Flarden van herinneringen

Mijn zusje is een wandelende database. Met data bedoel ik dan niet per se gegevens, maar letterlijk datums. Die keer dat we familieweekend hadden? Oh, dat was op 15 februari. Die ene vakantie naar Frankrijk? Ja, toen ging ik naar de derde klas. Die keer in Walibi? Dat was op een zaterdag, en ik droeg een groen hemdje. Ik ben wat minder gezegend met zo’n gedetailleerd geheugen – ik onthoud wel gekke feitjes, maar qua herinneringen moet ik het met flarden doen. Vaak laat ik die flarden voorbijvliegen, maar soms schrijf ik ze op.

Ik herinner me dat we altijd spelletjes deden in de auto. Het ene jaar hebben mijn zusje en ik heel veel gekaart, het andere jaar maakten we een compleet dansje op Dance with somebody en er was zelfs een jaar waarin we het leuk vonden om spekjes in onze neus te stoppen (eh, ja). Maar vooral speelden we veel woordslang (giraf – flamingo – ooievaar en Amsterdam – Maastricht – Terneuzen) en ‘dieren raden’ (geen dieren als ‘aap’, maar eerder ‘gehakkelde aurelia’ en ‘gnoe’) (confession: dat laatste hebben we dit jaar ook nog gedaan. Mijn zusje liet me een gekraagde roodstaart raden, pff).

Ik herinner me donderdagmiddagen aan het einde van de basisschool. Dat was de enige dat waarop mijn ouders niet thuis waren, dus gingen mijn zusje en ik tussen de middag met zijn tweeën naar huis. Dan maakten we lunch in de keuken en aten we die voor de tv op (dat mocht normaal niet) terwijl we Wayside keken.

Ik herinner me ook de woensdagmiddagen, waarop mama wél thuis was. We namen vaak een vriendinnetje mee en dan liepen we in een slinger naar huis, hand in hand, en aten we wentelteefjes of tosti’s. Dan knipte mama mannetjes uit papier en hadden we heel veel lol om allemaal kinderachtige dingen die ik dan weer niet meer weet (zal wel iets met ‘pies’ en ‘poep’ te maken hebben gehad).

Ik herinner me dat we wel eens met z’n tweeën bij opa en oma gingen logeren, wat sowieso al leuk was zonder ouders maar nog leuker als mijn nichtje er ook was. Dan mochten we in hun grote bed slapen en overdag ging oma met ons knutselen (vogelhuisjes en zelfs sloffen) en speelden we winkeltje. We logeerden thuis ook vaak gewoon bij elkaar op de kamer, het ene weekend bij haar en het andere bij mij (maar vaker bij mij, want ik had een uitklapbed).

Ik herinner me (en daar begon deze blogpost eigenlijk mee) dat we ons verstopten in kledingrekken als we met mama gingen winkelen. Ik bedacht achteraf pas hoe raar ik het zou vinden als ik in zo’n rek zou zoeken en er ineens een kind tevoorschijn kwam, maar echt, het was zó leuk om je daar te verstoppen. Plus: in een kledingrek ben je heel wat onvindbaarder dan als je thuis achter een gordijn staat en je benen nog helemaal zichtbaar zijn.

Ik herinner me alle feestdagen, vooral Pasen, als we de hele dag door paaseitjes zochten. Als we beneden kwamen, waren ze ons verstopt, maar daarna wilden wij ze voor mijn ouders verstoppen. Ik vraag me nog steeds af hoeveel onontdekte chocolade-eitjes er in ons huis liggen. Sinterklaas was – en is – ook altijd leuk, als we tijdens het eten de hele tijd naar de wc gingen om te kijken of er al een zak voor de deur stond.

Ik herinner me dat mijn zusje altijd lang het vliegveld wilde rijden en we dan een hele middag toekeken hoe vliegtuigen opstegen en weer landen, in Amsterdam vanuit de McDonalds en in Eindhoven gewoon vanachter een raampje. Als ik een vliegtuig zie, zeg ik nog steeds ‘kijk, een vliegtuig’, ook al is dat inmiddels heel normaal.

Ik herinner me de zomer waarin ik in een rolstoel zat omdat mijn been in het gips zat, en mijn zusje die stoel steeds rond wilde rijden. Ik herinner me dat we altijd op elkaars kinderfeestjes kwamen. Ik herinner me alle keren dat mijn zusje echt nog als een klein zusje aanvoelde, en vandaag wordt ze gewoon al ACHTTIEN. Gefeliciteerd, Imk – op een leven onvolwassenheid. ;) Kusje voor jou:

1999 03

 

Liefs1

6 thoughts on “Flarden van herinneringen

  1. Wat een leuke herinneringen, en van harte gefeliciteerd met je zus’ verjaardag! Ik hoop dat jullie het nog heel veel jaren gezellig kunnen hebben en dat je over nog een keer 18 jaar terug kunt kijken naar herinneringen die je nu maakt ;)
    Anne onlangs geplaatst…Alles over diabetes type 1My Profile

  2. Wat een leuk stukje en wat fijn dat je van die mooie herinneringen hebt! En je maakt Imke’s verjaardag zo nog mooier dan je hem al had gemaakt.

  3. Ahhh dit is zo lief! Gefeliciteerd nog Imke, ik hoop dat je een fijne dag hebt gehad! Ik ben in die zin meer zoals je zusje denk ik: ik onthoud altijd jaren en data en van die andere nutteloze dingen zoals in welk lokaal ik bepaalde dingen heb geleerd. Ik wist trouwens nooit dat je in een rolstoel hebt gezeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge