Boomstronk kopen om je creativiteit te ontplooien

Helaas, ook een boom heeft niet het eeuwige leven. Bomen kunnen om tal van redenen worden verwijderd. Wat er dan met de resten van een boom gebeurt, blijft dan altijd weer de vraag. Bomen zijn belangrijk, buiten dat ze het landschap verfraaien hebben ze ook een nuttige functie. Hoe we ook van ze houden, wat doen we met de resten van onze geliefde bomen?

Dit is het moment waar creativiteit aan te pas komt. Mensen in bosrijke landen weten wel wat ze met een boomstronk aan moeten. Die mensen bezitten het ‘we gooien niets weg’ mentaliteit en zullen allerlei manieren verzinnen om de tuin er mee op te leuken of maken er een hulpstuk van, speciaal voor andere doeleinden.

In ons land ligt het een beetje anders, ten eerste mogen we niet lukraak de eerste beste boom omzagen ‒ vaak moet je eerst een vergunning aanvragen ‒ en ten tweede, mensen in de randstad zullen er nog moeilijker aan kunnen komen. Gelukkig voor die creatievelingen onder ons, bieden wij van Wigink de mogelijkheid tot het kopen van een boomstronk.

Boomstronk Ideeën voor de tuin

Wij van Wigink zijn specialist in bos- en houtproducten, en boom- en bosverzorging. Ook wij zijn ons ervan bewust dat er met de voet van een boom nog heel veel mogelijkheden zijn te creëren. De boom mocht dan misschien afgeschreven zijn geweest of voor andere doeleinden zijn gebruikt, bij ons een boomstronk kopen blijft nog altijd tot de mogelijkheid om er iets leuks van te maken, zoals een:

  • Simpele boomstronk planten. Een eenvoudig idee wat nauwelijks vaardigheid vereist. Zet hem rechtop in je tuin. Hol hem uit aan de bovenkant, vul dit met aarde en zet je favoriete bloemen erin en eromheen.
  • Boomstronken als keerwand. Heb je een tuin waar je in een gedeelte ervan een verhoging wilt aanbrengen om een architectonische verandering aan te brengen? Zet het te verhogen gedeelte af met op maat gemaakte boomstronken, grondlaag erin en hobbyen maar. Natuurlijk kan dit ook met keien en beton, maar die geven nooit die natuurlijke uitstraling.
  • Boomstronk tafel. Zeker als je artistiek bent aangelegd is het maken van een boomstronk tafel een leuke uitdaging. Maak een regenbestendige buitentafel die nu is een keer niet perfect rond is en bekleedt het ‘tafelblad’ met mozaïeksteentjes.
  • Krukje of stoel. Een beetje hobbyist weet er wel raad mee. Een flinke boomstronk kun je best iets leuk van maken om op te zitten.
  • Vogel waterbad. Plant hem rechtop en plaats daar een flinke ronde ondiepe schaal op met water, en ziet hoe de natuur verandert in je tuin door de vogels die op de rand komen zitten.

Er zijn oneindig veel ideeën die je met boomstronken kunt doen. Sommige zijn super eenvoudig, andere ideeën kun je lekker doe-het-zelven terwijl het geen pijn aan je portemonnee doet.

Wat is belangrijk bij een boomstronk

Een boomstronk kopen die je later in de tuin als meubelstuk of plantenbak wilt gebruiken, kun je daar niet zomaar weg laten rotten. De kunst is om hem te behouden, dit kun je op tal van manieren doen. Welke conserveringsmethode je ook gaat gebruiken, zolang de wortels er nog aan zitten zal het moeilijk worden om hem in goede staat te houden. Verwijder wortels, deze kunnen nog steeds vocht en zuurstof aanzuigen. Rotting, schimmel en ongedierte is dan nog maar een kwestie van tijd.

Bij ons kun je de stronk op de gewenste zaagmaat krijgen, het is beter een professional dat te laten doen dan, zodat je verzekerd bent van een goed resultaat. Volgende stap is de boomstronk volledig uit te laten drogen. Gemiddeld staat daar 6 maanden voor, maar het kan langer duren(houtsoort en omgeving afhankelijk). Verwijder schors en schuur hem glad. Behandel de scheurtjes in de stronk met een helder epoxy.

Is de stronk glad geschuurd en zonder scheuren, breng dan houtstabilisator toe, wrijf dit uit over het hele oppervlak. Bedek de stronk 2 tot 4 uur met plastic folie en breng dan een tweede laag stabilisator toe. Dit moet voldoende zijn om daarna te gaan hobbyen.