Even over braaf zijn

braaf zijn

Ik durf het bijna niet toe te geven, maar ik kijk dus Holland’s Next Top Model. Daar ben ik een paar seizoenen geleden mee begonnen en sindsdien kan ik niet meer stoppen, ook al vóél ik per minuut gewoon een paar hersencellen afsterven én blijf ik elke aflevering achter met een paar tegendraadse opiniestukken in mijn hoofd. Afgelopen week werd aan Akke-Marije bijvoorbeeld doodleuk verteld dat ze ‘haar braafheid wel op Schiphol achter moest laten’. En over dat braaf zijn, daar wil ik even wat over kwijt (wat ik belangrijk genoeg vind om een maand blogstilte voor te onderbreken).

Nu zit het zo dat ik eigenlijk al een tijdje over dit onderwerp wil schrijven. Ruim een jaar geleden werd ik namelijk afgewezen voor een stage omdat ik te braaf was (ging overigens om een stage die ik achteraf gezien niet eens had willen doen, maar dat terzijde). Omdat ik over boeken en dagelijkse opvallendheden wilde schrijven, niet over seks en alcohol. Dus ja, misschien ben ik dan ‘braaf’. Ik drink en rook niet, ik zet geen rare foto’s op Facebook, ik kom altijd met mijn huiswerk af naar college en ik scheid mijn afval. Niks mis mee, lijkt me zo.

Zeggen dat brave mensen saai zijn, is net zoiets als zeggen dat introverte mensen saai zijn: compleet belachelijk én niet waar. Als je braaf bent, betekent dat heus niet dat je geen (leuke) persoonlijkheid hebt – of personality, zoals ze in HNTM zouden zeggen. Integendeel, ik zou zelfs durven beweren dat brave mensen júist personality hebben. In een wereld vol mensen die zo ongeveer non-stop regels en – vooral – taboes breken, kost het echt wel wat zelfvertrouwen om gewoon je eigen, brave zelf te zijn. Misschien val je dan wat minder op, maar dat betekent niet dat je minder bént.

Ik weet dat het een cliché is, maar ik kom er steeds meer achter dat jezelf zijn gewoon echt vét belangrijk is. Ik bedoel, in sommige gevallen is het echt heel goed en leuk om buiten je comfortzone te gaan. Maar over het algemeen heeft het helemaal geen nut om je anders voor te doen, want dat is helemaal niet leuk voor jezelf. Gewoon lekker braaf blijven, dus. Of dat nou betekent dat je net wat minder rare-maar-toch-mooie foto’s van jezelf op Instagram plaatst (in het geval van Akke-Marije) of gewoon lekker thuisblijft als je hele klas uitgaat (in het geval van eh, mij). En dan mag je die pakkende slogan over braafheid die hier hoort maar even zelf verzinnen, want ik kwam niet verder dan ‘braaf is gaaf’.

Hoe braaf ben jij?

Liefs1

7 thoughts on “Even over braaf zijn

  1. Wat een leuk stukje en helemaal waar! Al kan je natuurlijk ook prima buiten je comfort zone gaan op een brave manier. Ik vond het eerst vreselijk dat ik altijd zo braaf was, maar toen ging ik niet brave dingen en daar werd ik eigenlijk ook niet heel erg gelukkig van. Dus nu ben ik maar gewoon braaf en dat vind ik eigenlijk wel gaaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge