Recensie: Vrees me – Tahereh Mafi

Vrees me Tahereh Mafi

Ik moet bekennen dat ik eigenlijk nooit echt van plan was om de Touching Juliette-trilogie van Tahereh Mafi te lezen. Hoewel ik tegenwoordig wel meer fantasy lees dan vroeger, de covers echt megamegamooi zijn en ik er goede verhalen over hoorde, leek het me gewoon niet echt iets voor mij. Maar toen ging ik stagelopen bij Blossom Books en was het wel handig als ik het boek gelezen zou hebben, dus begon ik er toch maar in. En las ik het een dag later uit. Echt, soms is het zo fijn als mensen je een goed boek aanraden.

Waar gaat het boek over?
264. Dat is het aantal dagen dat Juliette al opgesloten zit. 264 dagen alleen in een inrichting, omdat ze een monster is. Haar ouders hebben haar zomaar overgeleverd aan de autoriteiten, omdat ze bang zijn voor de dingen die er gebeuren als iemand Juliette aanraakt. Dus werd ze in een inrichting gestopt; allemaal onderdeel van Het Herstel, een organisatie die de macht heeft gegrepen toen de omstandigheden in het land steeds slechter werden. Maar of Het Herstel die omstandigheden beter maakt? Nee.

Op die 264e dag krijgt ze ineens een kamergenoot. Een jongen. Ze is ervan overtuigd dat ze hem bij haar hebben gezet om haar te martelen, maar Adam, die ze nog van vroeger kent, blijkt heel goed voor haar te zijn. Althans, dat denkt ze, tot ze erachter komt dat hij een soldaat is. Een soldaat in dienst van Warner, die wil dat ze zich bij hem aansluit om mensen te kunnen martelen. Maar als Juliette één ding weet, is dat ze geen mensen pijn wil doen. Maar wie kan ze nog vertrouwen?

En dit vond ik ervan
In het begin vond ik dit boek vooral best wel heel erg op de Grisha-trilogie lijken. Op de één of andere manier vergeleek ik automatisch Juliette met Alina, Adam met Mal en Warner met de Duisterling. Meisje met een gave, slechterik die haar wil gebruiken voor zijn plannen, meisje en jongen vluchten, worden toch weer gevonden… Maar goed, dat zal wel aan mij liggen. En hé, ik vond De Grisha goed, dus zou ik dit boek ook wel goed vinden.

Doordat mijn gedachten steeds afdwaalden naar De Grisha, miste ik het begin een beetje de plottwists waar Schim & Schaduw zo vol mee zit (en überhaupt wat spanning). Gelukkig besefte mijn hoofd na een tijdje dan eindelijk dat de Touching Juliette-trilogie toch echt wel heel anders is, zowel qua setting als qua richting die het opgaat. Toen merkte ik dus eindelijk de punten op die Vrees me zo goed maken, want het verhaal is heel sterk opgebouwd. Er zitten goede spanningsbogen in en de personages zijn enorm geloofwaardig en je kunt je heel goed in ze inleven. Behalve in de slechterik, uiteraard. Maar ik denk weet zeker dat we daar in de volgende boeken nog wel meer over komen te weten. (Toch kan ik me nu echt nog niet voorstellen dat ik Team Warner zou worden; er moet wel iets heel mindblowings gebeuren om daarvoor te zorgen.)

Met de schrijfstijl ging het een beetje hetzelfde: in het begin vond ik die niet zo heel fijn. Het is een heel unieke schrijfstijl, met zinnen waar te weinig komma’s in zitten en doorgestreepte woorden. En ja, dat is best lastig te accepteren voor een grammar nazi als ik. Maar als je er eenmaal aan gewend bent, is ook die prachtig. Dan zie je de mooie, bijna poëtische vergelijkingen en de toegevoegde waarde van die doorgestreepte gedachten. En het past bij Juliette; bij de twijfels die ze heeft en hoe gebroken ze is na die 264 dagen. Ik was tijdens het lezen quotes aan het zoeken voor op Twitter en er waren zóveel goede dat ik gewoon niet kon kiezen.

Ik denk dat het feit dat ik het boek in twee halve dagen heb uitgelezen wel genoeg zegt. In het begin was alles nogal wennen en miste ik een beetje spanning, maar je als je er eenmaal inzit, wil je alleen maar verder verder verder lezen. Én meteen door naar het volgende deel, dus dat is precies wat ik nu ga doen.

Welk boek heeft jou (héél) positief verrast? En, mocht je de hele trilogie al gelezen hebben: ben je Team Adam of Team Warner?

 

4 thoughts on “Recensie: Vrees me – Tahereh Mafi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge