DIY: Mintgroen stoeltje mét handmade kussen (IKEA-hack!)

IKEA-hack Pimp My Room Project

Ik zou jullie heel graag vertellen dat ik in mijn weekje blogpauze bezig ben geweest met allemaal supergeheime doch geweldige projecten, maar eh, nou ja, dat is dus niet zo. Gelukkig voor jullie heb ik nog wél mijn Pimp my room project! Twee weken geleden deelde ik mijn moodboard voor mijn studentenkamer met jullie, en nu is het dan toch echt tijd voor de allereerste DIY; één waar ik heeel erg enthousiast over ben, welteverstaan. Het is namelijk de eerste keer dat ik me niet alleen voorneem om een IKEA-meubel te pimpen, maar het ook daadwerkelijk doe. Een IKEA-hack, om maar even die steeds bekendere term te noemen. In deze blogpost laat ik zien hoe ik een saai zwart stoeltje omtoverde tot een vrolijk mintgroen exemplaar mét handgemaakt kussentje. En daarmee is de eerste stap naar mijn Pinterest-waardige kamer gezet! Of nou ja, in ieder geval een kamer waar ik zélf heel blij van word.

Om te beginnen even een voor- en een na-foto (met de stappen ertussenin):

IKEA-hack Pimp My Room Project

Dit heb je nodig voor het stoeltje zelf:
– Een zwart STEFAN-stoeltje (€19,95)
– Schuurpapier
– Mintgroene verf *
– Een kwast **
– Kranten voor eronder

* Of een andere kleur, natuurlijk! Eigenlijk moet je zijdeglanslak of hoogglanslak gebruiken. Die kon ik echter niet in een goede kleur vinden, maar ik had nog wél wat muurverf in die kleur over. Volgens de mevrouw van de Praxis ‘hoorde het natuurlijk niet, maar ik kon het wel gewoon proberen’. Zo gezegd, zo gedaan. Ging prima! Mijn verf was dus matte muurverf van het merk Perfection, in de kleur sea green. Zo mooi. <3
** Mocht iemand daar nog in geïnteresseerd zijn: ik gebruikte verfkwast nummer/maat 10 van de HEMA. Volgens mij.

IKEA-hack Pimp My Room Project

De gebruiksaanwijzing is natuurlijk hartstikke voor de hand liggend, maar die hoort er nu eenmaal bij:
1. Leg wat kranten onder het stoeltje en schuur het goed met schuurpapier (of een schuurmachine, maar volgens mij ben je dan rijk). Ik was in eerste instantie van plan om de hele zwarte laag eraf te schuren, maar ontdekte al vrij snel dat dat niet ging lukken. Uiteindelijk werd ie dus gewoon een beetje grijzig. Het belangrijkste is in ieder geval dat het oppervlak wat ruwer wordt, zodat de verf goed hecht.
2. En dan kun je gaan verven! Meng de verf eerst goed met een roerstokje en dan is het gewoon een kwestie van, nou ja, de kwast in de verf dopen en dat goed uitsmeren. Gelukkig hebben we allemaal de kleuterschool gedaan. :) Mijn verfpot beloofde me dat één laagje genoeg zou zijn, maar toen zag ik nog wat zwart en vond ik het nog wat streperig. Na twee laagjes is het nog wel wat streperig, maar het dekt prima.

IKEA-hack Pimp My Room Project

Je kunt het stoeltje natuurlijk gewoon zo laten, maar ik besloot om zelf nog een kussentje te maken. Je hebt de korte en de lange variant; in de korte gebruik je voorbedrukte stof en een naaimachine. Ik deed het lange traject, dus tekende zelf het patroontje op mijn stof en deed alles met naald en draad. Gelukkig werkt dat ook heel goed om zen te worden, anders was ik er na 5 minuten waarschijnlijk alweer mee gestopt.

Afijn. Wat je nodig hebt:
– OF een stof met een leuk printje (uiteraard wel passend bij de kleur van je stoel) OF een effen stof en textielstiften
– Een naaimachine met garen OF naald en draad
– Kussenvulling OF oude kussens die je kapot mag knippen
– Een potlood
– Spelden
– Een stofschaar

* Ik wilde in eerste instantie witte stof, maar deze crèmekleurige had ik nog in huis, en dat vond ik ook wel prima. De textielstiften komen van de Action, ik heb alleen de zwarte gebruikt.

En zo ga je te werk:
1. Leg de stof op je stoeltje en trek met het potlood de randjes over. Knip dit uit, maar let erop dat je één tot twee centimeter vanaf je potloodlijntje knipt! Ten eerste omdat je nog genoeg ruimte moet hebben om te naaien, ten tweede omdat hij anders waarschijnlijk net wat te klein uitvalt.
2. Leg dit uitgeknipte stuk op een ander stuk stof en speld het vast aan de randen. Zo kun je gemakkelijk langs de randen knippen zodat je een even groot stuk krijgt.
3. Als je geen geprinte stof hebt, maar met textielstiften werkt, dan is nú het moment om één stuk stof te bekladden met wat je dan ook maar leuk vindt. Ik wist al dat ik dit patroontje wilde. Ik was eigenlijk van plan om alles helemaal op te meten en zo, maar uiteindelijk heb ik het meer uit de losse hand gedaan.
4. Leg de stukken stof met de goede kanten naar binnen op elkaar. Speld dit weer vast en naai nu drie randen aan elkaar; het handigste is om de zijkanten en de onderkant te doen. Naai dus nét iets buiten je potloodlijntje. Als je dit met een naaimachine doet (en daarmee overweg kunt), ben je in een paar minuten klaar. Als je het met de hand doet, kun je eerder op een paar uur rekenen. Gelukkig helpt het al heel wat als je de tram in plaats van de fiets naar school neemt (word je wel raar aangekeken) en in de klas gewoon verder mag gaan (idem dito).
5. Knip nog vier stroken uit de stof. Als je stof aan de buitenkant niet rafelt, hoef je daar verder niets mee te doen, maar ik heb mijn stroken een paar keer opgevouwen en dat in het midden vastgenaaid.
6. Wat je nu moet doen, is een beetje lastig uit te leggen, maar ik ga het toch proberen. Draai de stof weer met de goede kant naar buiten, maar vouw aan de bovenkanten een stukje om. Speld dit vast, en speld je vier strookjes ertussen, twee aan elke kant. Deze gaan namelijk dienen om het kussen aan je stoeltje vast te maken. Naai de buitenste kanten van de bovenkant (inclusief die touwtjes dus) vast aan elkaar.
7. Nu komt het allerleukste: de oude kussens openknippen! Vul met de kussenvulling je kussentje, je moet zelf even kijken hoeveel je erin wilt. Als je hiermee klaar bent, kun je ook het laatste stuk van je kussentje dichtnaaien en hem dan vastknopen aan je stoeltje. En dan is ie klaar!

IKEA-hack Pimp My Room Project
IKEA-hack Pimp My Room Project

Zo zie je het kussentje goed! Je ziet best wel duidelijk dat de textielstift het onderaan nog goed deed en bovenaan al wat op begon te raken, maar dat vind ik niet zo erg. De textielstiften van de Action vind ik op zich echt een grote aanrader! Ik weet alleen niet meer wat ik ervoor betaald heb </mini-review>.

IKEA-hack Pimp My Room Project

Tadaaa, voor en na. Eigenlijk wilde ik deze foto’s pas aan het einde van het project laten zien, maar ik moet ze toch even delen. Mocht je je trouwens afvragen waar dat andere stoeltje is gebleven: dat heb ik al wel geverfd, maar ik heb er nog geen kussen voor genaaid, dus vandaar. Verder heb ik dit stukje van mijn kamer opgefleurd met 2 kleine LACK-wandplankjes (want voor €4,95 móest ik die meenemen). Daarop staan een vaas met klimop (uiteraard ook van IKEA), en lege fles (eh, ja, ook) én het sonnet How I love thee, dat voorkomt in Ik geef je de zon.

Toegegeven: dat lege witte tafeltje blijft niet zo leeg, hoor. Die sieraden en make-up moeten er eigenlijk wel weer op, maar ik weet nog geen leuke manier om ze op te bergen. Kan ik ook een keer over schrijven! Normaal heb ik ook geen bloemen in huis, deze heb ik toevallig gekregen bij mijn propedeuse-uitreiking. Maar misschien moet ik voortaan vaker bloemen kopen, want die vaas staat wel erg mooi bij mijn stoeltjes, haha.

Tot zover deze eerste ‘aflevering’ van mijn Pimp my room project! Ik vond het superleuk om weer eens met DIY’en bezig te zijn, dus ik kan niet wachten tot de volgende keer. :) Ik ben benieuwd of jullie dit ook leuk vinden om te zien!

Heb jij weleens een IKEA-meubel ‘gehackt’?

 

8 thoughts on “DIY: Mintgroen stoeltje mét handmade kussen (IKEA-hack!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge