Over regels breken en risico’s nemen

Afgelopen donderdag belde mijn zusje op; ze bleef bij een vriendin slapen. Zomaar, spontaan bedacht. Tandenborstel? Pyjama? Ah joh, die leende ze daar toch gewoon. Dat was allemaal niet zo’n probleem, vond ze. En stiekem was ik daar een beetje jaloers op. Die spontane acties, dat wil ik ook. Hoewel ik heel blij ben met mijn toch wel heel erg veilige leventje, wil ik soms ook gewoon eens een keer iets anders. Regels breken, risico’s nemen. Waarom is dat dan toch zo moeilijk?

Aan de meeste regels heb ik een hekel. Ik heb de meeste regeltjes van mijn ouders (zoals ‘je mag maar een halfuur op de computer’ een aantal jaar geleden) altijd overdreven gevonden, ik vind de STARR-formulieren die je op school moet invullen op z’n zachtst gezegd verschrikkelijk onnodig en ik denk niet dat ik ooit ergens wil werken waar een heel sterke hiërarchie heerst en je gewoon alle bevelen van je baas op moet volgen. Ik vind het fijn om gewoon mijn eigen ding te kunnen doen, en eigenlijk maakt het me niet zoveel uit als mensen het raar vinden als ik iets anders doe.

Best wel braaf
En toch ben ik best wel… braaf. Mijn ouders zullen daar absoluut tegenin gaan, want ik ben tegelijkertijd behoorlijk eigenwijs, maar als het om de ‘grote’ dingen gaat, doe ik nooit vreemde dingen. Ik heb nooit echt gedronken, gerookt, drugs gebruikt – laat staan dat ik iets gestolen heb, opgepakt ben of ben weggelopen van huis. Nou ja, je snapt het punt. Ik vind mijn leven absoluut niet saai of zo, want ik doe genoeg leuke dingen en trouwens, boeken kunnen ook hartstikke spannend zijn, maar ik denk dat een groot deel van mijn leeftijdsgenoten dat toch wel zou vinden. En ik doe altijd net alsof ik gewoon heel verstandig ben, maar eigenlijk komt het ook wel deels doordat ik gewoon bij mijn veilige leventje wil blijven.

Net iets anders, maar wel vergelijkbaar, is dat ik heel slecht ben in risico’s nemen. Door de reacties op de blogpost over mijn studie, twijfel ik bijvoorbeeld weer of ik niet tóch nog gewoon naar de universiteit moet overstappen. Maar ja, dat kost me twee jaar extra collegegeld – en stel nou dat ik het dan nog steeds niet leuk vind? En dat is ook meteen de reden dat ik het momenteel bijvoorbeeld echt niet zie zitten om zo’n vakantie te boeken waarbij je de bestemming nog niet van tevoren weet. Doodeng.

Bangeschijter
Truth is: ik ben gewoon een enorme bangeschijter. Ik mag dan wel doodleuk zeggen dat ik het leuk vind om nieuwe dingen te proberen, en dat is ook wel zo – zo lang ik maar van tevoren weet dat ik dat ga doen. En soms vind ik dat stom. Ik bedoel, ik wil echt niet ineens veranderen in iemand die zich helemaal niets aantrekt van welke regel dan ook en elk weekend tot in de vroege uurtjes doorfeest, maar wat meer spontane dingen doen, en meer risico’s durven nemen, dat lijkt me wel wat. Merel schreef gisteren een heel mooi artikel over het gewoon eens niet weten, waarbij ‘het’ vooral slaat op van tevoren weten wat je gaat doen. Ze schrijft onder andere dat dat de enige manier is om echt avonturen te beleven – en ik denk dat ze daarin helemaal gelijk heeft.

Misschien is het ook wel gewoon een soort opwelling dat ik dit schrijf. Niet per se vandaag, maar de afgelopen weken. In februari en maart voelde mijn leven – ondanks dat ik vet veel leuke dingen deed – echt een beetje saai. Ik wil gewoon iets beleven. Niet per se in de jungle van Afrika, maar gewoon hier. Uit mijn comfortzone stappen, zeg maar, maar dat klinkt ook weer zo cliché. Hoe dan ook, ik ben toch echt zelf de enige die daarvoor kan zorgen. En ik kan wel vragen wie er met me mee doet, maar dan gaat het punt dan het niet van tevoren plannen juist ook weer een beetje voorbij. Het enige wat ik kan doen is het motto van Nike in m’n achterhoofd houden: just do it (niet gesponsord). Een beetje braafheid is wel fijn, maar regels zijn er ook om gebroken te worden, zeggen ze. Life begins at the end of your comfortzone, zeggen ze. Misschien is het tijd om dat maar eens te testen.

Ben jij goed in risico’s nemen?

PS. Ik impliceer nu een beetje dat spontane dingen doen automatisch met regels breken te maken heeft, maar dat is natuurlijk niet zo (zeker niet als je bij een vriendin blijft slapen, haha). Ik denk echter wel dat er een zeker verband tussen bestaat, zeker in dit geval, vandaar dat het in dit blogje over al die dingen samen heb. Oké, einde disclaimer. Fijne tweede Paasdag nog!:)

Liefs1

 

 

 

 

10 thoughts on “Over regels breken en risico’s nemen

 1. Ik ben precies als jij (joh), in elk geval ook weer op dit gebied. Ondanks mijn eigenwijsheid ben ik vooral ook een braaf tutje. We hadden het er deze week nog over op mijn werk: dat ik echt de ideale smokkelaar of misdadiger zou zijn, omdat ik die braafheid ook uitstraal ofzo, haha.

  En ja, wat je zegt over ‘ik wil best nieuwe dingen uitproberen, maar graag gepland’… Eh, dat ja ;) Ik kan ook wel van die spontane ideeën hebben, van: ooo, dat gaan we doen. En vaak wil ik dat dan ook wel snel, maar ik slaap er altijd minstens een nacht over. En niet bij iemand anders dan, haha.
  Audrey onlangs geplaatst…Dingen die je herkent als je dicht bij de Duitse grens woontMy Profile

 2. Mja, ik ben wat dat betreft nogal tegenstrijdig. In mijn werk bijvoorbeeld ben ik graag in full control. Maar ik vind het ook heerlijk om in mn eentje een vlucht te boeken en dan niet weten waar ik ’s avonds slaap.
  Voor kleine, dagelijkse ‘uit je comfortzone’ dingetjes zou je eens door m’n druppels moeten kijken. Het stelt vaak niks voor, maar ik word er echt blij van! Omgekeerd zakkenrollen bijvoorbeeld! Was doodeng, maar we hebben zo gelachen!

 3. Leuk om te lezen! En zo herkenbaar! Ik ben ook altijd heel braaf geweest (en nog steeds hoor haha), al die dingen die je opnoemt heb ik ook nooit gedaan. Ik denbk dat mijn ouders best mazzel hebben gehad met mij als puber haha. Ik doe ook graag mijn eigen ding, ben ook eigenwijs. Ik werk nu voor een baas maar zodra het kan ga ik voor mezelf beginnen (als dat ooit gaat gebeuren haha). Dit klinkt allemaal nogal kletskoek als je je bedenkt dat ik dan wel ben geëmigreerd en jarenlang backpackreizen heb gemaakt naar niet altijd voor de handliggende bestemmingen. Maar wel alles op een brave manier :P
  Sabine onlangs geplaatst…Manizales: het mooie noordelijke deel van Zona CafeteraMy Profile

 4. Wat een fijn artikeltje om te lezen.
  Niet alleen omdat je fijn schrijft, maar ook omdat ik nu weet dat ik dus echt niet de enige ben die moeite heeft met regeltjes breken en spontane acties! Wat herken ik me in jou zeg!
  Ik wordt er vooral mee geconfronteerd wanneer vriendinnen me meevragen naar hun spontane acties, dan weet ik gauw een smoesje te bedenken en heb ik er later vaak spijt van. Maar verander ik? Nee hoor haha!
  Nog even oefenen dan maar..
  Leuk artikel, dankjewel!
  Liefs,
  Marjolein

 5. Ergens herken ik mezelf wel in dit artikel. Of nouja de Katja van 4 jaar geleden dan… Ik was altijd dat brave meisje die alles deed wat er van haar werd gevraagd. Ik was het altijd eens met mijn ouders. En toen op een dag *poef*. Niet dat ik meteen naar de coffeeshop ging, maar ik wilde toch spontaner worden en meer het avontuur aangaan. Om eerlijk te zijn werkte die stap voor mij erg bevrijdend. Dus ja, een risico durf ik wel te nemen. Ik vind het zelfs heerlijk om in het diepe te springen.

 6. Jezelf blijven vraagt soms meer durf dan je te voegen naar een beeld dat niet bij je past, en vaak zie je het zelf niet maar de dingen die jij doet en als normaal ervaart ziet je zus misschien weer als het breken van regels en risico’s nemen. Je doet en durft al je hele leven, maar je zit er zo dicht op dat het amper opvalt.
  Daan onlangs geplaatst…De nadelen van FiverrMy Profile

 7. Ik ben niet echt avontuurlijk aangelegd. De grootste avonturen beleef ik tijdens het lezen. Bovendien is zo’n ongepland avontuur ook niet echt haalbaar voor me. Ik moet met een aantal aandoeningen rekening houden wanneer we ergens naartoe gaan. De juiste zaken meenemen, zien dat bepaalde dingen mogelijk zijn ter plekke, … Ik kan dus wel ergens naar toe gaan maar er gaat wel wat planning aan vooraf en dan is het natuurlijk niet zo spontaan meer. :)
  zwartraafje onlangs geplaatst…Onder de hemel van Cornwall – Liz FenwickMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge