6 onmisbare tips om je doelen te bereiken

uitzicht-frankrijk

Bij gebrek aan een geschikte afbeelding: geniet van het uitzicht vanaf een berg in Frankrijk waarvan ik de naam niet meer weet.

Zonder doelen is het leven maar, eh, doelloos. Of je nu de marathon wil lopen, een bekende muzikant wil worden of simpelweg eens alles van je to do-list af wil kunnen vinken: iedereen wil wel iets bereiken, hoe klein ook. In het kader van de happy challenge schreef ik ruim een jaar geleden al een artikel over het bereiken van je dromen, maar na een jaar denk ik er blijkbaar toch iets anders over, haha. Bovendien kan een beetje inspiratie nooit kwaad! Het leek me dus wel leuk om mijn tips te delen voor meer doorzettingsvermogen; één van de beste kwaliteiten die er zijn.

Geen wilskracht zonder wil
Jup, je moet het écht willen. Je kunt wel iets doen omdat anderen dat willen, en soms is dat ook onvermijdelijk, maar dan zul je er nooit echt veel zin in hebben. En je kunt jezelf ook niet dwingen om iets te willen. Je ziet: ik ben heel sterk voorstander van het alleen doen wat je wil doen. Dat zal dan ook wel de reden zijn van de troep in mijn kamer…

Hoe duidelijker, hoe beter
Ik kon wel denken: ik wil meer bloggen in februari, maar dan was er waarschijnlijk niet veel van gekomen. In plaats daarvan leg ik mezelf altijd challenges op: ik wil in februari elke dag bloggen. Nu ben ik daar zelf best wel extreem in, en dat is waarschijnlijk ook niet goed, maar het is wel handig om een precies doel te hebben.

Maak een planning
Ha, dit vind ik zelf het leukste deel. Ik ben namelijk enigszins verslaafd aan plannen. Dat mag je wel zeggen als je ‘planning maken’ inplant, toch? Oké, je kunt niet overal een planning voor maken, omdat sommige dingen gewoon onvoorspelbaar zijn en om geluk vragen, maar meestal werkt het wel gewoon. En er is niets bevredigenders dan dingen op to do-lijstjes afvinken of constateren dat je op schema ligt. And if the plan doesn’t work: change the plan, but never the goal.

Verlies je doel niet uit het oog
Bij het vorige punt heb je je doel waarschijnlijk opgedeeld in kleinere delen. Hartstikke handig, maar je moet je uiteindelijk doel óók weer niet uit het oog te verliezen. (Tegenstrijdig zijn is echt mijn ding.) Iets met door de bomen het bos niet meer zien. Ik kan me voorstellen dat je geen huiswerk wil maken, maar je wilt wel je diploma halen, toch? Dit punt werkt voor mij altijd heel erg goed bij een tegenslag.

Wie wat bewaart, heeft wat
Internet staat bomvol met motiverende plaatjes en quotes. Natuurlijk ben ik hartstikke fan van die quotes, maar op het moment dat ik gewoon goed op schema ligt, lach ik ze soms echt uit. Mijn theorie: ik denk dat ze meer effect hebben als je ze bewaart tot het moment dat je er even doorheen zit. (Bij Wie is de mol? blijken mijn theorieën altijd fout, maar misschien zijn ze op dit vlak beter.)

Geef nooit op
Oké, niet opgeven is zo’n beetje de letterlijke betekenis van doorzettingsvermogen, maar toch. Ik ben zelf nooit zo’n opgever geweest, maar ik kan me voorstellen dat het lastig is als je wel gewend bent om te stoppen als iets niet lukt. Maar dan merk je snel genoeg dat doorzetten verslavend is, haha. En hé, als je genoeg wilskracht hebt… En dan is de cirkel weer rond. ;)

Toegegeven, er zijn ook dagen dat ik net doe alsof ik gewoon helemaal geen planning heb gemaakt. Maar over het algemeen behaal ik mijn doelen vaak wel, dus misschien heb je iets aan mijn tips om je doelen te bereiken! Als ze voor mij werken, werken ze voor jou vast ook, haha. En eh, vergeet vooral ook niet om jezelf regelmatig te belonen met chocola en heel veel series. Want dat heb je verdiend!

Ben jij goed in het bereiken van je doelen?


Discipline is the bridge between
goals and accomplishment – Jim Rohn

8 thoughts on “6 onmisbare tips om je doelen te bereiken

  1. Geweldige tips meis! En volkomen met je eens; doorgaan is de sleutel! Wat je ook doet, altijd door blijven gaan. En een planning maken (zo duidelijk mogelijk) kan je ook ontzettend helpen. Ook probeer ik niet alles tegelijk te willen maar mij op 1 ding te focussen. Op die manier raak ik niet gefrustreerd dat ik teveel hooi op mijn vork heb genomen. En belonen is een must inderdaad. X
    Deisy onlangs geplaatst…Hoe is het om in Amsterdam te wonen?My Profile

  2. Fijne tips Maaike! Bij mij hangt het echt af van het doel of ik er veel tijd en moeite in wil steken. Het moet inderdaad iets zijn wat ik écht wil, als ik dan de mogelijkheden heb kom ik er meestal wel. Ik zou nog wel wat mee doorzettingsvermogen qua sporten kunnen gebruiken! :)
    Anniek onlangs geplaatst…Fashion Wishlist – Lente!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge