Streng zijn voor jezelf

Twee weken. Dat is exact hoe lang ik mijn blogplanning volhield. Ik weet dat het niet de eerste keer is dat zulke plannen in duigen vallen, want ik ben gewoon heel slecht in vooruit plannen. Maar toch, nu ik twee blogs heb, was ik van plan om er wel écht meer structuur in te krijgen. Ik plofte dinsdagavond op bed neer met een boek en had echt geen zin meer om iets te typen. Toch vond ik dat niet erg; niet streng voor jezelf, Maaike, hield ik me voor. En over dat streng zijn wilde ik even een blogje typen.

Vroeger, of nog niet zo lang geleden eigenlijk, was ik echt heel streng voor mezelf, in bijna alle gevallen (afgezonderd van kamer opruimen en huiswerk maken dan). Ik denk dat dat voor heel veel mensen geldt. Ik wilde alles perfect doen en ik was vooral heel boos op mezelf als ik niet alles op mijn to do-lijstje afgevinkt had, als ik geen blog had geschreven, als ik te veel had gegeten, etc. Dat streng zijn had overigens niet zo veel effect; al die dingen gebeurden toch regelmatig, dus het enige resultaat was dat ik aan het einde van de dag vooral erg teleurgesteld was in mezelf. En iedereen weet dat ‘niet boos, maar teleurgesteld’ het allerergste is.

Een paar maanden geleden veranderde dat pas. Ik begon in te zien dat het niet zo heel veel nut heeft om boos te zijn op jezelf, want je wordt er niet blijer van (goh) en dat draagt op zijn beurt ook niet bij aan je productiviteit. Dus als ik een keer geen blogpost had geschreven, vond ik dat helemaal prima, wat regelmatig resulteerde in een blogpauze van twee weken. Als ik een dag alleen maar Netflix had gekeken, maakte ik mezelf dat ik ‘zulke luie dagen ook nodig had’ – en de volgende dag en de dag daarna weer. En ik schrijf er eigenlijk nooit over, maar het gezonde eetpatroon dat ik ooit had, is ook nogal naar de klote (want nou ja, vegan taart).

Poef pats weg
Op het eerste gezicht klinkt dat natuurlijk als iets heel positiefs. Yes, niet meer streng zijn, niet meer boos zijn op jezelf! Maar ik vrees dat dat toch af en toe nodig is. Immers: de dingen waarmee je het meest bereikt in het leven, kosten toch wel enige moeite (goh, wat een wijsheid op de late avond). Moeite die je soms niet echt wilt doen, omdat Nashville echt véél interessanter is. Ik bewonder doorzettingsvermogen altijd enorm in mensen, maar ik realiseerde me ineens dat het mijne behoorlijk geslonken is. Beter gezegd: poef pats weg. En ja, dat vind ik stom.

Ik moet dus strenger zijn voor mezelf. Niet per se tot op de hoogte waarop ik ook boos ben op mezelf als ik het niet doe, maar wel tot de hoogte waarop ik weer gemotiveerd ben om dingen te bereiken – of dat nou een blogplanning aanhouden, iets voor school doen of mijn sportschoolabonnement weer eens gebruiken is. Dat is dus ook waarom ik nu, op donderdagavond op kwart voor 12, nog dit blogje zit te typen. Mijn zusje is geslaagd (YAY!) en er kwam bezoek om dat te vieren, dus het liefst zou ik nu meteen mijn bed in kruipen. Dit blogje staat waarschijnlijk ook vol typefouten, maar hé, ik zal jullie beloven dat ik niet boos word op mezelf als ik die ontdek.

Edit: Ik bedacht me dus serieus vanmiddag pas weer wat eigenlijk de aanleiding voor dit blogidee was. Afgelopen vrijdag at ik namelijk per ongeluk iets met ei erin, en dat was niet de eerste keer (ik wist bijvoorbeeld ook niet dat er ei in paneermeel zat en zo). Aan de ene kant wil ik dan denken: ‘oké, kan gebeuren’, maar aan de andere kant wil ik ook een beetje boos zijn omdat ik niet goed genoeg heb opgelet en vooral omdat ik het helemaal niet oké ‘hoor te vinden’. Met zulke kwesties is balans zoeken dus nog behoorlijk lastig…

Ben jij streng voor jezelf?

Liefs1

 

9 thoughts on “Streng zijn voor jezelf

 1. Dat streng zijn voor jezelf tot het punt dat je boos kan worden als iets niet lukt, dat herken ik enorm. Ik heb het nog heel erg met dingen voor studie. Maar je hebt gelijk, het helpt je niet verder. Het is zoeken naar een goede middenweg tussen motiverend streng zijn en té streng zijn. Goed dat je alsnog geblogd hebt, je komt er wel haha!
  Madelon onlangs geplaatst…Stilstaan bij jezelfMy Profile

 2. Ah, ik snap best dat dit lastig is. Het kost ook tijd en moeite om een soort discipline op te bouwen. Maar hé, er bewust bij stilstaan is al een heel goed en belangrijk begin! En dan nu rustig opbouwen :). You can do this!

 3. Ten eerste gefeliciteerd met je zusje! Daarnaast zet je mij wel aan het denken met deze blogpost. Ik ben wel eens streng voor mezelf, maar alleen op de punten waar mij prioriteiten liggen. Zoals het zoeken naar een stage, opdrachten maken voor school of het in dit geval verkopen van artikelen. Op het gebied van mijn blog (en andere hobby’s) ben ik dat minder, maar die dingen hoeven niet per se altijd af te zijn. Dat geeft toch ook wel een soort rust, dat ik niet overal teleurgesteld over kan zijn.
  Judith onlangs geplaatst…Recensie: Wie schrijft, die blijft? – Claudia de BoerMy Profile

 4. Ik herken dat wel inderdaad. Ik was vroeger veel strenger voor mezelf dan nu, maar nu kan ik het ook nog wel zijn. Met mijn blog heb ik een planning en dat werkt heel goed. Ik wil me daar ook aan houden en word er heel onrustig van als dat niet lukt (wat nog niet is voorgekomen trouwens). Streng zijn voor iets waar je passie in ligt is ook iets heel anders dan wanneer je het idee hebt dat iets ‘moet’, terwijl je eigenlijk niet wilt. Dan lukt het mij ook niet hoor :)
  Sabine onlangs geplaatst…Gezondheidszorg in Colombia: naar het ziekenhuisMy Profile

 5. Je moet vooral eerlijk blijven naar jezelf. Als iets niet wil zoals je je jezelf had opgelegd, probeer het dan op te breken in kleinere stapjes, ga met jezelf in gesprek en vooral niet boos worden op jezelf, streng zijn mag best, maar een oplossing vinden betekend vaak ook water bij de wijn doen en jezelf wat losser laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge