Recensie: 270 vegan recepten voor alle seizoenen – Mira Caspers

Recensie 270 vegan recepten voor alle seizoenen

Er wordt weleens gezegd dat je uit een kookboek gemiddeld maar drie recepten maakt – ik denk dat ik nog onder dat gemiddelde zit. Nee, laat mij maar gewoon lekker van alles bij elkaar in de pan gooien en lekker experimentjes doen. Toch zijn kookboeken op zich wel handig nu ik vegan eet; niet alleen omdat ik af en toe zonder inspiratie zit, maar ook omdat mijn moeder die recepten meer vertrouwt dan mijn eigen creaties, haha. Toen ik een persbericht kreeg over 270 recepten voor alle seizoenen, was ik dan ook meteen nieuwsgierig. 270 recepten, daar móest toch wel iets voor mij tussen zitten? Hier lees je mijn recensie!

Het boek begint logischerwijs met een inhoudsopgave, die inderdaad wel een aantal bladzijdes telt. De recepten zijn ingedeeld in vier seizoenen. Naast dat ik sommige redeneringen niet helemaal begrijp (pompoen in de lente, aardbeien in de herfst) is het ook enigszins opvallend dat er ook een categorie is met ‘het hele jaar door’ – waar de helft van de recepten bij staat. Maar verder is het vooral heel veel, wat natuurlijk heel fijn is.

Vegan boek 8

Na een voorwoordje volgt een overzicht met een aantal ingrediënten en daarvan de eiwitten en kcal, wat dan wel weer handig is, ondanks dat ik me niet echt zorgen maak over de hoeveelheid eiwitten die ik binnenkrijg. Ook staan er een aantal voorbeeldmenu’s in, met daarbij weer de eiwitten en calorieën.

Vegan boek 7

Vegan boek 6

En dan komen de recepten. Het wordt meteen duidelijk waarom er 270 recepten in dit boek passen: er staan geen foto’s in. Of nou ja, heel af en toe vind je er een, maar die is dan zo slordig dat hij eigenlijk net zo goed weggelaten had kunnen worden. En ja, dat was wel een behoorlijke teleurstelling. Immers: kookboeken moeten inspirerend zijn, en meestal zorgen grote, kleurrijke foto’s ervoor dat het een plezier wordt om er alleen al doorheen te bladeren. Het moge duidelijk zijn: dat is in dit geval absoluut niet van toepassing.

Vegan boek 5

De recepten zelf zijn wisselend. Sommige zijn heel vreemd (pasta met kidneybonen), andere lijken me op zich wel lekker. Over het algemeen zijn ze vooral erg simpel. Dat is op zich natuurlijk een voordeel, omdat ze snel klaar zijn, je er weinig voor nodig hebt en iedereen ze kan maken. Maar het is ook een nadeel, want het haalt het inspiratiegehalte niet bepaald omhoog. En soms zijn het simpelweg niet eens recepten te noemen: er staan zelfs agv’tjes, brinta met sojamelk, broodjes met zuurkool en pindakaas en groenten, appelmoes, groenteburger en patat (!!!) in. Uit alles blijkt dat dit gewoon noteringen zijn van hetzelfde gooi-maar-wat-bij-elkaar-proces dat ik ook altijd doorsta, wat maar weer eens duidelijk werd toen ik las dat het recept voor vegan camembert te maken ‘een poging was’. Ja, zo kan ik ook een kookboek vullen.

Er staan ook wel andere recepten in, maar die bevatten vaak ook vegan kaas die je op internet moet bestellen of no egg, een eivervanger die ik ook nog niet heb kunnen vinden. En volgens mij is het grootste deel van de recepten ook online te vinden; dat staat immers ook in het voorwoord.

Vegan boek 2

Maar is er dan helemaal niets positief aan dit boek? Jawel hoor! De vegan oliebollen met bier vind ik héél cool, de Belgische wafels wil ik ook echt proberen, en er staan wat basisrecepten in die ik heel graag wil maken (die hadden overigens wel beter vooraan gekund): vegan kaassaus bijvooorbeeld, vegan feta, vegan pesto en filet americain. Er staan behoorlijk was recepten met vergeten groenten in, wat ik een héél groot pluspunt vind, want zo leer ik zelf ook nog nieuwe dingen kennen. En zoals gezegd: hoewel de recepten niet heel bijzonder zijn, zijn ze op zich wel lekker. En het zijn er heel veel, dus er zit altijd wel iets voor je bij. Ik probeerde een wokgerecht met sugar snaps, wortelen, tomaat, champignons, gembersiroop en rijst; slawraps met rijst, courgette, kidneybonen en gehakt; en quinoa met pompoen, champignons, tomaat en limabonen. Heel simpel, best lekker.

Als je net begint met veganistisch eten en zelf niet zo creatief in de keuken bent, is dit misschien wel een aanrader voor je. Het zijn dus gewoon de maaltijden van een jaar lang van een veganist, en dat is misschien best leuk om te zien. Maar het voldeed niet echt aan de verwachtingen die ik had: een kookboek met mooie foto’s en met recepten waar ik zelf nooit op was gekomen. Prima recepten, maar inspirerend vind ik het niet.

Het boek is voor €24,95 te bestellen bij de schrijfster zelf.

Vind jij foto’s een echte must voor een kookboek?

Liefs1

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge