Over mijn studie (Media, Informatie en Communicatie)

Mijn studie Media, Informatie en Communicatie

Mijn studie staat op de Over mij-pagina, ik heb hem wel eens genoemd in een blogpost en hij heeft zelfs een tijdje in wat biootjes op social media gestaan. Toch heb ik er nooit een hele blogpost over geschreven, viel me laatst op. Dat komt voornamelijk doordat ik me niet heel betrokken voel bij mijn opleiding, maar dat betekent niet dat ik er niet over kan schrijven. Met 700 nieuwe studenten per jaar is Media, Informatie en Communicatie een behoorlijk populaire opleiding, en zeker onder bloggers zijn er waarschijnlijk veel mensen die er op zijn minst enigszins in geïnteresseerd zijn. Sommige zullen zich allang hebben ingeschreven voor een opleiding, maar er zijn vast ook zat scholieren die nog heel erg twijfelen. Op de site van de HvA staat wel wat informatie, maar dat is natuurlijk helemaal niet uitgebreid en verre van objectief – vandaar dat het me wel iets leek om een stukje over mijn studie te schrijven, over wat ik leer en wat ik ervan vind. Voor de twijfelende studenten én de mensen die gewoon heel nieuwsgierig zijn.

 Disclaimer: volgens mij verandert mijn studie nogal vaak, maar dit is in ieder geval hoe het voor mij is!

De indeling en vakken
Jaar 1
Oké, laat ik beginnen met het uitleggedeelte. Mijn studie duurt vier jaar, waarvan ik nu in het tweede zit. Het eerste jaar is voor iedereen hetzelfde en dus ontzettend breed. Je hebt het hele jaar door het vak Beeld, waar je aan de slag gaat met video’s en foto’s maken. Je krijgt daar op zich ook wel theorie over, hoewel je niet echt aan de slag gaat met camera-instellingen of iets dergelijks. Ook heb je Redactie & Journalistiek, waar je per blok één of twee stukken schrijft (interview, recensie, nieuwsbericht, advertorial, etc.). Niet heel veel dus, vond ik. Verder heb je in een paar perioden Onderzoek (spreekt voor zich) en bijna elke periode iets van (Online) Marketing. Ik ben helemaal niet zo van de economische kant, maar omdat dat één van de weinige echt theoretische vakken was, voelde het wel juist heel nuttig. Verder heb je elk blok een maatschappijvak, waar je gaat kijken naar hoe de media onze maatschappij beïnvloeden. Dat vond ik het interessantst! Tot slot heb je elk blok een project: in mijn geval een tijdschrift maken, een televisieprogramma voor kinderen bedenken en destijds ook verbeteringen voor de site van Het Parool bedenken.

Jaar 2
Het eerste blok van het tweede jaar is ook nog ‘normaal’, dus voor iedereen. Bij Datavisualisaties ‘leer’ je eh, datavisualisaties (infographica en zo) maken. Mediarecht en media-ethiek ging meer in op je als journalist wel en niet mag. Tot slot hadden we Ondernemen in de creatieve industrie, wat ging om jezelf profileren. Oh, en wederom een project – een individueel onderzoek dit keer, wat ik heel fijn vond. Verder was dit blok niet heel bijzonder of zo.

Daarna loop je een stage van bijna drie maanden, dat heb ik bij Folia (het blad van de HvA en UvA) gedaan. Hoewel het vrij lastig is om iets te vinden voor een korte tijd én in zo’n gekke periode (vanaf 9 november bij mij – dat is nu volgens mij wel veranderd), loont het denk ik wel enorm om een goede stage te vinden.

De tweede helft van het tweede jaar kies je tussen de specialisaties Tekstschrijven, Digitale media, Audiovisuele producties en Mediamarketing. Dat moet je aan het einde van jaar één al kiezen, overigens. Ik koos voor de specialisatie Tekstschrijven, die bestaat uit een nieuwsblok (kranten) en een achtergrond- en human interest-blok (meer tijdschriften). In het eerste blok heb je Tekstanalyse, over de opbouw van teksten en zinnen, en Taalbeheersing, over spelling en grammatica. Mening daarover volgt later, haha. Ook heb ik Maatschappelijk debat, dat ingaat op argumentatietheorie én maatschappelijke onderwerpen. Dat vak vind ik het leukst! Tot slot is er Schrijven: Actualiteit, waarbij je een aantal nieuwsgerelateerde artikelen schrijft (nieuwsbericht, nieuwsreportage, nieuwsinterview, nieuwsportret). Over de rest van de specialisatie kan ik dus nog niet zo veel zeggen.

Jaar 3
Het derde jaar begint met een andere specialisatie: Mediaconcepten, Mediaondernemerschap en Digitale mediastrategieën. Die specialisatie duurt weer een halfjaar en die moet je ook ergens in je tweede jaar kiezen – ik krijg er binnenkort een voorlichting over. Om eerlijk te zijn spreken ze me allemaal niet zo heel erg aan- Mediaondernemerschap nog het meest – maar ik weet er dus nog niet zo veel over.

Daarna begint het gedeelte waarin je eigenlijk helemaal vrij bent: in het tweede halfjaar doe je namelijk of je minor (een halfjaar iets heel anders doen; veel mensen willen naar het buitenland, ik absoluut niet) of je tweede (lange) stage. 

Jaar 4
In het eerste halfjaar van het laatste jaar doe je het andere van minor/stage, en daarna is het afstuderen.

studeren-tentamenweek

De studiebelasting
Ik ga niet elke standaard vraag beantwoorden (Krijg je er later een baan mee? Ja, weet ik veel) maar de studiebelasting vind ik toch wel een belangrijke. In het eerste jaar had ik vier dagen per week college, vaak wel een paar uur per dag. Hoeveel je moet leren voor de tentamens hangt een beetje af van je niveau en van je motivatie. Ik vond de stof bijvoorbeeld vrij makkelijk, maar ik ben wel zo iemand die het hele boek doorgelezen wil hebben voor een tentamen – zelfs mijn ongeveer zevenhonderd pagina’s tellende marketingboek. De weken voor de tentamens was ik daarom toch nog vrij druk.

Het tweede jaar is dat wel eh, iets anders. In het eerste blok had ik al niet zo veel vakken, maar op zich nog wel grote dingen die ik moest inleveren. De specialisatie Tekstschrijven kost me echter heel weinig tijd. Ik ben drie keer een halve dag per week op school, dus om eerlijk te zijn voelt het alsof ik standaard vakantie heb. Voor de tekstvakken hoef je ook niet zo veel te doen, alleen het journalistieke vak kost enige tijd. Maar ja, die besteed ik er dan ook weer niet aan, want niet betrokken. Momenteel heb ik het dus wel even een heel klein beetje druk met schooldingen inhalen, maar over het algemeen snap ik serieus niet waar mijn collegegeld dit jaar heen gaat. Overigens heb ik van mensen met andere specialisaties gehoord dat zij wel veel les hebben; dat is waarschijnlijk wel belangrijk om erbij te vermelden. Maar goed, zelf zou ik dus best iets meer les willen.

De Hogeschool van Amsterdam
Ook nog even heeel kort over de HvA. Het gebouw waar ik les heb ligt vrij dicht bij het centrum en is goed bereikbaar met de metro en tram, dus daar heb ik op zich geen problemen mee. De leraren vind ik over het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam. Het is allemaal niet zo heel erg formeel (met het gevaar dat je door sommige leraren wordt behandeld alsof je een kleuter bent, maar dat terzijde). Op het feit dat ze de Folia weg lieten halen na, is er op zich dus niet zo héél veel mis met de HvA. Toch heb ik het idee dat HvA-studenten gemiddeld gewoon niet zo gemotiveerd zijn. Ik bedoel: we krijgen nu bij een vak een heel punt hoger als we ons huiswerk maken – wat natuurlijk heel fijn is, maar dat zou niet echt nodig moeten zijn. Of is dat op andere hogescholen ook zo?

Het leukste aan de HvA vind ik trouwens dat ie eh, in Amsterdam staat. Want ja, Amsterdam is geweldig. Echt. Ik mag dan twijfelen over mijn studiekeuze, maar met mijn keuze om naar Amsterdam te gaan ben ik nog steeds ontzettend blij. :)

Mijn mening
Ha, ik wilde een kort blogje schrijven, maar dat is natuurlijk weer grandioos mislukt. Hoe dan ook, nog even mijn mening dan, maar wel heel kort, want ik wil niet teveel zeuren en heb al heel snel het gevoel dat ik klink alsof ik arrogant klink of zo.

Vorig jaar vond ik het best een leuke studie. Ik vond de opdrachten best leuk om te maken, en omdat ik marketing en de maatschappijvakken daadwerkelijk nuttig vond, had ik ook het gevoel dat ik wel wat leerde. Desondanks vond ik het niveau vrij laag – vandaar dat ik, toen ik aan het einde van het jaar terugkeek, bedacht dat ik eigenlijk helemaal niet zo veel had geleerd. Althans, niet waarover ik wilde leren, namelijk schrijven. Ik heb dan ook de intake voor de universitaire opleiding Nederlandse taal & cultuur gedaan. Waarom ik ervoor gekozen heb toch door te gaan met MIC, weet ik niet eens meer precies, maar de praktijk was wel een bepalende factor. Hoe dan ook, om heel eerlijk te zijn heb ik er nu een beetje spijt van. Ja, mijn stage was heel leuk, maar deze specialisatie vind ik minder. Ik bedoel, zes lesuren per week en daarin dan ook nog leren wat een hoofd- en bijzin is en of het ‘groter als’ of ‘groter dan’ is, dat is niet helemaal waarvoor ik deze opleiding ben gaan doen. Op het moment zou ik daarom veel liever Journalistiek of toch Taal en communicatie hebben gekozen. Ja, je doet best leuke dingen, maar of ze ook nuttig zijn, is nog maar de vraag. Ik denk dat MIC best een goede keuze is als je nog helemaal niet kunt schrijven (ik dacht dat ik nu eindelijk bij mensen in de klas zouden komen die allemaal wel wisten hoe de d’s en t’s werkten, maar helaas) en misschien ook wel als je, ik weet niet, niet al te veel verdieping wilt, maar gewoon opdrachten die soms leuk zijn, en soms ook niet. Maar ik begin zelf steeds meer te beseffen dat ik toch een universiteitsmeisje (want veel theorie) ben, alleen beetje te laat. Op het moment ben ik dus niet zo positief over mijn studie; hij voldoet gewoon niet helemaal aan mijn verwachtingen, zeker nu ik heb besloten dat ik de journalistiek in wil. Dat ligt dus deels aan mij, maar ook wel grotendeels aan mijn studie, want ik vind het niveau gewoon extreem laag.
Maar goed, ik heb vóór deze alinea bijna 1000 woorden aan uitleg opgeschreven, dus hopelijk kun je op basis daarvan ook je eigen mening vormen!

Tot zover dit 1500 woorden tellende stuk, haha. (Ter vergelijking: dat is ongeveer evenveel als ik nu moet schrijven voor het project.) Ik wilde het eigenlijk ‘Een stukje over mijn studie’ noemen, maar dat feest gaat niet door. Hoe dan ook, ik hoop dat het een beetje duidelijk was! Weten jullie ook weer waar ik mijn tijd aan besteed. Of nou ja, een beetje van mijn tijd dan. :)

Welke opleiding doe jij (of wil jij gaan doen)?

Liefs1

 

 

 

 

14 thoughts on “Over mijn studie (Media, Informatie en Communicatie)

 1. Wat een leuk artikel Maaike!
  Ik doe deze opleiding op Niveau 4 en was altijd wel benieuwd wat, behalve dat het het HBO is, het verschil zou zijn. En zoals ik jouw blogje lees gaan jullie veel meer in op de theorie en dingen achter de teksten en media. Ja, wij hebben wat dat betreft veel meer praktijk. Maar la ik jouw zo hoor weet ik niet of ik deze opleiding op HBO wil doen.. Goed om over na te denken dus!

 2. Wat grappig, ik geloof dat ik – inmiddels een bijna een half leven geleden – begon aan de voorloper van deze opleiding, toen het nog Media en Informatie Management heette. Ik kwam van het VWO af en koos bewust voor een HBO-opleiding maar had achteraf gezien misschien ook beter voor een universitaire opleiding kunnen gaan. Aan de andere kant: als je eenmaal aan het werk gaat na je opleiding blijkt zo’n HBO-werkinstelling toch best nuttig omdat je wat praktischer bent opgeleid en niet alleen maar met je neus in de boeken hebt gezeten.
  Natasja onlangs geplaatst…Nieuw seizoen, nieuw jasje, nieuw..?My Profile

 3. Wat een interessant artikel! Ik was namelijk best benieuwd naar jouw opleiding. Zo te zien lijkt deze opleiding wel een beetje op journalistiek qua vakken alleen heb ik er dan wel meer (vooral meer les). Stage is dan alleen pas aankomend jaar, dus dat is nog even af te wachten. Zelf had ik het wel fijn gevonden om al eerder een specialisatie te kiezen (waarschijnlijk dan voor online). :)
  Judith onlangs geplaatst…Recensie: In Seizoenen – Judith VisserMy Profile

  1. Haha, nou, ik ben er eigenlijk niet soort van blij mee. Maaar ik maak ‘m wel gewoon af; en daarna wel master of zo. Jouw studie is trouwens ook niks voor mij, haha!

 4. ‘Maar ik begin zelf steeds meer te beseffen dat ik toch een universiteitsmeisje (want veel theorie) ben, alleen beetje te laat’. Meid je bent 19 jaar, wat houd je tegen? Als jij denkt dat je het kan en dat een universitaire opleiding beter bij je past, zou ik het doen! Ik verbaas me ook echt over dat extra studiepunt voor huiswerk, haha. Controleren ze dat dan echt elke les?
  Verder vind ik dat je fijn schrijft, ik las het zo weg. Jouw studie is totaal niets voor mij, maar ik vond het wel interessant om te lezen over andere studies.

  1. Nou, eh, 3 jaar collegegeld plus de angst dat ik de uni ook niet leuk zou vinden (en het dan dus 4 jaar collegegeld zou worden). En ja, je moest het echt elke les inleveren, haha. (Ik heb overigens een vwo-diploma, dus ik zou zo uni kunnen doen.) En dankjewel voor je compliment! Wat studeer jij? :)

 5. Super goed verhaal dit, voor iedereen die twijfelt of dit iets voor hen zou zijn. Lees dit door en je hebt een heel helder beeld!! Bedankt voor het delen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge