Waarom ik graag alleen ben

introvert

De mensen die ik regelmatig in het echt zie weten het wel: ik ben graag op mezelf. Wat vaker dan gemiddeld, denk ik. Op zich niets mis mee, maar af en toe is het best lastig. We leven tenslotte in een wereld waar brutale mensen de halve wereld hebben. Of de hele. Er wordt tegenwoordig overal maar van je verwacht dat je een groepsmens bent. Maar wat als ik dat helemaal niet wíl zijn?

Niet alleen
Begrijp me niet verkeerd, hoor, ik vind het hartstikke gezellig om tijd met anderen door te brengen. Op bezoek bij familie, filmavondjes met vriendinnen, bloggers ontmoeten… Dat zijn de allerleukste dagen. Gewoon kletsen tot je erbij neervalt en er achteraf met een glimlach op terugkijken. Je kunt immers niet leven zonder andere mensen. ‘Vroeger’ dacht ik altijd van wel, dus in dat opzicht ben ik misschien al wel een heel klein beetje veranderd, haha. Maar goed: je hebt andere mensen nodig. En zij jou ook, met een beetje geluk. Of pech.

Mijn eigen coconnetje
Maar als ik thuiskom na zo’n dag, dan trek ik mezelf het liefst gewoon terug in een hoekje met muziek en een boek. En niet alleen na zo’n drukke dag overigens, soms sta ik gewoon ook al op met het idee dat ik geen zin heb in andere mensen. (Wauw, dat klinkt echt heel asociaal, maar goed, jullie begrijpen wat ik bedoel.) Dan heb ik er ook wel weer even genoeg van. Dat is dan ook de reden dat ik in tussenuren op school soms gewoon even verdwijn. Of op verjaardagen. Gewoon even in mijn eigen coconnetje.

Eerst begreep ik nooit precies de oorzaak, tot ik het woord ‘introvert’ leerde kennen. Om Wikipedia even te citeren: “Extraverten krijgen energie van gezelschap. Introverten kunnen zich vaak sociaal soepel, zelfs oprecht uitbundig gedragen maar het kost hen meer moeite en energie.” Klopt helemaal. En tja, soms heb je geen zin in dingen die energie kosten.
Ergens anders op internet vond ik dit testje. Ik kan op 18 van de 20 dingen volmondig ‘ja’ zeggen. Ik ben ook wel benieuwd wat jullie scoren! (Overigens las ik ook ergens dat introverte mensen over het algemeen langzamer spreken. Daardoor zou ik dan weer spontaan beginnen te twijfelen, maar goed, haha.)

Veilig en fijn
Alleen zijn is veilig: er zijn geen mensen die allerlei dingen van je verwachten, die oordelen over je kunnen vormen en op welke manier dan ook irritante vragen kunnen stellen. Dat klinkt misschien een beetje laf, alsof je wegloopt voor andere mensen. Maar ja, andere mensen kunnen hartstikke leuk zijn, maar er zijn maar weinig mensen bij wie ik me 100% op mijn gemak voel.

Daarnaast vind ik het gewoon fijn om alleen te zijn met mijn eigen gedachten. Hoewel gedachten soms ook best angstaanjagend en irritant kunnen zijn, kun je er meestal wel invloed op uitoefenen. Ik vind het fijn om gewoon na te denken over allerlei dingen, maar ook om te lezen of te schrijven. Al mijn hobby’s voer ik alleen uit, anders dan bijvoorbeeld winkelen, wat je toch vaak met vriendinnen doet.

Stom
Soms vind ik het maar stom; zou ik best wat eh, socialer willen zijn. Waarom kan ik nou niet ook gewoon na school nog even mee een terrasje pakken? En zo veel moeite is het toch ook niet om de supersimpelste vragen te beantwoorden? Waarom kan ik nou niet gewoon gezellig meedoen? Dat is toch gewoon heel normáál? Nou, blijkbaar niet altijd dus.

Dat beeld komt voornamelijk door de huidige maatschappij (klinkt dat niet echt heel volwassen?). Kijk, ik snap echt wel dat je moet leren om samen te werken. Later moet dat immers waarschijnlijk ook, met collega’s en zo. Maar soms word je gewoon te erg gepusht. Introversie wordt (te) veel gezien als iets negatiefs. Ik wil niet zeggen dat iedereen zo denkt, maar wel een grote groep.
Maar misschien is alleen zijn juist wel goed. Als je een groep hebt waarin iedereen alleen maar bezig is met gezelligheid en alles eruit flapt wat in hem opkomt, kom je waarschijnlijk geen steek verder. Introverte mensen zijn gewoon nodig voor het evenwicht. En nog iets: alleen zijn is iets heel anders dan eenzaam zijn. Dus dat beeld mag wel een beetje worden aangepast. Ik houd van alleen zijn. Zonder cocon word je immers ook nooit een vlinder.

Heb jij een introvert of extravert karakter?


It is better to be alone than in
bad company – George Washington

33 thoughts on “Waarom ik graag alleen ben

 1. Wat een pakkend stukje tekst! Op bepaalde punten kan ik mezelf wel herkennen in wat je zegt. Na een drukke dag ben ik het liefst zo snel mogelijk naar huis om daar tot rust te komen en tot mezelf te komen. Shoppen doe ik nu meestal ook wel alleen om er zeker van te zijn dat ik iets echt wil kopen en niet omdat iemand zegt dat het me goed staat.
  Eveline onlangs geplaatst…Secret Gifts – Nieuwe lentecollectieMy Profile

 2. Ik ben ook een echte introvert. Als ik me op mijn gemak voel, praat ik heel veel (en snel praten doe ik sowieso), maar ik geniet ook enorm van de rust van alleen zijn. Op familiedagen zoek ik ook altijd naar terugtrekmomentjes om het vol te houden. Nog een reden waarom toiletten geweldige uitvindingen zijn, haha!
  Audrey onlangs geplaatst…Gezien: CabarestafetteMy Profile

 3. Na dit artikel gelezen te hebben én dat testje gedaan te hebben weet ik eindelijk wat er ‘loos’ is. Ik ben ook introvert. Ik heb o.a. een hekel aan actieve werkcolleges en volg inderdaad liever een lezing en ook ik trek mezelf vaak liever alleen terug na een drukke dag. Wauw, echt dit is héél verhelderend.

 4. Grappig, ik was vroeger ook echt zo! Wilde na schooltijd het liefst gewoon mezelf vermaken en niet zozeer met anderen gaan winkelen of terrassen. Precies wat jij allemaal zegt. Nu (24 jaar en weer wat verder) ben ik helemaal het tegenovergestelde en wil ik het liefst iedere dag zoveel mogelijk sociale contacten opdoen. Hoe dat precies komt, geen idee, maar het is zo, haha. Tijdens het puberen een beetje omgeslagen, denk ik. Maar ik begrijp dus heel goed wat je bedoelt en vind het niet vreemd dat mensen introvert zijn!
  Rosanne onlangs geplaatst…Samed’histoire: wat ik niet vertel op deze blogMy Profile

 5. Wat een mooi en bovenal eerlijk stukje Maaike!! Knap dat je het zo durft de delen :)
  Ik denk dat ik er tussen in zit. Ik kan heel introvert en heel extrovert zijn…hmm moeilijk haha.
  Eline onlangs geplaatst…Lidl shoplogMy Profile

 6. Goed stukje! Ik weet niet zo goed wat ik ben. Ik ben doordeweeks eigenlijk overdag bijna altijd alleen. Dus kom graag onder de mensen. Maar met verjaardagen, die erg druk zijn, blijf ik meestal niet te lang.
  Simone onlangs geplaatst…Review: Foto op houtMy Profile

 7. Amen! Ik herken me er wel in. Ik doe ook graag dingen gewoon alleen. Niet omdat ik niet sociaal ben of zo, ik vind het heel gezellig om onder de mensen te zijn, maar ik zit ook graag wat te bloggen, lezen, etc. in m’n eentje. Er lijkt altijd een beetje negatief over te worden gedacht inderdaad, wel jammer. Maar soms zou ik ook wat extraverter willen zijn, het lijkt me toch wel makkelijk. X
  Luna onlangs geplaatst…Love the trend: SneakersMy Profile

 8. Wat een leuk stukje! Ik herken me er zeker ook in. In april vertrek ik alleen op reis en mensen reageren dan vaak heel gek, terwijl ik er net naar uitkijk. Ik ben graag alleen en heb er soms ook nood aan om me even terug te trekken in een drukke plek. Het heeft niets te maken met asociaal zijn vind ik, gewoon dat je wat meer tijd nodig hebt voor jezelf om je batterijen terug op te laden.
  Alison onlangs geplaatst…From where I stand.My Profile

 9. Na het lezen van je artikel dacht ik, ja ik ben introvert, maar toen ik de test deed, kon ik maar zes keer ja zeggen. Misschien ben ik toch wel een beetje introvert aangezien ik het heerlijk vind om af en toe alleen te zien of alleen iets te ondernemen (een dagje shoppen in een andere stad bijvoorbeeld). Zo kon ik op nummer 16 ‘ja’ antwoorden maar dat komt denk ik meer door het feit dat ik stotter en gewoon niet graag telefoneer omdat ja, geen idee eigenlijk waarom maar dat vind ik gewoon niet prettig. :p Al vind ik opnemen niet zo erg als zelf bellen.

  Anyway, leuk en goed artikel!

 10. Ik snap wat je bedoelt, ik zit er denk ik een beetje tussen in. Ik ben heel graag onder de mensen, ik praat veel met iedereen, maar ik vind het ook heel fijn om s’avond op me kamertje heerlijk een goed boek te lezen en blogjes te tikken. Gewoon eventjes alleen zijn kan zo fijn zijn. <3 Je blog is zó leuk! Heb een nieuwe favoriet. :')

  Liefs!
  evelien onlangs geplaatst…Review: Rimmel London provocalips.My Profile

 11. Ik ben zeker een introvert. Ik hou er ook van om tijd op mijn eentje door te brengen, hoewel dat niet altijd makkelijk is met een kind en een vriend. Ik kan er dan ook van genieten als mijn vriend een avondje gaat pinten pakken om alleen thuis te zitten. Ik heb niet waanzinnig veel vrienden en heb daar geen probleem mee. Diegenen dat ik heb, koester ik. Na een paar drukke weekends plan ik graag een rustig weekend in. Praten over koetjes en kalfjes is mijn probleem. Ik kan niet zomaar met iemand beginnen praten, vooral bij onbekenden is dat vervelend. Maar hé, dat ben ik en ik kan goed met mezelf leven. De rest moet me maar nemen zoals ik ben :-p

 12. Wat een mooi geschreven artikel! Heel herkenbaar. Ik ben zelf ook introvert. Ik ben veel en graag alleen. Leuke dingen doen met vrienden en familie vind ik heel leuk maar ik geniet er oprecht van als ik weer eventjes alleen ben.
  Hesteranne onlangs geplaatst…Nieuwe dromenMy Profile

 13. Hmm lastige vraag. Ik denk dat ik een beetje van beide ben. Het grootste gedeelte van mij is toch wel introvert denk ik, ik ben graag alleen, vermaak me prima alleen en word vaak gek van veel mensen om me heen. Ik houd niet van uitgaan en ik ga niet naar festivals op andere grote feesten. Nee, laat mij maar lekker thuis blijven. Maar zodra ik mensen goed ken en me 100% op mijn gemak voel, ben ik veel meer extravert. Dan klets ik je de oren van je hoofd en lach ik héél vaak. X

 14. Goed stuk en wat een leuke blog heb je! Ik heb bij het testje 10 van de 20 keer met ‘ja’ geantwoord, ben dus blijkbaar een ambivert. En dat klopt eigenlijk ook wel. Ik herken me in zowel introverte als extraverte eigenschappen. Interessant om te weten :)
  Sarah onlangs geplaatst…The States #1My Profile

 15. Ha, en zo is dat. =) Mooi eindzinnetje! En grappige vraag eigenlijk. Ik denk dat ik zelf gewoon wel meer introvert ben dan extravert, maar ik word eigenlijk steeds extroverter. Het ligt ook erg aan het gezelschap.
  Ilse onlangs geplaatst…Column: onvindbaarMy Profile

 16. Ik ben erg blij dat ik dit artikel getroffen heb. Ik ben het allerliefst alleen. Ik heb weekenden gekent, waarin ik mijzelf soms het hele weekend in mijn appartement heb opgesloten en het hele weekend heerlijk in m’n eentje heb doorgebracht. Winkelen doe ik ook vaak alleen, juist omdat ik het prettig vind om geen rekening te hoeven houden met anderen. Op mijn werk vind ik het wel leuk om met collega’s te kletsen en te pauzeren. Op dat moment kan ik dan even mijn ei kwijt. Wanneer je alleen bent hoef je inderdaad geen verantwoording af te leggen en vragen te beantwoorden, waar je helemaal niet op zit te wachten. Alleen zijn scheelt ook ontzettend veel energie. Geen onnodige ruzies, onoprechte mensen en eindeloze irritaties!

 17. Hallo ik wou zeggen dat ik mezelf helemaal hierin herken
  Ik heb er ook helemaal geen moeite mee hoor
  ik vindt het heerlijk
  Ik moest even een reactie achter laten ik zie gewoon het zelfde geweldig
  ik zou zeggen vooral zo blijven en niks veranderen aanjezelf!

 18. Mooi stuk! Ik herken me hier volledig in! Al vind ik mezelf niet compleet introvert, ben namelijk heel open en klets graag. Maar diepgaande vriendschappen vind ik wel moeilijk, het blijft meer oppervlakkig. Ik ben wel heel graag alleen, graag thuis, met mezelf op de bank, alleen winkelen, alleen sporten… ik vind het heerlijk. Dacht altijd dat het zo raar was, maar dat kan me nu eigenlijk niet meer schelen ;)
  Sabine onlangs geplaatst…Fotoblog: een flits-familiebezoek in Nederland!My Profile

 19. Uitstekend verwoord Maaike,
  In deze tijd is het ‘raar’ als je graag alleen bent. Men verwacht ook van je dat je overal aan meedoet. Bij mij is het vooral het ‘moeten’ wat me vaak opbreekt. Je moet dit en je moet dat.
  Ik ben nu 62 jaar en mijn hele leven word ik al bestempeld als negatief. Meestal geef ik dan maar als antwoord dat ik niet negatief ben maar opbouwend kritisch. Wat ook heel erg herkenbaar is, is dat mensen iets van je vinden wat volgens mezelf niet klopt. Toen ik nog op mezelf woonde, werd mij constant de vraag gesteld of ik niet eenzaam was. Nee dus, niet eenzaam maar graag alleen. Ik ben ook (helaas) één van die mannen die buiten de winkel staat als mijn vrouw weer eens naar binnen moet om te kijken naar van alles en nog wat. Als ik naar de stad ga, is het om iets te kopen of me te oriënteren, niet omdat het zo leuk en gezellig is. Ook dan ben je weer negatief en vooral ongezellig. En als je dan eens een vrije dag of weekend hebt, moet er nog van alles gedaan worden, pfffffff. Verveling is voor mij een onbekend fenomeen, ik kan ook de hele dag lekker luieren, beetje rommelen, iets eten, gewoonweg totaall niets doen zeg maar. Het is in ieder geval leuk om te lezen dat ik waarschijnlijk medestanders heb.

 20. Hetzelfde gevoel. Vandaar dat ik beslist heb om nooit te gaan samenwonen. Dan heb ik gebrek aan ruimte. Hetzelfde met relaties. LAT-relaties kunnen werken ; maar eens er verplichtingen ontstaan , ga ik weg. Ik hou van familie-aangelegenheden en feesten met vrienden om nadien alleen tot rust te komen ; oorzaak : Asperger syndroom ?

 21. Het introvert zijn is een verhaal op zich. De wereld geeft impulsen, ook de medemens(en). Voor sommige is dat te overweldigend om te verwerken. Ikzelf ben graag alleen, maar heb ook sociale contacten nodig. Ik ben heel creatief maar ook destructief. Ik heb nu een relatie, en geb verteld over mijn alleen zijn, ik heb de indruk dat het maar half begrepen wordt… ik kan het goed vinden met mezelf, daar is toch niets mis mee?

 22. Dank je wel voor dit mooie en oprechte verhaal. Ik kom er nu toevallig op en herken er mij volledig in. Ik ben 62 jaar en heb altijd gedacht dat ik extravert was (ik kan niet met geheimen rondlopen maar praat er liever over) Toch moest ik ook 15 keer ja antwoorden op de test en ben ik dus duidelijk introvert. Ik ben blij dat ik nu eindelijk ontdekt heb hoe ik werkelijk ben en vooral dat ik zeker geen alleenstaand raar geval ben. Ik ga in de toekomst geen inspanningen meer doen om mij anders voor te doen dan ik ben, dat heb ik mijn hele leven al gedaan en dat kostte altijd veel moeite. Ik heb nu eindelijk aanvaard dat ik graag regelmatig alleen ben en kan genieten van éénvoudige kleine dingen. Het hoeft niet allemaal zo spectaculair te zijn.

 23. ik ben dol op alleen zijn , als ik thuis ben , kan ik precies doen wat ik wil
  met niemand heb ik wat te maken , de enige waar ik een beetje rekening mee moet houden is de poes ,
  dat ze op tijd eten krijgt . verder moet ik er ook wel tegen kunnen om alleen te zijn, want ik krijg nooit bezoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge