Ik ging alleen op vakantie, en dit vond ik ervan

Alleen op vakantie

Zoals jullie vast wel mee hebben gekregen, ben ik in de laatste week van de zomervakantie in mijn ééntje een paar dagen naar buurland België. Dat kun je ontzettend stoer vinden, of je kunt me compleet voor gek verklaren; ik geloof dat ik er vóór ik wegging ergens tussenin zat. Je kunt trouwens ook vinden dat ik er een enorme big deal van maak, terwijl het dat relatief helemaal niet is, omdat Femke nu bijvoorbeeld een maand alleen in New York is. Dan adviseer ik je echter om nu weg te klikken (tot ziens!). Ik vond het zelf in ieder geval best wel spannend, als 18-jarig meisje alleen weg – ook al was het dan maar voor 5 dagen en 235 kilometer. Toch wilde ik het graag een keer proberen, dus vandaar: mijn alleen-op-vakantie-ervaringen! Jullie konden ze deels al in mijn vlogs (deel 1 en deel 2) zien, maar dit is inclusief dagboekfragmenten (want die willen jullie natuurlijk allemaal lezen).

24-08, 09.16
Het is echt al heel lang geleden dat ik buikpijn had van de zenuwen. Mama vroeg: ‘Heb je er eigenlijk wel zin in?’, maar ik heb het veel te druk met zenuwachtig zijn om er zin in te hebben. Ik doe het voornamelijk in de overtuiging dat ik het vast wel leuk vind als ik er eenmaal ben…

Jup, ik was zenuwachtig. Overigens was het twee uur later wel weer weg hoor, toen had ik er wél zin in. Dat de treinreis goed ging was al een hele opluchting (stiekem was ik heel bang dat ik een verkeerd kaartje had gekocht of zo). Op Gent-Sint Pieters aangekomen stond me de eerste uitdaging te wachten, want de bus die de mevrouw van mijn airbnb had doorgegeven reed anders en ik bleek geen netwerk te hebben in België, net zo min als Wi-Fi.

24-08, 14.07
Oké, ik ga NIET ik paniek raken.

Dus dat deed ik niet. Of nou ja, een heel klein beetje misschien. Maar uiteindelijk is alles goed gekomen. Dat is echt het voornaamste wat ik in vijf dagen heb geleerd: dat het altijd allemaal goed komt. Zeker in België kun je altijd gewoon mensen aanspreken op straat en dat soort dingen. De gedachte dat ik het allemaal wel kan regelen, was een soort knop die ik om moest zetten, en waar ik denk ik nog wel een tijdje profijt van heb.

Bij aankomst werd ik trouwens weer helemaal blij, want ik voelde me echt heel erg welkom in mijn airbnb. Kopje thee gedronken met die mevrouw, en zij gaf me ook tips over Gent. Zoveel leuker dan een hotel!

24-08, 19.49
Ik ben geëindigd in een Marokkaans restaurant, ik krijg zo mijn vegetarische tajine. Ik vind dit wel een beetje awkward hoor, op zich word ik niet heel erg aangekeken, maar ik weet zelf gewoon niet zo goed wat ik moet doen. En volgens mij heeft de serveerster medelijden met me.

Uit eten was één van de weinige dingen die ik níet mee vond vallen. Vooral de eerste dag, toen ik binnen zat in een echt restaurant, voelde ik me niet op mijn gemak. De tweede dag at ik gewoon ergens soep, wat al minder raar was. De derde dag kon ik buiten zitten en mensen kijken, dat maakte het ook een stuk beter. Maar wat eten betreft, is gezelschap toch wel een stuk leuker. Voor als je toch alleen gaat eten: zorg dat je of een boekje bij je hebt, of ergens gaat zitten waar ze Wi-Fi hebben.

25-08, 10.52
Eigenlijk wilde ik kwart over 9 weg, maar dat werd een kwartiertje later. Gelukkig maakte dat niet uit, want er is he-le-maal niemand met wie ik rekening hoef te houden. 

25-08, 18.35
Bijna een uur bij die piano gezeten, superleuk. En dat ik er zo lang kon zitten is echt een groot voordeel van alleen reizen!

Gelukkig ontdekte ik ook al snel alle voordelen. Dat je gewoon lekker kunt doen wat je wilt en wanneer je dat wilt, bijvoorbeeld. Een uur bij een openbare piano zitten? Ga je gang. Eén of andere kerk van voor tot achter bekijken? Nog beter (want cultureel verantwoord en zo). Om kwart over 3 een wafel eten als lunch? Ach ja, waarom niet. Héérlijk.

26-08, 12.16
Heb er even geen zin meer in, toen ik op het station was vond ik het eindelijk een beetje jammer dat ik nog niet naar huis ging. Maar ik denk dat ik gewoon moe ben…

Er zijn 16 momenten geweest waarop ik reisgezelschap miste. 2 keer toen ik moest eten, 1 keer toen ik even alles stom vond (op woensdagmiddag dus)… en de andere 13 keer toen ik een goede foto van mezelf wilde maar dat automatisch een slechte selfie werd.

28-08, 18.09
Thuiskomen in je ééntje is héél vreemd, omdat je als enige dat speciale hé-ik-ben-weer-thuis-gevoel hebt. Vind het ergens wel fijn om weer thuis te zijn, maar ik had ook nog wel heel veel willen doen in België. Vond alleen zijn ook best fijn, hoewel het voordelen (alles zelf bepalen) en nadelen (soms eenzaam) heeft. Weet niet of ik ook in m’n ééntje naar een écht buitenlands land zou aan, waar ze ook geen Nederlands spreken. Maar ik vond deze vakantie in ieder geval heel fijn, want ik had het ook gewoon nodig om er even uit te zijn. En stiekem ben ik best een beetje trots dat ik gewoon ben gegaan. Geslaagde week dus!

Ja, ik vond het leuker dan ik verwachtte. Ik was overigens wel écht alleen; veel mensen maken op reis dan ook nieuwe vrienden en zo, maar vond het wel prima alleen. Natuurlijk waren de kleine gesprekjes met mensen die ik de weg vroeg leuk, maar dat was het dan ook. Hoewel ik alleen zijn wel lekker rustig vond, vond ik het wel fijn om donderdag toch wat gezelschap te hebben. Voornamelijk omdat dat leuk gezelschap was, natuurlijk (ik had met een vriendin afgesproken).

Conclusie: ondanks een aantal nadelen, is alleen op vakantie zijn wel écht een aanrader en voor herhaling vatbaar. Maar of ik het langer zou doen, weet ik niet. Een paar dagen, hooguit een week ertussenuit is heerlijk, maar na een week zou ik me misschien toch een beetje eenzaam gaan voelen. Nu miste ik nog geen gezelschap, hoewel ik wel met mijn ouders heb geskypet om dingen te vertellen, en ik had natuurlijk het geluk dat de mevrouw van mijn eerste airbnb zo’n kletskous was.

Zoals je kon lezen, betwijfel ik ook of ik naar een land zou gaan waar ze geen Nederlands spreken. In mijn eigen taal kan ik dan wel van alles regelen, maar in een andere taal wordt dat een stuk lastiger. Misschien komt dat vertrouwen nog! Of dat is iets wat je ook gewoon moet doen, want alles komt immers altijd goed. ;)

Mocht je nou ook alleen op reis willen, dan kan ik je geen ander advies geven dan Cynthia ook al deed: just do it. Wel als je ertegen kunt om alleen te zijn, maar gezien de populariteit van mijn artikel over graag alleen zijn, heb ik het idee dat jullie dat wel kunnen. haha. Mocht je het toch eng vinden, boek een airbnb in plaats van hotel en skype af en toe met je familie/vriend of zo.

En nu zit ik al over de 1200 woorden, dus dat waren mijn laatste soort-van-wijze woorden. Ben jij weleens alleen op vakantie geweest?

 

7 thoughts on “Ik ging alleen op vakantie, en dit vond ik ervan

 1. Ik vind je superstoer! Ik reis ook vaak alleen, maar die eerste keer is echt spannend. Als je naar de bekende backpackerslanden reist kom je soms zoveel anderen tegen dat je weer snakt naar een dagje écht alleen.
  Mooi dat het voor herhaling vatbaar is, het wordt steeds makkelijker. Ondertussen vind ik het heerlijk!
  Tessa | 52druppels.nl onlangs geplaatst…Klerezooi!My Profile

 2. Mooi om te lezen dat je het leuk hebt gehad! Niet echt vakantie, maar ik ben eens ruim 4 maanden alleen in het buitenland geweest om vrijwilligerswerk te doen. Overigens wel weggebracht en gehaald door mijn ouders, dus de reis zelf heb ik niet alleen gemaakt.
  Jenn onlangs geplaatst…Afgelopen week… #37My Profile

 3. Heel leuk om jouw ervaring te lezen! Ik had bij de eerste keer alleen uit eten ook het idee dat iedereen me aanstaarde en medelijden had :’) Nu doe ik het zonder enige schroom en geniet ik ervan. Word altijd een beetje zen dan. Neem altijd een boek mee, zodat ik kan lezen bij het eten.

 4. Zelf ben ik al een paar keer alleen op vakantie geweest en ook in een land waarvan ik de taal niet spreek. En ik moet zeggen dat dat het reizen nou zo leuk maakt. Om het gewoon te doen en dan wel weer zien. Reizen geeft mij altijd zo’n fijn gevoel, net alsof tijd niet meer bestaat.
  Katja onlangs geplaatst…Picture My Life #5My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge