6 interessante/inspirerende TED Talks (a.k.a. SOG-materiaal)

TED Talks

Deze week stelde ik een nieuwe regel op voor mezelf: als ik mijn tijd dan toch ging besteden aan iets anders dan leren voor mijn tentamens, moest ik op z’n minst iets nuttigs gaan doen. Dus negeerde ik de mail die ik kreeg van Netflix over een extra gratis proefabonnement – schouderklopje voor mezelf – en begon ik met het kijken van TED Talks. Die had ik al wel eens eerder gezien (voor de mensen die het niet kennen: op Technology, Entertainment, Design-conferenties spreken mensen die originele, interessante visies hebben), maar nooit echt voor mijn lol, geloof ik. Tot nu dus – en mocht je ze nog niet kijken, ga het dan echt doen! Ze zijn niet alleen interessant, maar vaak ook nog vermakelijk. Plus: al die mensen kunnen zo goed spreken dat het bijna rustgevend is.

Ik heb er inmiddels een flink aantal gezien, en het leek me wel leuk om een aantal toffe op een rijtje te zetten. Zes TED Talks die voor iedereen interessant zijn, niet alleen voor mij – ik heb er ook een paar over filter bubbles en andere mediagerelateerde dingen gezien, maar daar zal ik verder niemand mee ‘vermoeien’, haha. Ze duren overigens net iets minder lang dan een aflevering van New Girl – maar blijken wel even verslavend. De keuze is aan jou. ;)

1. How to Magically Connect with Anyone | Brian Miller
Deze vind ik by far de ontroerendste. Een goochelaar begint met een verhaal over een blinde man, laat dan wat trucjes met een touwtje zien en de overeenkomst daartussen (en de conclusie eruit, iets over perspectief) is echt heel mooi.

 2. The Power of Vulnerability | Brene Brown
Een paar maanden geleden las ik het boek Sterker dan ooit, en deze TED Talk is daar wel zo’n beetje een samenvatting van. Brown praat met heel veel humor over de kracht van kwetsbaarheid, waar ik zelf ook wel in geloof. Als je dit interessant vindt, is dat boek zeker een aanrader! (Hier vind je mijn recensie)

 

3. How To Multiply Your Time | Rory Vaden
Een tijdje geleden schreef ik al over timemanagement – hoewel er van die goede voornemens weinig terechtgekomen is – maar Vaden brengt het, wederom met veel humor, naar een heel ander niveau. Dit was tevens de laatste TED Talk die ik keek, omdat ik me daarna wel realiseerde dat ik echt moest stoppen met uitstellen, haha.

4. The power of introverts | Susan Cain
Ik vind het zelf heel interessant om te lezen en na te denken over introversie, zeker omdat ik het gevoel hebt dat mijn visie erop steeds verandert. Susan Cain schreef het boek Quiet, dat ik nog steeds wil lezen, en hield er dus ook een TED Talk over. Mijn ‘Waarom ik graag alleen ben’-blogpost is nog altijd één van de best gelezen stukken op mijn blog, dus ik dacht dat jullie deze vast ook wel interessant zouden vinden.

5. Ending the battle between vegans, vegetarians, and everyone else | Brian Kateman
Ik heb ook een aantal talks over veganisme gekeken, waarvan het merendeel een poging was tot overtuigen waarom we allemaal vegan zouden moeten eten. Deze uitgezonderd, die gaat juist in op hoe niet-vegans tegen vegans aankijken (en andersom), en vooral waarom we dat eigenlijk helemaal zouden moeten afschaffen omdat we allemaal reducitarians zijn. Ik ben zelf vrij strikt met termen (als in: ik vind het echt heel raar als mensen zichzelf vegetariër noemen als de vis dan wel kip eten) (ik snap sowieso niet waarom mensen kip geen vlees vinden, maar dat terzijde), dus het was ergens ook wel een beetje een eye opener.

6. My philosophy for a happy life | Sam Berns
En tot slot… deze gewoon even kijken, oké? Omdat een gelukkig leven helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

Kijk jij wel eens TED Talks?

Confession: ik krijg altijd een beetje tranen in mijn ogen aan het einde van die filmpjes, als iedereen een staande ovatie geeft. Weet ook niet waarom, haha.

Liefs1

 

 

 

 

5 thoughts on “6 interessante/inspirerende TED Talks (a.k.a. SOG-materiaal)

  1. Ik had er nog nooit van gehoord tot ik afgelopen maand in Londen zat voor een taalcursus. Daar was TED een onderdeel van het lesmateriaal. Er zitten inderdaad best interessante presentaties tussen. En wat je confession betreft, dat heb ik ook ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge