Help, ik geef te weinig geld uit

ik geef te weinig geld uit

Dit artikel is gesponsord, maar tegelijkertijd een mindstyleblogje dat ik sowieso al erg lang wil schrijven.

Waarschijnlijk keek je een beetje raar op bij het lezen van deze titel. Te weinig geld uitgeven? Maar hóe dan? Meestal lees je titels als ‘help, ik geef te veel geld uit’. Als je de titel boven dit stuk googelt, is de eerste hit niet voor niets ‘hoe geef ik minder geld uit?’. Maar bij mij is het andersom. Eerder schreef ik al over een eigenschap die in principe goed lijkt, maar ook slecht kan zijn: ‘help, ik ben verslaafd aan plannen’. En vandaag doe ik dat weer. Gewoon, om jullie te laten nadenken over dat eigenschappen meerdere kanten kunnen hebben. Maar dat klinkt wel heel spiritueel en een beetje pretentieus, dus ik ga gewoon snel beginnen.

Ik wil dit dus al een tijdje schrijven, maar ik kan steeds niet de goede woorden vinden. Soms voel ik me zo klagerig, andere keren ben ik bang dat ik gierig overkom. Maar ach, dat risico loop ik dan maar. We zijn tenslotte allemaal wel een beetje gierig, we zijn immers Hollanders.

Op de middelbare school had ik absoluut geen problemen met geld uitgeven. Het is niet zo dat ik van iedereen geld ging lenen, maar waar mijn zusje al haar zakgeld op haar bankrekening zette, ging dat bij mij gewoon op aan leuke dingen. Boeken, dvd’s, lunches in de stad… Geld is er om uitgegeven te worden, vind ik. Van sparen heb je nu toch helemaal geen plezier?

Toen ging ik studeren en op kamers. Ik moest huur betalen, boodschappen, schoolboeken… Kortom: met geld leren omgaan. Nou kon ik dat al best goed, maar nu leerde ik echt hoe dúúr alles was. Kaas. Noten. Leesboeken worden ook steeds duurder – studieboeken waren dat altijd al. En het probleem met mij is: als ik iets doe, wil ik het goed doen. Dus dat ‘leren omgaan met geld’,  veranderde al snel in maxima voor mijn boodschappen bepalen. Zo weinig mogelijk kopen. Alles opschrijven. Klasgenoten zeiden weleens dat ze nog maar vier euro op hun bankrekening hadden, en dat ze daar dan twee weken moesten doen. Dat had ik nooit, dus dat vond ik altijd maar raar. Hoe kun je nou zoveel geld uitgeven aan drank? Dan was ik trots op mezelf; want geld uitgeven is verslavend, maar géén geld uitgeven is het ook.

Dat klinkt alsof ik gewoon heel goed ben in zuinig zijn. Prima eigenschap, toch? Het probleem is dat de scheidslijn tussen zuinig zijn en gierig zijn maar heel dun is, en dat ik die volgens mij heb overschreden. En gierig zijn, dat wil niemand. Het is bovendien niet eens zo dat ik het niet kan betalen, want ik ben echt geen arme student of zo. Er is gewoon een knop omgegaan in mijn hoofd die bij alles zegt dat ik het niet mag kopen. Alsof ik mezelf geen plezier meer gun, want dat voelt dan fout; ben ik dat wel waard? Dat is ook het geld voor drie dagen boodschappen…

En dat vind ik maar stom. Niet alleen dat ik mijn geld niet uitgeef terwijl ik de enorme luxe heb dat dat wel kan, maar ook dat geld überhaupt zo’n grote rol speelt in ons leven. Dat er mensen zijn die banen aannemen omdat ze er goed mee verdienen, terwijl ze het helemaal niet leuk vinden. Zo ben ik dan weer niet; ik wil gewoon doen wat ik leuk vind, en het maakt me niet uit of ik daar rijk van word of niet. Want hé, ik ben toch al goed in zuinig leven.

Voor nu ga ik maar proberen om weer terug te gaan over die scheidslijn. Note to self: meer geld uitgeven en ervan genieten. Nee, ik had niet gedacht dat ooit tegen mezelf te zeggen. Ja, het is echt nodig. Dus misschien moet ik toch maar die gitaarlessen nemen, ook al zijn ze duur. Want wat ik soms vergeet: als je geld uitgeeft, krijg je er ook weer iets voor terug.

Het enige waar ik wél te veel geld aan uitgeef, is taart eten met vriendinnen. Maar echt, blijkbaar is taart nog verslavender dan geen geld uitgeven. Meestal betaalt één van ons dan, en maakt die ander later geld over. Ik heb namelijk ook nooit cash bij me; veel verder dan die muntjes op de foto kom ik niet, haha. Gelukkig is er de ING-app, waarmee je op ieder moment en elke plek geld kunt overmaken. Ideaal! De eerste tip voor als je meer geld wilt uitgeven (of meer taart wil eten) is dus die app. En hij is nu nog handiger geworden; je kunt namelijk geld overmaken met alleen je vingerafdruk. Veel sneller, zoals bovenstaand filmpje laat zien! (Stiekem heb ik nu ook zin om het uit te proberen op zo’n stier, alleen vlieg ik er ongetwijfeld binnen een seconde weer af.) En je krijgt ook nog een beetje het ik-ben-zo-cool-gevoel dat mensen ongetwijfeld voelen als ze hun huis binnengaan met hun vingerafdruk. Hier vind je meer informatie.

Geef jij gemakkelijk geld uit? (Of heb je nog tips nodig om meer geld uit te geven? Of juist om zuiniger te leven?)

Dit artikel is gesponsord, maar bevat mijn eigen mening en vertrouwde hersenspinsels.

 

6 thoughts on “Help, ik geef te weinig geld uit

 1. Dat ‘ik-ben-zo-cool-gevoel’ als mensen met hun vingerafdruk hun huis ingaan, ik ging helemaal stuk haha! Ja dat gevoel ken ik hoor haha!
  Maar goed, ik snap dat ‘gierig’ zijn niet altijd fijn is, maar ik zou dat toch liever hebben dan teveel geld uitgegeven. Ik heb ondertussen ook wel geleerd dat (te weinig) geld heel veel stress met zich mee kan brengen. En dat is ook echt niet fijn. Als jij nou gewoon een beetje van jouw gierigheid aan mij geeft, dan geef ik wel wat van mijn uitgeefgedrag, deal?
  Marlot onlangs geplaatst…Mijn MenukaartMy Profile

 2. Dit is best herkenbaar voor me! Ik weet dat bij mij géén geld uitgeven (of steeds minder) net zo verslavend is of misschien nog wel meer verslavend dan geld uitgeven.
  Ik heb op een gegeven moment een afspraak gemaakt om minstens een bepaald bedrag per maand uit te geven, haha.
  Succes!
  Kim onlangs geplaatst…Paniek… hoe ervaar ik het?My Profile

 3. Ik ben juist precies het tegen over gestelde. Sinds ik fulltime werk en “veel” geld verdien, kan ik alleen maar denken aan wat ik wil kopen. Wel ben ik heel goed in sparen. Ik zet elke maand een vast bedrag opzij, maar het geld wat ik echt voor mezelf over houd, gaat elke maand op aan allerlei dingen.
  Daniëlle onlangs geplaatst…#BoektoberMy Profile

 4. Ik geef geld soms te makkelijk, soms heel moeilijk uit. Lekker eten vind ik wel geld waard, nieuwe kleding weer minder, maar wel noodzakelijk. Ik probeer te sparen, maar heb nogal wat ballast uit mijn verleden duurt nog wel even voordat ik daar weer bovenop ben, maar ondertussen kom ik goed rond, niet in de laatste plaats door mijn vrouw die weer extreem zuinig is en heel ver gaat in besparen. Hoewel ik ook altijd even de grens over ga om te tanken als ik bij mijn zus uit Maastricht op bezoek ben geweest, scheelt weer een paar euro op een volle tank :)
  Daan onlangs geplaatst…Uit je comfortzone waggelen.My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge