Staal lasersnijden

Laser snijden van staal

Plaatmaterialen van staal kunnen door specialisten op uiteenlopende manieren bewerkt worden om ze op maat te maken voor klanten. Bekende voorbeelden van bewerkingsmethoden van staal zijn staal via plasma snijden of staal laser snijden. Veel metaalbewerkers kiezen ervoor om staal en soortgelijke materialen met een lasermachine te bewerken. Maar waarom kiezen ze voor deze aanpak? Welke voordelen heeft het snijden en bewerken van staal met een lasersnijmachine? In dit artikel kun je terecht voor de antwoorden op deze vragen!

Hoe werkt staal snijden met een lasersnijmachine eigenlijk?

Onder lasersnijden, zoals het snijden van staal per laser ook wel kort genoemd wordt, verstaat men een bewerkingsmethode van staal waarbij er lasterstralen ingezet worden om staal door te snijden. Via een zogeheten lasersnijder kunnen stalen platen en voorwerpen in de gewenste vormen en maten gemaakt worden voor klanten. Deze manie van het verwerken van staal tot de gewenste vormen en formaten heeft een aantal interessante voordelen, waar we hieronder op ingaan.

Een razendsnelle en nauwkeurige manier om staal te snijden

Staal snijden via een lasersnijder is bewerkingsmethode die snel gaat en waarbij er uiterst nauwkeurig staal op maat gesneden kan worden. Dit komt doordat de laserstraal zeer precies afgestemd kan worden. Laserstralen an sich zijn elektromagnetische stralingsbronnen. Hierbij zendt de lasersnijder het licht in een nagenoeg evenwijdige lichtbundel uit, waardoor er een straal ontstaat die een enorme intensiteit behaalt. Doorgaans is de lichtstraal van een lasersnijder niet breder dan max. 1 millimeter. Hierdoor wordt al het laserlicht op een zeer klein oppervlakte geconcentreerd, waardoor er zee snel en precies gelaserd kan worden bij het bewerken van staal.

Met staal laser snijden kunnen zeer complexe vormen gesneden worden

Een ander interessant voordeel van staal snijden met een lasersnijder is dat je met deze methode zeer complexe en ingewikkelde vormen en figuren kunt uitsnijden uit stalen plaatmateriaal. Of het nu gaat om een uniek bedrijfslogo, een schilderij of een speciaal eigen ontwerp: met staal laser snijden is eigenlijk niets onmogelijk en kan alles gemaakt worden wat maar wenselijk is!

Ook graveren behoort tot de mogelijkheden

Een fijn kenmerk van staallasersnijders is het feit dat je met deze machines ook in stalen platen kunt graveren. De laserstraal kan zeer precies worden ingesteld en afgestemd op de wensen, zodat allerlei soorten graveringen mogelijk zijn. Of je nu een gedenkplaat voor geliefde wilt maken, op zoek bent naar gravures voor jouw bedrijf of andere wensen hebt: met staal lasersnijden kan op dit gebied aan elke wens worden voldaan!

Het materiaalverlies blijft tot een minimum beperkt

Een groot probleem bij staalbewerking is dat er vaak veel materiaal verloren gaat. Bij lasersnijden is hiervan minder sprake, omdat er heel precies en efficiĆ«nt gelaserd kan worden op basis van computerprogramma’s. Jouw ontwerp of ons ontwerp op basis van jouw wensen wordt ingevoerd in een speciaal softwareprogramma, zodat er exact bepaald kan worden hoeveel stalen platen en welke oppervlaktes nodig zijn voor jouw project. Zo wordt het verlies aan staal tot een minimum beperkt en wordt er geen onnodig materiaal verspild. Dat is gunstig voor het milieu en voor de totaalprijs!

Lasersnijden van staal is niet zo duur als velen vermoeden

Ten slotte wil je portemonnee natuurlijk ook wat als je plannen hebt om stalen platen te bewerken. Kies je voor laser snijden in plaats van bijvoorbeeld plasma snijden? Dan ben je relatief voordelig uit. Staalplaten via een laserapparaat snijden is namelijk voordeliger dan veel mensen denken. Bezoek nu de website van een specialist en laat je verder informeren over alle mogelijkheden. Natuurlijk kun je ook direct een aantrekkelijke offerte op maat aanvragen voor jouw project!