Toch nog even over 2016 (en 2017)

De afgelopen twee jaar stonden de laatste dagen van het jaar in het teken van terugblikken. Op deze blog schreef ik brieven aan 2014 en 2015, lijstjes met favoriete boeken, lijstjes met favoriete blogposts en vooral fotodagboeken. Ik had net besloten om dat niet voor 2016 te doen, niet alleen omdat mijn Kerstvakantie belachelijk druk is maar ook omdat ik weinig te zeggen heb over dit jaar, vooral over februari t/m juni. Vlak daarna begon het toch te kriebelen, omdat ik dat melancholische gevoel eigenlijk wel leuk vind, omdat ik het zonde vind om niet even terug te blikken en nog meer zonde om een heel jaar af te doen als stom. Toch maar even een blogpost over 2016 (en 2017) dus, met een lijstje leuke dingen en wat vage voornemens. Vooral voor mezelf, want ik ga er niet vanuit dat ik hier nog lezers heb na maanden radiostilte. Maar mocht iemand dit toch lezen, dan: hoi.

PS. Dit was de eerste foto die van mij gemaakt werd dit jaar. Had wel foto’s van dit jaar willen uitzoeken, maar geen tijd en zo. Ik zie er toch nog precies hetzelfde uit. Hoewel ik mijn wenkbrauwen hier duidelijk in het donker heb bijgetekend.

2016 was het jaar waarin ik…

– Aan een nieuwe studie begon
Misschien klinkt het stom, maar mijn start met de studie Taal en communicatie aan de UvA is één van de belangrijkste gebeurtenissen van dit jaar – misschien wel de belangrijkste, omdat het mijn gevoel zo radicaal omdraaide. Vanaf februari voelde ik me nogal lusteloos en dat had vooral te maken met mijn heel weinig voorstellende hbo-studie. Op de universiteit leer ik interessantere dingen en voel ik me meer op mijn plek tussen mijn studiegenoten én in het gebouw waar ik college heb, midden in het centrum. Ik ben heel blij met deze keuze! En hoewel ik nog genoeg vrije tijd heb met twee studies, hoef ik me in principe nooit te vervelen.

– Veganistisch ging eten
Ik wist natuurlijk eind 2015 al dat ik dit ging doen, en het voelt ook niet echt als een grote gebeurtenis, maar dat is het natuurlijk wel. In bepaalde opzichten heeft vegan eten mijn leven net iets moeilijker gemaakt (mijn ouders zijn er bijvoorbeeld niet heel blij mee), maar ik voel me ook veel beter nu ik meer bijdraag aan de wereld, en ik heb er bovendien leuke mensen door ontmoet.

– Een foodblog startte
Ik kan eigenlijk niet echt geloven dat Colours ’n cooking al 7 maanden bestaat, maar het is toch echt zo. Toegegeven: hoewel ik bloggen over eten heel leuk vind, heb ik nog wel enige moeite met 1. het betrokken voelen bij mijn blog en 2. lezers zoeken. In 2017 hoop ik er meer tijd aan te besteden, onder andere door weer te beginnen met YouTube (en mezelf heerlijk voor schut te zetten).

– Viral ging met deze blog
Nou ja, soort van dan. Weliswaar niet zo van invloed op mijn jaar, maar toch leuk. In de twee dagen dat deze blogpost ineens tienduizenden bezoekers kreeg, was ik trouwens op vakantie, dus veel heb ik er niet van meegekregen, haha.

– Begon met hardlopen
Als je me een jaar geleden had verteld dat ik ooit weer fanatiek zou gaan hardlopen, had ik je vierkant uitgelachen, en al helemaal als het over hardlopen in de regen/kou/donker/met Kerstmis zou gaan. Maar inmiddels ben ik zo iemand die drie keer per week hardloopt (hoewel ‘hard’ wel tussen aanhalingstekens moet) en heb ik zelfs ambities voor de New York marathon. Heb nog steeds geen idee hoe een runners high voelt, maar het wordt wel steeds minder erg.

– Weer eens op vakantie ging
Natuurlijk ben ik vorig jaar nog een midweek naar België geweest, maar toch voelde het alsof ik jaren niet op vakantie was geweest. Dit jaar ging ik weer met mijn ouders mee: drie weken in de Franse zon wolken met twintig boeken, heel veel salades en wat Franse stadjes. Vorige jaren wilde ik Interrailen, maar daar had ik dit jaar helemaal geen behoefte aan. Staat wel weer op het wensenlijstje voor volgend jaar!

– Voor het eerst uitging
Soort bij-effect van mijn nieuwe studie; niet dat ik ooit buiten de activiteiten van de studievereniging uit ga, maar er was een introweekend en introweek en er zijn wel eens feestjes, en zo. En ik ben geloof ik ook niet het type om vaker uit te gaan dan dat.

– 61 boeken las
Vorig jaar had ik moeite met de zestig, dus nu had ik mijn reading challenge op vijftig boeken gesteld. Ben ik ruim overheen, want toch genoeg tijd. Opvallend is wel dat ik de meeste in december las, in plaats van in m’n periode waarin ik bijna geen colleges had. Oeps.

2016 was ook het jaar waarin het zelfvertrouwen dat ik in 2015 had opgebouwd bijna weer volledig afbrokkelde, waarin ik praktisch stopte met Muy Maaike en waarin ik weer heel veel leuke plannen bedacht maar nooit uitvoerde. Maar daar zou ik het niet over hebben. Gelukkig heb ik ook heel veel met vriendinnen en familie afgesproken, en dat was wél fijn. Duw heel veel liefde voor de mensen die dit jaar belangrijk voor me waren – en dat zelf wel weten.

En dan 2017

Een aantal weken geleden werd ik geïnterviewd door iemand voor een onderzoek over world views van jongvolwassenen. Op een gegeven moment stelde ze de vraag: wat is volgend jou een goed leven? Na geruime tijd nadenken, luidde mijn antwoord als volgt: je hebt een goed leven als je bent wie je wilt zijn, met wie je wilt zijn en waar je wilt zijn, en als je doet wat je wil doen. Mijn antwoord bleef in de dagen erna rondspoken, en ik realiseerde me dat ik op al die punten in meer of mindere mate nog wel wat verbeteringen kan verzinnen. En hoewel je daar lang niet altijd invloed op hebt, probeer ik aan de hand van die ‘categorieën’ nu goede voornemens te bedenken, een soort stappenplan. Voor de iets minder serieuze doelen, maak ik een bucketlist: gitaar leren spelen, een boek schrijven, een halve marathon lopen, een fotoboek maken en nog een paar dingen. Veel te veel om allemaal uit te voeren, maar een begin is ook goed. En als 2017 ook maar een beetje beter wordt dan 2016, moet dat te doen zijn.

Dit was mijn wellicht enigszins deprimerende blogpost over 2016, maar ik heb er toch maar weer mooi 1000 woorden aan vuil gemaakt, en dat is meer dan ik de afgelopen maanden in totaal schreef. Dusseh, hoe was jullie jaar? :)

PS. Ja, ik ben inmiddels beter in het verzinnen van blognamen (inclusief concepten) dan in daadwerkelijk bloggen. Moet komend jaar toch eens uitzoeken wat ik hier nou mee wil gaan doen.

Liefs1

5 thoughts on “Toch nog even over 2016 (en 2017)

  1. Mooi om zo terug te blikken op 2016! Je hebt echt best wel grote stappen gemaakt het afgelopen jaar en hopelijk wordt 2017 nog beter. Ik vind het iig heel erg leuk dat ik je ontmoet heb in 2016 :) <3

    1. Als jij een blog had, kon je het ook zo doen. ;) (haha, grapje) Zo gek dat ik je nog niet eens een jaar ken, zou dat bijna vergeten! Vind het ook heel leuk dat ik jou nu ken. ;)

  2. Ondanks dat het lijkt of het jaar omvliegt zonder dat je grote dingen hebt meegemaakt, blijkt dat toch vaak anders. Een fijn jaaroverzicht en ik vind het persoonlijk erg knap (nog steeds) dat je twee studies tegelijk doet. (En zie je wel, dat je hier nog lezers heb). :) Een heel fijn 2017 gewenst!
    Judith onlangs geplaatst…De beste boeken van 2016My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge