Wat ik heb geleerd van mijn eerste jaar studeren

Geslaagd

12 juni 2014 is een dag die ik me nog lang zal blijven herinneren. Oké, niet de datum zelf, maar wel wat er op die dag gebeurde: ik kreeg te horen dat ik geslaagd was voor mijn vwo-diploma! Inmiddels is dat alweer een heel jaar geleden en mijn leven is op zijn zachts gezegd behoorlijk veranderd. In het kader van Flashback Friday en zo leek het me wel leuk om even terug te blikken op het jaar waarin ik ging studeren en in Amsterdam ging wonen. En daar heb ik best wel wat van geleerd – niet alleen over de media en marketing en zo, maar ook over studeren zelf en zelfs over mezelf (jeetje, wat veel ‘zelf’). En over dat laatste wilde ik dus even een blogje schrijven!

Niet zo heel anders
Eigenlijk is het hbo helemaal niet zo heel anders dan de middelbare school. Je hebt nog steeds lessen in klassen, je presentie wordt gecontroleerd (ook al doen ze er niets mee als je er niet bent) en de opbouw van die lessen is vaak nog precies hetzelfde. Verder heb je hebt een mentor (alleen heet die dan ineens een ‘studieloopbaanbegeleider’) en je hebt ook nog dat verschrikkelijke groepswerk waar je maar niet vanaf komt. Natuurlijk zit je op een veel grotere school en moet je wel veel lezen, maar over het algemeen vond ik de overgang niet zo heel lastig. Dat is dan ook waarom ik in eerste instantie dacht dat ik afgelopen jaar helemaal niet zo veranderd was. Ik ben nog gewoon dezelfde Maaike. Heel leuk, zo’n blog over wat ik heb geleerd dit jaar, maar hoe ging ik daar ooit een paar honderd woorden over schrijven?

(Niet) zenuwachtig en gestrest
Toen had ik matching op de universiteit vorige week (hoewel ik nog steeds niet zeker weet of ik echt van studie wil switchen, hoor). Ik kende daar natuurlijk helemaal niemand en ik had meer moeten voorbereiden dan ik had gedaan. Bovendien had mijn tram weer eens vertraging, dus de kans was groot dat ik te laat zou komen. Toch was ik niet zo zenuwachtig en gestrest als ik vorig jaar zou zijn geweest. Het zou allemaal wel goed komen. Nu is het niet zo dat ik helemaal nergens meer zenuwachtig voor ben (integendeel) en denk ik bovendien dat bloggen er ook wel een aandeel in heeft gehad, maar het komt ook voor een deel doordat ik al wist dat het niet zo’n drama zou zijn. Want ik kom best wel vaak te laat op het hbo en daar is het ook niet erg.

Een grijs muisje
Wat ik ook zeker heb geleerd dit jaar, is dat ik mezelf niet kan veranderen. En wil veranderen, trouwens. Dat klinkt een beetje vaag, maar vorig jaar was ik de middelbare school met alle mensen en vooral mijn rol daar helemaal zat. Als ik zou gaan studeren, zou ik niet meer zo’n grijs muisje zijn. Ha. Wie mij een beetje kent, weet dat ik dus nooit naar feestjes ga en zo. Ik ben niet de standaard studente met the wild life, verre van zelfs. Maar dat vind ik niet erg. Ik ben gewoon graag alleen en daar moeten andere mensen maar gewoon begrip voor hebben. Of niet.

Geslaagd

Leven als een kluizenaar
Iets meer schoolgerelateerd heb ik vooral geleerd dat ik helaas niet meer de dag voor een toets kan beginnen met leren. Met marketingboeken van 600 bladzijden en daarnaast ook nog andere dingen, is het toch wel handig om een planning te hebben die al een paar weken van tevoren begint (tenzij je de laatste week echt als een kluizenaar wil leven, dat deed ik de laatste tentamenweek). In het begin was het wel even wennen dat ik wat meer moest doen (‘veel’ doen zou ik nou ook weer niet willen zeggen, ik mag niet klagen), maar het lijkt me niet meer dan normaal.

Van 18.000 naar 825.000
Ik denk dat op kamers gaan wonen nog wel een grotere stap was dan het gaan studeren. Ben je ineens constant in een andere stad, die geen 18.000 maar 825.000 inwoners heeft. Je moet boodschappen doen, koken en (een poging doen tot) je kamer opgeruimd houden. Er is geen moeder meer in de buurt die al je verdwenen spullen weer terug kan vinden en als je een superdringende vraag hebt (zoals of ze vindt dat je veel veranderd bent het afgelopen jaar), moet je eerst anderhalf uur reizen. Of gewoon even bellen. Nou vind ik dat op kamers wonen me best goed af gaat (ik eet nooit pizza en ik ga best wel op tijd naar bed – mijn kamer is een ander verhaal), maar je leert er in ieder geval wel dingen van. Alleen al hoe het is om alleen te wonen. (En dat eten echt belachelijk duur is.)

Enzovoort
Al met al hebben die dingen er vooral voor gezorgd dat ik iets zelfstandiger ben geworden, denk ik. Maar dan zijn er natuurlijk nog veel meer kleine dingen heb geleerd. Zoals dat dat onderzoek waaruit bleek dat eerstejaars hbo-studenten gemiddeld 81 fouten per volgeschreven A4’tje maken, echt blijkt te kloppen. En dat je lui wordt van week OV (gelukkig heb ik het hele jaar wel gewoon gefietst). En dat je de tijd die het kost om een filmpje te monteren nooit moet onderschatten. Dat soort dingen dus.

Oké, ik klink nu wel een beetje alsof het tien jaar geleden is dat ik mijn diploma haalde. Maar zoals ik al zei, het is pas een jaar geleden en zó erg ben ik nou ook weer niet verander. Toch is zo’n omgegooid leven wel een grote stap in het zelfstandig worden en heb ik dit jaar misschien meer geleerd dan andere jaren. Maar gelukkig leer je altijd wel wat, en dat wil ik ook nog heel lang blijven doen!

Voor de ervaringsdeskundigen: wat vond jij van je eerste jaar studeren?

PS. En voor degenen die dit jaar geslaagd zijn: GEFELICITEERD!

 

8 thoughts on “Wat ik heb geleerd van mijn eerste jaar studeren

 1. Zo herkenbaar! Op de middelbare school deed ik alles een dag van te voren, leren verslagen maken enzovoort. Nu moet ik echt ruim 4 weken van te voren wel gaan leren omdat het zo dik boek is, of aan een werkstuk dat af moet!

  Leuk, artikel! :)
  Liefs, Evelien
  evelien onlangs geplaatst…Outfits I love to wear! #1My Profile

 2. Leuk om te lezen! Voor mij zit m’n tweede jaar er nu bijna op en ik heb wel het gevoel dat ik gegroeid ben in die twee jaar. Vooral ook een beetje wat jij zegt, in het meer mezelf accepteren, dat ik meer tijd voor mezelf nodig heb dan sommige anderen bijvoorbeeld.

 3. Wat leuk om te lezen! Ik ben dan niet op kamers gaan wonen, maar ook ik zie veranderingen in mezelf. Juist door daar over na te denken (thanks slb’er!), heb ik geleerd wie ik ben. Het eerste jaar was verre van makkelijk (van alleen maar theorie, naar bijna alleen maar praktijkwerk), want tja past dit wel bij mij, ben ik blij dat ik nog steeds journalistiek studeer. Ik voel me steeds zelfverzekerder en volgens mij straal ik dat ook naar buiten haha. Tijd voor vakantie. :)
  Judith onlangs geplaatst…Gelezen in juni 2015 – deel 1My Profile

 4. Herkenbaar, ook al ben ik niet direct op kamers gegaan. Er wordt wel ineens verwacht dat je veel zelf kan regelen en ook meteen regelt. Maar verder, je hebt inderdaad nog steeds een mentor, het irritante groepswerk en klassen. Je wordt alleen iets minder aan je handje vast gehouden.

 5. Wat leuk dat je hierover schrijft! Ik heb het afgelopen jaar vooral geleerd dat het prima is om anders te zijn. Ik ben ook graag alleen en heb niet zo veel energie als anderen, waardoor ik niet alles kan doen wat anderen wel kunnen. Inmiddels heb ik dit geaccepteerd en vind ik het prima zoals ik ben.
  Tiffany onlangs geplaatst…Happy journal: Efteling & AmsterdamMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge