Column: Thuis

Nu ik parttime soort-van-op-kamers woon (en binnenkort waarschijnlijk écht), heb ik er nogal een dilemma bij gekregen. Regelmatig word ik geconfronteerd met deze nieuwe aanleiding tot overpeinzingen. En toen ik per ongeluk op mijn blog schreef dat ik naar huis ging toen ik naar Amsterdam ging, was het hek al helemaal van de dam. Want wat is dat eigenlijk, ‘thuis’?

thuis
Bron afbeelding: Jim Ellwanger via Flickr Creative Commons

 

Door de week ben ik dus in Amsterdam, waar ik vooral bezig ben met leuke koffietentjes spotten, ervoor zorgen dat ik niet de grachten in fiets en me verwonderen over de vele toeristen. Ik kook en eet er, ik slaap er en ik ga er drie keer per week naar de fietsenmaker (lang verhaal). Oh ja, en ik ga ook nog naar school.

(Bijna) elk weekend stap ik voor ruim een uur in de trein naar mijn ouders, compleet met rugzak en rolkoffer. Toen ik er voor de herfstvakantie ook nog een plastic tasje bij had en voor de zoveelste keer bleef haken achter die verschrikkelijke treindeurtjes, merkte een medetreinreiziger sarcastisch op: ‘Het lijkt wel een volksverhuizing.’ Ja, kan ik er wat aan doen dat zo’n koffer al vol zit met een zal vuile was, een laptop, toilettas en 8 notitieboekjes? Maar oké, als ik zie dat Lieke maar één rugzakje meeneemt, voel ik me toch wel een beetje zo’n barbiepopje dat drie roze koffers meeneemt naar de jungle.

Ik geloof dat ik in een thuisidentiteitscrisis zit. Hoe bepaal je wat je thuis is? Als het de plek is waar je het vaakst bent, is het voor mij Amsterdam. Maar dat zegt vrij weinig; er zijn immers ook mensen die altijd op wereldreis zijn en toch thuis kunnen komen. Als het de plek is waar je het vaakst in joggingbroek en zonder make-up rondloopt omdat je je daarvoor genoeg op je gemak voelt, is het bij mijn ouders. Echt, ik leef daar in mijn pandatrui. Maar nee, ook dat lijkt me niet het beste criterium.

Dus eh… Wat is het meervoud van ‘thuis’? Thuizen? Thuissen? Of gewoon huizen? Maar goed, je begrijp wat ik bedoel. Soms bedoel ik de ene plek, soms de ander. Ik voel me gewoon op meerdere plekken thuis. Dat is een goed teken… toch? Thuis is een breed begrip. Laten we het daar maar op houden.

Hoe weet jij wat jouw thuis is?


Home is some place that our feet may leave,
but not our hearts – Oliver Wendell Holmes, Sr.

9 thoughts on “Column: Thuis

  1. Ik begrijp je dilemma heel goed! Inmiddels woon ik 4 jaar samen en nu wordt het thuisgevoel bij mijn ouders heel langzaam iets minder. Maarja, ik heb er 21 jaar gewoond, dus dan is het niet van de ene op de andere dag je thuis niet meer. Home is where the heart is toch ofzo. Jij hebt nu inderdaad twee ‘thuizen’, het zou ook niet tof zijn als je in Amsterdam het gevoel blijft houden dat je op visite bent. Het is dus eigenlijk een gevoelskwestie.
    Esther Marieke onlangs geplaatst…6 traveltips voor als je fibromyalgie hebtMy Profile

  2. Leuke column en kan me helemaal indenken wat je bedoelt! Toen ik ging samenwonen voelde het eerst niet als mijn thuis. Mijn huis bij mijn moeder was mijn oude, vertrouwde plekje. Maar nu ik er alweer een aantal jaren woon (dag-in dag-uit) is het helemaal mijn thuis, mijn plekje, mijn vertrouwde haven geworden. Maar hoe heerlijk is dat als je dat bij twee plekken hebt!

    Ik heb je vandaag genomineerd voor de Blog Top Drie Tag: http://www.barbarakuiper.nl/blog/de-blog-top-drie-tag/. Ik zou het leuk vinden als je deze overneemt. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar jouw antwoorden!

  3. Haha herkenbaar! Hoewel ik maar één tas meeneem, heb ik ook een thuisidentiteitscrisis :p Misschien is het juist omdat ik me zowel in Amsterdam als bij mijn ouders thuis voel, dat ik maar zo weinig spullen meesleep. Ik heb op beide plaatsen een kledingkast en een flinke voorraad boeken, dus hoef niet zo veel mee te nemen :p

  4. Hoewel ik al meer dan 10 jaar samenwoon, zeg ik nog vaak dat ik “naar thuis” ga als ik mijn ouders bedoel. Daarnaast heb ik twee decennia bij mijn grootouders gewoond, waardoor de thuisidentiteitscrisis alleen maar groter werd. Ach, ik voel me gewoon zo’n beetje overal thuis ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge