot lezen aan te zetten? Lees dan eerst mijn tips om (weer) in de leesflow te komen.

1. Denk goed na over welke genre je leest
Allemaal leuk (of iets minder leuk) en aardig, literatuur, maar het zijn nu niet bepaald boeken waar je goed doorheen komt. Toegegeven, ik heb dit jaar sowieso weinig van zulke boeken gelezen, maar nu ik moet sprinten, ben ik dat al helemaal niet meer van plan. Young Adult en gewone romans (dan wel chicklits) zijn doorgaans toch iets makkelijker te verteren. Ik weet het, kwaliteit is beter dan kwantiteit, maar je hebt wel een challenge te behalen! Een beetje afwisselen kan overigens ook – afhankelijk van hoeveel boeken je nog moet lezen. Dit zijn trouwens een paar van mijn favoriete YA’s (die foto heb ik ook mooi gejat voor dit artikel).

2. En over de dikte
Lijkt me vrij vanzelfsprekend dat je langer doet over een boek van 500 bladzijden dan één van 200. Verder geen toelichting nodig, dus.

3. Zonder je af
Oordoppen in en de Shut up I’m reading-mok van Blossom Books erbij, en je bent klaar voor je eindsprint. Wel even zorgen dat je genoeg eten en drinken bij de hand hebt, want als je dat steeds moet halen, heeft je afzonderen ook weinig zin. (‘Ah, ik zie dat je je oordopjes uit hebt. Nou Maaike, dan wil ik je even dit en dit en dit vragen…’) Je afzonderen betekent trouwens ook dat je je mobiel uitzet – mocht je daar geen afkickverschijnselen van krijgen.

4. Liefst op je favoriete plek
Lezen terwijl je steeds van positie moet veranderen omdat je niet lekker zit, werkt niet. Ik zit bijvoorbeeld bijna nooit op de bank als ik een boek lees. In plaats daarvan lig ik languit op bed of op mijn buik op de grond. Dat laatste klinkt een beetje vreemd, vooral als je je bedenkt dat ik geen vloerbedekking heb maar gewoon hard en koud zeil en laminaat, maar ik vind het nu eenmaal fijn liggen. Hoewel ik wel moet toegeven dat vloerbedekking het waarschijnlijk nog aangenamer zou maken.

5. Pak elk moment mee
Lijkt misschien voor de hand liggend, maar er zijn heel veel mensen die vier minuten niet lang genoeg vinden om hun boek erbij te pakken. Fout! Zijn toch weer mooi vier bladzijden. Plus: wachten op je trein (als je die nog neemt deze dagen) wordt een stuk minder erg. Je WC-bezoekje ook. En de tijd tussen de gangen van het Kerstdiner in, ook al wordt er dan misschien van je verwacht dat je enigszins sociaal doet.

6. Geef lezen prioriteit
Ja, hè hè. Maar goed, ik zeg het toch maar even. Die schoolopdrachten die je in de vakantie moest doen, kunnen best wachten tot 1 januari. (Of 2 januari. Of 4.)

7. Als het écht niet anders kan, kun je altijd nog sneller lezen
Ik sla nooit hele bladzijden over, maar ik wil ook niet beweren dat ik alles wat ik lees, heel goed in me opneem. Zonde, kun je zeggen, maar daardoor lees ik bijvoorbeeld wel sneller dan iemand die elke zin drie keer leest. Je kunt je afvragen hoe leuk lezen nog is als je opzettelijk gaat snellezen (dat leer je overigens zó), maar je kunt het altijd overwegen.

8. Maar blijft er wel plezier in hebben
Want dat is het allerbelangrijkst. Als het niet lukt, is het ook niet erg. Volgend jaar weer een nieuw doel, toch?

Heb jij je reading challenge al gehaald?

 

5 thoughts on “8 tips om je reading challenge nog te halen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge