Over de waarde van online vriendschap

Nu we steeds meer tijd op internet spenderen, staat ook het gewoon face-to-face sociale contact onder druk: steeds meer gaat via WhatsApp en Facebook. Sterker nog: je hoeft mensen niet eens meer in het echt te ontmoeten om ze een vriend(in) te noemen. Dat is best een raar idee, maar het is al veel minder vreemd dan het vroeger was. Ook ik heb vriendinnen die ik in eerste instantie op internet heb ontmoet, en ik vond het weleens tijd voor een kleine ode aan online vriendschappen.

Facebook vriendschap

Poppetjes aankleden en verhalen schrijven
Het begon zeven jaar geleden. Ik zat in groep 8 en iedereen uit mijn klas (of nou ja, alle meisjes) was geobsedeerd door één of andere website, die goSupermodel heette. En, gevoelig als ik ben voor hypes, maakte ik ook een account aan. Je kon er spelletjes spelen, kleren kopen, je poppetjes aankleden… Maar al snel ontdekte ik mijn favoriete gedeelte: er was een forum waar je met andere meisjes kon praten. En als je toffe mensen zag, kon je die toevoegen als vriendin, digitale knuffels geven; je snapt het idee. Het duurde niet lang tot ik helemaal verslaafd was aan die site. In die tijd was ik helemaal niet gelukkig op school, dus het was een welkome afleiding om online mensen te ontmoeten en bepaalde dingen kwijt te kunnen. Ik was uren per dag bezig met mailtjes sturen, maar ook met verhalen schrijven met andere mensen en op een gegeven moment kwam ik zelfs ik een team dat hielp met het promoten van een offline evenement.

Maar goed, dat is allemaal achtergrondinformatie. Mijn ouders zagen dat ik eigenlijk vrijwel alleen nog maar sociale contacten had op die site en zeiden keer op keer dat het geen echte vriendschappen waren. Ik zag dat als een persoonlijke belediging, dus er zijn heel wat ruzies uit ontstaan. Inmiddels zie ik wel in dat die site echt een beetje tijdverspilling was, maar – verklaar me vooral voor gek – ik blijf bij mijn standpunt dat online vriendschappen wél echt zijn.

Van online naar offline
Ik heb namelijk echt een aantal geweldige vriendinnen overgehouden aan die site. Mensen die ik nu nog steeds spreek en waar ik af en toe mee afspreek, ondanks dat ze aan de andere kant van het land of zelfs in België wonen. En ook de mensen waar ik nu geen contact meer mee heb, hebben bepaalde momenten van mijn leven onvergetelijk gemaakt. Online vriendschap heeft de potentie om zich naar het ‘echte leven’ uit te breiden, dat is het allerleukst eraan.

Ook nu ontmoet ik mensen op internet. Bloggers, voornamelijk. Dat begon eigenlijk al een paar dagen nadat ik mijn blog was gestart. Mensen reageerden op mijn blog, ik ging hun blog bezoeken, we gingen elkaar volgen op Twitter… Van het één komt het ander, zeg maar, tot ik op een gegeven moment ook met bloggers ging afspreken. Nu vind ik het altijd een beetje lastig om te bepalen wanneer ik iemand een vriendin kan noemen, maar er zijn zeker wel een paar bloggers die ik als vriendin zie. Het is misschien wel het beste wat bloggen me heeft opgeleverd.

Dezelfde schrijfstijl
Ze zeggen altijd wel dat je niet goed kunt zien hoe iemand in het echt is als je ze op internet ontmoet, maar misschien kan dat toch wel. Zeker weten, eigenlijk. Al zeven jaar terug merkte ik duidelijk wie me aanspraken en wie niet. Het is natuurlijk bij iedereen anders, maar als iemand een schrijfstijl heeft die een beetje hetzelfde is als de jouwe, denk ik dat je automatisch wel naar diegene toe trekt. Ik merk ook vrij duidelijk dat ik mensen met een naar mijn mening leuke schrijfstijl, ook tof vind in het echt. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit echt gehad dat ik online heel leuk contact met iemand had, maar dat we totaal geen klik hadden toen we elkaar echt ontmoetten.

De kracht van online vriendschap
Misschien gaan online vriendschappen juist zo goed omdat je elkaar niet zo vaak ziet. Dan zie je vooral elkaars goede punten, in plaats van dat je je elke dag meer gaat ergeren aan bijvoorbeeld een studiegenootje. Bovendien heb je veel meer bij te kletsen als je maar af en toe afspreekt. Dat is ook de kracht van online vriendschappen: dat je elkaar niet heel vaak spreekt, maar dat het toch altijd gezellig is, of het nu op goSupermodel (waar ik overigens al lang geleden mee gestopt ben), Twitter, Facebook of ‘in het echt’ is.

En ja, het is ook belangrijk om gewoon vrienden te hebben die in de buurt wonen, die je vaak ziet, waar je gewoon altijd op kunt vertrouwen. Om voor je sociale leven niet helemaal afhankelijk te zijn van internet, zeg maar. Maar dat taboe dat vooral vroeger op het woord ‘internetvriendschap’ rustte, is totaal misplaatst. Het internet kan voor prachtige vriendschappen zorgen en daar ben ik heel erg dankbaar voor!

Heb jij vrienden of vriendinnen die je online hebt ontmoet?


The only way to have a friend is
to be one – Ralph Waldo Emerson

13 thoughts on “Over de waarde van online vriendschap

 1. Ik denk dat je gelijk hebt, online vrienden kunnen even goede vrienden zijn als echte mensen. Hoewel de afstand soms wat jammer is, heb ik zeker wel mensen ontmoet waarmee ik heel gezellig op Facebook kan praten en dan ook gewoon uren.

 2. Mijn beste vriendin – die mijn getuige was toen ik vorig jaar trouwde – heb ik ooit via een forum leren kennen. Mijn man ook trouwens, en hij is echt mijn maatje <3 Ook mijn ouders hebben niet zoveel met online contacten, maar die zijn toch ook van een hele andere generatie denk ik, een voor wie het allemaal niet zo 'normaal' is als voor ons.
  Jantine onlangs geplaatst…De Koffie Tag!My Profile

 3. Oh Maaike wat een fijn artikel!
  Ik heb wel een aantal ‘blog’ vriendinnetjes die ik ook wel eens in het echt heb ontmoet. En eerlijk is eerlijk; het is ook best fijn. Want net wat jij zegt; je hebt veel meer te bespreken dan dat je iemand dagelijks ziet en je deelt bijna altijd dezelfde interesses.
  Ja waarde aan ‘internet’ vriendschap hecht ik er zeker weten wel aan!

 4. Online vriendschappen kunnen zeker wel echt zijn! Ik heb een goede vriendin leren kennen via het bloggen. We hebben elkaar nog nooit in het echt ontmoet, maar dat maakt haar wat mij betreft niet minder vriendin. Ook via een forum heb ik leuke vriendschappen opgebouwd. Anders dan vriendschappen in het ‘echte leven’, maar zeker niet minder waard of minder echt!
  Jenn onlangs geplaatst…Pluk het Geluk: de grootste glimlachMy Profile

 5. Mooi beschreven! Ikzelf heb mijn beste vriendin leren kennen via youtube. Ik zag een link naar haar channel een keer voorbij komen op Facebook en ben toen een kijkje gaan nemen en niet meer weg gegaan. Ik voegde haar toe op Facebook en omdat het haar begon op te vallen dat ik vaak reageerde begonnen we met elkaar te praten. In het begin nog niet zo heel erg veel, totdat we elkaar in real life tegen kwamen bij een concert! Sindsdien hebben we praktisch dagelijks contact en spreken we zo nu en dan af, want we wonen helaas wel 3,5 uur met de trein bij elkaar vandaan.
  Floor Daasvand onlangs geplaatst…10 dingen waardoor je een fangirl kunt herkennenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge