Een fascinatie voor oude dingen

Hoewel ik over het algemeen heel blij ben dat ik nu leef en niet vijftig of zelfs honderd jaar geleden ben geboren, zou ik op sommige vlakken weleens terug in de tijd willen gaan. En ik ben niet de enige: volgens mij is elk meisje dat ik ken dol op oude hippiebusjes. Ook van oude muziek, oude typmachines en platenspelers word ik helemaal blij. En van nog wel meer oude dingen. (Alleen niet van oude kaas.) Maar die fascinatie, waar komt die eigenlijk vandaan?

Oude legerautoOnze oude legerauto voor prom

Dit artikel is geschreven in samenwerking met onderdelenstore24.nl

Om te beginnen: oude auto’s. Of het nu een Volkswagen Kever, een Citroën Eend of een Volkswagenbusje is: als ik zo’n auto zie rijden stop ik even met waar ik mee bezig ben om enthousiast op en neer te springen en te gaan wijzen. En al helemaal als hij ook nog zo tof is beschilderd, met allemaal kleurtjes en zo. Op mijn bucketlist stond zelfs om in een hippiebusje naar prom te gaan. (Heb ik niet gedaan. Nu blijf ik altijd met een onafgevinkt doel zitten. Weet je wel hoe frustrerend dat is? Maar oké, daar ging het niet om. En die oude legerauto was ook leuk.) Afijn, het gekke is: iedere andere auto kan me compleet gestolen worden. Ik weet geen merken, laat staan modellen, niets. Alleen als ze oud (en schattig) zijn, zijn ze ineens interessant.

Het volgende waar ik enigszins geobsedeerd door ben, is oude muziek. In mijn 25 random facts about me vertelde ik al dat ik een zwak heb voor rock-‘n-rollmuziek uit de jaren ’50 en ’60. Ik was ooit op een feestje van mijn tante en toen ik luidkeels meezong met Elvis Presley, vroeg mijn tante verbaasd hoe ik de tekst kende. Ik haalde mijn schouders op; ad ik toevallig die middag nog geluisterd. En op het moment dat ik dit typ klinkt Rock around the clock door mijn oordopjes (geen grapje). Bij de kringloop leef ik me dan ook altijd helemaal uit bij de €1-cd’s. Toegegeven: ik luister ook gewoon naar Taylor Swift en zo, maar alleen bij oude muziek heb ik spontaan zin om te gaan swingen (om dan meteen maar even een toepasselijk woord te gebruiken).

Mijn volgende grote liefdes zijn typemachines en platenspelers. Ik heb van beide geen exemplaar in mijn bezit, wat ik echt héél jammer vind, want ik zou ze graag willen. Want zeg nou zelf: dan ga je toch spontaan terug in de tijd van romantische liefdesbrieven en ook van die oude muziek? Tja, net als dat een kaartje leuker is dan een e-mail, is een typemachinebriefje leuker dan een ‘gewoon’ getypt briefje. (Oh, én Instagramwaardiger. Ook niet onbelangrijk.)

En dat is dan nog niet eens alles. Oude wekkers, oude sieraden, oude foto’s, oude boekjes… Maar dit zijn wel de meest voorkomende dingen. Want ik weet dat er nog veel meer jongeren zijn die hetzelfde hebben. Maar waar dat vandaan komt? Geen idee. Echt, het is mij een raadsel. Nieuwsgierigheid? Misschien. (Maar misschien ook niet. Geschiedenis was nooit mijn lievelingsvak. Hoewel ik het nou ook weer niet rampzalig vond, ben ik niet iemand die uit zichzelf de geschiedenis van China gaat opzoeken. Wat heb ik daar een trauma aan, zeg.)
Misschien zijn oude dingen wel gewoon magisch. Kan ook. Of het is zo’n liefde die nooit verklaard zal worden. Wie zal het zeggen? Waarschijnlijk gewoon een typisch gevalletje ‘het gras is altijd groener bij de buren’. Of nou ja, ‘het gras is altijd groener in het verleden’ dan.

Ben jij ook zo gek op oude dingen?


You can’t help getting older, but you
don’t have to get old – George Burns

5 thoughts on “Een fascinatie voor oude dingen

  1. Jaa! Soms wilde ik wel dat ik 50 jaar gelededen geboren was, ik weet natuurlijk niet precies hoe het ging. Maar volgens mij was het leven toen simpeler. Tegenwoordig maakt iedereen zich druk over van alles en nog wat. De meeste mensen waren gewoon lekker normaal. Ik vraag altijd aan mijn oma’s hoe het vroeger was, wat zij in het weekend deden. Hoe school en de mensen waren. Hoewel ik wel blij ben dat we deze tijd leven op gebied van behandelingen en ziekenzorg en dat soort dingen. Maar toch lijkt het mij zo leuk om even terug in de tijd te gaan. Leuk artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge