Perfectionisme: een goede of slechte eigenschap?

perfectionisme-kleurpotloden

Gisteren had ik met een vriendin afgesproken, en onder het genot van thee en taart (dat begint een beetje een standaard combinatie te worden) kwam het gesprek op een gegeven moment bij perfectionisme terecht. Nu ben ik zelf best wel perfectionistisch; ik ben in ieder geval niet snel tevreden over de dingen die ik doe. Ik wil een 8 in plaats van een 6, ik kan een uur bezig zijn met het bewerken van een foto en taarten versieren is ook altijd een hele opgave. Na ons gesprek was ik daar nog een tijdje over aan het denken. Want is perfectionisme eigenlijk een goede of een slechte eigenschap?

de perfectionist zelfst.naamw. (m.)
Uitspraak: [pɛrfɛkʃoˈnɪst]
Verbuigingen: perfectionist|en (meerv.)

de perfectionist|e zelfst.naamw. (v.)
Uitspraak: [pɛrfɛkʃoˈnɪst|ə]
Verbuigingen: perfectioniste|n, perfectioniste|s (meerv.)

iemand die altijd alles heel goed wil doen

 

Resultaat VS mindset
Nog niet zo lang geleden leek perfectionisme me een goede eigenschap. Als je net zolang doorwerkt tot iets aan je eisen voldoet, dan kan dat toch alleen maar een positief effect hebben? Ik had deels gelijk; voor het eindresultaat komt perfectionisme best goed van pas. Als je niet snel tevreden bent, bereik je over het algemeen betere resultaten. Maar voor het resultaat mag het dan positief zijn, voor je mindset is perfectionisme misschien alleen maar negatief. Perfectionisme maakt je niet gelukkiger; je bent alleen maar bezig met twijfelen over of het wel goed genoeg is (wat ‘het’ dan ook mag zijn) terwijl je je waarschijnlijk beter voelt als je gewoon trots kunt zijn.

Mijn imperfecte perfecte manier
Ik denk dat iedereen wel een beetje perfectionistisch is, maar sommigen hebben het meer dan anderen. Dat extreem perfectionisme zelfs tot eenzaamheid kan leiden, zie je bijvoorbeeld in Levenslang met dwang. Mariekes huis is nooit perfect, dus ontvangt ze daar maar gewoon niemand. Nu zullen de meeste mensen, waaronder ik, een mate van perfectionisme hebben die daar geenzins bij in de buurt komt – gelukkig. Maar ik denk wel dat één van de redenen dat ik een hekel heb aan samenwerken is dat ik het gewoon op mijn manier wil doen. Nu is mijn manier meestal ook verre van perfect, maar het is in mijn ogen wél perfect. Oké, snappen jullie het nog? Het komt er in ieder geval op neer dat ik iets in mijn hoofd heb, en dat het ook op die manier moet gebeuren. Alleen dat kan niet altijd.

Niets is perfect
En dat hóeft ook niet altijd, want niets is perfect. Ik weet het, dat is een enorm cliché, maar clichés zijn er niet voor niets – en jeetje, dat is óók al zo’n cliché. Maar je snapt het punt. Soms is het ook gewoon goed als je het zelf niet helemaal perfect vindt. ‘Laat het los,’ zei die vriendin dan ook op een gegeven moment. Niet zo lang geleden zei een docente precies hetzelfde tegen mij. ‘Je hoeft niet per se een 9 te hebben, een 7 is ook goed,’ zei ze. ‘Maar niet voor mij,’ dacht ik hardop. ‘Misschien moet je het dan gewoon loslaten,’ antwoordde ze. En misschien hebben ze wel gelijk. Misschien stel ik wel te hoge eisen aan mezelf. Misschien stellen we allemaal te hoge eisen aan onszelf.

Verwachtingen
Al een tijdje geleden schreef Hester een stukje over de verwachtingen die voorkomen uit perfectionisme. Daarmee beschrijft ze perfect wat ik bedoel met die hoge eisen: “het enige wat ik bereik met die verwachtingen is dat ik een ontevreden gevoel heb over leuke dingen of ze uiteindelijk zelfs verpest omdat ik te druk bezig ben met het proberen om alsnog aan mijn eigen verwachtingen te voldoen”. Dat is iets wat ik heel erg herken, en dat zal ik dus moeten loslaten. Ik kan nooit de perfecte keuze maken, maar ik moet me er maar bij neerleggen dat de keuze die ik maakte op dat moment wél perfect leek. Het punt is alleen dat het nogal lastig is om die eisen los te laten. Ik ben een control freak. Ergens in mijn achterhoofd weet ik wel dat ik het gewoon moet laten zoals het is en dat ik echt niet alles perfect kan doen, maar die verwachtingen blijven er en laten me soms letterlijk wakker liggen. En daarmee bewijzen ze dat perfectionisme toch niet zo geweldig is als ik altijd dacht.

Gewoon publiceren
Alleen qua bloggen heb ik het perfectionisme echter nagenoeg los kunnen laten. In het begin kon ik een blogpost weken in mijn concepten laten staan omdat ik geen goede titel wist, maar nu doe ik meestal maar gewoon wat. Natuurlijk wil ik het zo goed mogelijk doen, maar soms publiceer ik ook gewoon dingen die ik zelf niet perfect vind. En meestal komen daar de leukste reacties op, wat ook maar weet aantoont dat perfect een subjectief begrip is. Maar wat ik wilde zeggen, is dat het eigenlijk heel goed voelt om los te laten. Dus ik ga dit stukje over perfectionisme straks toch maar gewoon publiceren; ook al wil het maar niet perfect worden.

Hoe perfectionistisch ben jij?

13 thoughts on “Perfectionisme: een goede of slechte eigenschap?

 1. Erg herkenbaar! Ik ben zelf echt heel erg perfectionistisch. Gelukkig kan ik het inmiddels ook steeds vaker los laten. En inderdaad perfect is erg subjectief. Wat de een perfect vindt, vind de ander verschrikkelijk. En het is inderdaad precies wat je zegt, soms schrijf je een post en dan denk je ‘mwah’, zal ik dat wel online zetten? En dan krijg je daar de meeste reacties op, haha. Hoe typisch. Anyway leuk geschreven! ;) En je mag inderdaad af en toe best wat perfectionistisch zijn. ;)
  Celeste onlangs geplaatst…Inzien hoe ziek je wel niet bentMy Profile

 2. Wauw, wat een mooi stuk! Ik ben zelf ook heel perfectionistisch, aan de ene kant ben ik daardoor onzeker , maar aan de andere kant heeft het wel zijn voordelen. Voor verslagen zou ik bijvoorbeeld niet snel een onvoldoende halen, maar in het bedrijfsleven merk ik dat ik onzeker ben over mezelf. Doe ik alles wel goed genoeg? Maak ik genoeg dingen op één dag? Maar laatst in het beoordelingsgesprek waren ze heel tevrezen, dus dat stelt me gerust. X
  Esmée onlangs geplaatst…Nike Air Max TheaMy Profile

 3. Ah wat een mooi artikel!
  Ik ben ook enorm perfectionistisch.
  Ik denk dat dit een goede eigenschap kan zijn maar het je aan de andere kant ook heel erg tegen kan werken.
  Het is vaak nooit goed genoeg maar hé, goed resultaat afleveren is natuurlijk niets mis mee! Maar een beetje soepeler voor ons zelf mogen we wel zijn.
  Liefs Lonneke

 4. Heel goed geschreven! Ik ben ook enorm perfectionistisch (ik heb mijn blog er zelfs naar vernoemd) en dan vooral als het op mijzelf aankomt. Goed is nooit goed genoeg, ik zie altijd wel punten waar het beter kan. In het begin leek me dat een goede eigenschap omdat ik altijd goed werk afleverde maar tegenwoordig vind ik het vaker een slechte eigenschap. Het put mij gewoon zó erg uit dat alles altijd perfect moet zijn. Helaas is het niet zomaar iets waar je snel vanaf raakt.
  Amy onlangs geplaatst…What’s in my MAC palette?My Profile

 5. Wat een prachtig stuk heb je geschreven Maaike. Ik ben heel vreemd wat betreft perfectionisme. Sommige dingen kan ik maken loslaten (vooral dingen over het leven, want inderdaad maak je toch nooit de juiste keuze), maar als het op resultaten aankomt (cijfers, mijn werk) kan ik echt perfectionistisch zijn. Dus ik ben gewoon een rare combinatie haha ;-) Overigens denk ik dat perfectionisme een mens juist veel voorsprong kan geven, mits je het niet overmatig hebt of gebruikt (net zoals met alles in het leven, cliche hier weer haha). X
  Deisy onlangs geplaatst…Dit is waarom ik gek ben op mijn vriendMy Profile

 6. Perfectionisme is zo iets moeilijks. Aan de ene kant is het natuurlijk hartstikke mooi dat je je overal helemaal voor inzet en dat je alles helemaal perfect wilt hebben, maar aan de andere kant kan je jezelf er zo verschrikkelijk mee tekort doen, doordat je teleurgesteld raakt in je verwachtingen. Moeilijk!
  Dina onlangs geplaatst…Ik ben op zoekMy Profile

 7. Al je extreem goede eigenschappen, zijn tegelijkertijd ook je slechte eigenschappen.

  Ik was zo’n kind dat aan de leraar vroeg wat ik verkeerd had gedaan als ik een 9 had en geen 10. Terwijl iemand met een 8 trots liep te pochen met zijn cijfer. In wezen is er niks veranderd. En geloof me: die laatste persoon gaat makkelijker door het leven en roept meer vertrouwen op bij mensen om hem heen.
  Laura onlangs geplaatst…Over tweedehands boeken en bookcrossingMy Profile

 8. Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat mijn perfectionisme me vooral heel erg belemmert. Toch weet ik wel steeds beter wanneer ik het los moet laten en hoe ik ermee om moet gaan. Mijn perfectionisme en kritische kijk op alles heeft me ook wel weer verder gebracht, maar ik merk ook dat het tot een hoop teleurstellingen en stress leidt.
  Lisa onlangs geplaatst…Nieuwe layout en Lisa Loves op FacebookMy Profile

 9. Heel herkenbaar. Nu ik op het hbo zit kan ik het iets meer loslaten. Maar nu haalde ik een 5,5 & ben ik diep teleurgesteld. Terwijl het geen ruk uitmaakt een 5,5 of een 8, je krijgt even veel studiepunten. Het is dat ik een chronisch pijn syndroom heb, psychische problemen en een operatie op de planning.. maar anders zou ik m dus voor mezelf gewoon gaan herkansen.
  Eilish onlangs geplaatst…Beauty ♥ Kissable lips met de Rimmel ProvocalipsMy Profile

 10. Tja … ik schreef hier laatst ook een artikel over, omdat ik het ook ben. Ik kan zeggen dat het me zowel helpt (het drijft me, maakt me ambitieus, ik loop niet snel de kantjes ergens vanaf etc.), maar ook in de weg zit (ik leg de lat hoog en eis veel van mezelf). Had ik de eigenschap liever niet gehad? Dat niet. Het gras is altijd groener aan de overkant; geen perfectionist zijn lijkt fijn, maar ik zie ook dat het me veel brengt en dat anderen mijn eigenschap juist zouden willen hebben.
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Review: Drankjes met Moleculen voor een ModellenhuidMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge