Recept: Spicy tomatenborrelhapjes (bij een gedicht van Tess)

Recept Tomatenborrelhapjes

Een paar weken geleden kreeg ik een mailtje; of ik het leuk zou vinden om een recept te maken voor een soort bloggerstour rondom Het tweede boek van Tess, een literatuurachtige New Adult van Miriam Bruijstens. Op dat moment had ik het eerste boek nog niet eens gelezen, maar nu wel (recensie komt ooit nog maar laptopdingen en zo). Ik kreeg ik een gedicht uit het eerste boek toegestuurd om een recept bij te maken (het gedicht op de foto), en dat vond ik wel een leuke uitdaging. Ik bedoel, ik ben best creatief, dus het kon toch niet zo moeilijk zijn? Nou, dat viel nog tegen.

Dat het iets in filodeeg moest zijn was duidelijk, want dat is mooi gepolijst en breekt snel – heel snel zelfs, heb ik inmiddels ontdekt (oeps). Maar dan? Paprika lust ik niet, bietjes leken me geen geweldig idee en ook bij aardbeien als rode vulling had ik zo mijn twijfels. Uiteindelijk werden het deze simpele, snelle tomatenborrelhapjes. Heel handig als er ineens bezoek komt borrelen! Ze waren bij mij trouwens ieeets minder snel klaar, want filodeeg moet dus anderhalf uur ontdooien en dat wist ik niet. Hoe dan ook, het recept past niet alleen goed bij het gedicht, maar ook bij Tess zelf: het doet me denken aan tapas, tapas doen me denken aan zomer en zomer doet me denken aan strand. Tess leeft op het strand én in de zomer, dus ja.

Het tweede boek van Tess van Miriam Bruijstens (uitgeverij Clavis) is nu trouwens al te koop! Met meer van zulke mooie gedichten. :) Ik heb het boek gisteren binnen gekregen en ben erg benieuwd. En wat betreft die bloggersactie: er verschijnt nu een paar dagen lang elke dag ergens een creatieve blogpost rondom het boek. Katja begon met een recensie, Lieke schreef een brief, Lilian maakte een foto en morgen moet je bij Emmy zijn! Maar goed, over naar het recept dus.

Dit heb je nodig voor 40 kleine balletjes/pakketjes/haojes
– Ongeveer 10 vellen filodeeg (ligt een beetje aan de grootte, mijn vellen waren ongeveer 30 bij 24 cm)
– 4 grote tomaten
– 2 rode pepertjes
– 2 grote tenen knoflook
– 2 tl paprikapoeder
– 4 el verse peterselie
– 2 tl zeezoutvlokken

Zo maak je ze
1. Laat het filodeeg ontdooien. Dat moet dus anderhalf uur! En als je er voor die tijd aan gaat zitten, breekt het. Ook als je er vanaf blijft overigens. Raar spul.
2. Snijd het vruchtvlees van de tomaten in heel kleine blokjes. Probeer het vocht met de zaadjes er dus zo veel mogelijk uit te houden. Haal de zaadjes uit de pepertjes en snijd zowel de pepertjes als de knoflook zo klein mogelijk. Doe hetzelfde met de peterselie. Meng de tomatenstukjes, pepertjes, knoflook, peterselie en het paprikapoeder en zeezout door elkaar.
3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
4. Haal de ontdooide vellen filodeeg van elkaar en bestrijk ze met water – niet onder de kraan houden of zo, maar ze moeten wel behoorlijk nat zijn. Snijd de stukken in vier gelijke rechthoeken. Leg op elk stuk een flinke tl van de tomaat en vouw dan voorzichtig dicht.
5. Leg de pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat (als je er echt 40 maakt, past dat waarschijnlijk niet) en zet deze 15 tot 20 minuten in de oven, tot de bovenkant bruin en krokant is. Even laten afkoelen en dan kunnen ze geserveerd worden!

Hoe goed kun jij overweg met filodeeg? ;) 

Liefs2

 

 

 

 

2 thoughts on “Recept: Spicy tomatenborrelhapjes (bij een gedicht van Tess)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge