Dear 2014…

Over 10 dagen is het 2015. En ja, ik weet dat het in die 10 dagen nog Kerst en Oudjaar is en dat er nog heel veel leuke dingen gaan gebeuren, dus dat het misschien nog een beetje vroeg is voor dit artikel.  Maar als ik iets in mijn hoofd heb, dan kan ik daar ook niet nee wachten. Oh ja, en mijn horoscoop zei dat het vandaag een goede dag was om over veranderingen na te denken. En ja, er is nogal wat veranderd dit jaar. Dus besloot ik om gewoon nu alvast een brief aan 2014 te schrijven. En ach, dan kan ik hem net zo goed ook hier delen.

IMG_5016

Lieve 2014,

Ik weet nooit zo goed hoe ik met brieven moet beginnen, maar als ik eenmaal bezig ben met brieven schrijven, schrijf ik ze ook ontzettend lang. En aangezien dat feitje een goed begin was, kan ik nu door naar wat ik daadwerkelijk wil vertellen.

Want 2014, wat was je geweldig. Toen ik even niet wist hoe ik mijn gedachten precies in deze brief moest stoppen en dat deelde met mijn ouders, vroeg mama: ‘Was je tevreden over dit jaar?’ En dat is dus een volmondig ja. Je was een jaar van veranderingen. Nieuwe ervaringen. Zelfontwikkeling. Creativiteit. Gezelligheid. Uit mijn comfortzone stappen.

Veranderingen, ja. Om te beginnen begon ik op 1 januari mijn blog, wat mijn jaar al enorm heeft beïnvloed. Maar 2014 was ook het jaar waarin ik mijn vwo-diploma behaalde (glansrijk, al zeg ik het zelf), met als gevolg een nieuwe studie. En die nieuwe studie betekende ook nieuwe klasgenoten én een nieuwe stad. En niet zomaar een stad, nee, de hoofdstad van Nederland. Ik heb mijn hele leven al in een stad willen wonen en nu woon ik er dan eindelijk ook. En ja, dat is dus nogal wat als je bent opgegroeid in een dorpje waar de school op 5 minuten fietsen lag en je verder niet zoveel deed. Helemaal niets, eigenlijk. Maar oké, laten we het daar niet over hebben.

Nieuwe ervaringen betekent ook automatisch ‘uit je comfortzone stappen’. Ik had sowieso de afgelopen jaren al wel het idee dat ik steeds een beetje meer mezelf werd, maar 2014 was dan toch wel echt het hoogtepunt. Zoals Lisette het zo mooi verwoordde: als je maar vaak genoeg dingen doet die je eigenlijk helemaal niet durft, wordt het vanzelf minder eng om je grenzen te verleggen. Dat is zó waar. Ik houd eigenlijk helemaal niet van nieuwe dingen en zo, maar het wordt steeds een beetje leuker. En als je dingen doet die je eigenlijk een beetje eng vindt maak je niet alleen superleuke dingen mee (de engste dingen zijn het leukst), maar je leert ook ontzettend veel. Minder verlegen zijn, bijvoorbeeld. Oké, mijn klasgenoten zien me waarschijnlijk nog steeds als zo’n meisje dat bij elke sociale gelegenheid knalrood wordt en gaat stotteren, maar als ik van iemand hoor dat ik alleen maar heel enthousiast (lees: hyper) overkom, groei ik toch wel een beetje van trots. Of een beetje veel.

Ik werd gevraagd wat mijn gelukkigste moment van 2014 was. Maar één moment, nee, dat kan ik niet kiezen. Eerlijk gezegd voelt het een beetje alsof heel 2014 mijn gelukkige moment was, haha. Ik heb dit jaar zo veel lieve mensen ontmoet en leuke dingen meegemaakt; dat had ik nooit verwacht. 2014 was voornamelijk het jaar waarin ik besefte dat het leven een feestje is, als je zelf maar de slingers ophangt. Als je maar gewoon dóet.

Maar 2014, natuurlijk waren er ook momenten waarop ik je minder leuk vond. Afgelopen vrijdag en zaterdag zelfs nog, toen had ik mijn dag gewoon niet. Van die dagen waarop alles en iedereen gewoon stom is en je zwelgt in zelfmedelijden of juist zelfhaat, weet je wel. Oh, en dan heb ik het nog niet eens over alle oorlogen en moorden en pesterijen dit jaar. Die zullen ook wel niet ineens spontaan verdwijnen in 2015, die stomme dingen. De kunst is nu alleen nog om ze niet te erg door te laten dringen in je positiviteit. Toegegeven, daar kan het bij mij nog weleens aan schorten, die positiviteit. Ja, nog steeds, zelfs met al die leuke dingen. Dat is inderdaad wel even een dingetje voor volgend jaar. Maar ach, ik heb nog 10 dagen om mijn goede voornemens te bepalen.

Wat ik dus alleen even wilde zeggen: 2014, bedankt. Bedankt voor alle momenten waarop ik kon lachen en mezelf kon zijn, voor alle veranderingen die mijn leven zo veel beter hebben gemaakt en zelfs voor alle tegenslagen – want een ezel stoot zich niet twee keer tegen dezelfde steen, zullen we maar zeggen. Gewoon bedankt, en natuurlijk óók bedankt aan alle lieve mensen die dit lezen en die mijn jaar zo tof hebben gemaakt. Ik zou bijna een beetje gaan huilen door al die sentimentaliteit, maar dat is nou ook weer een beetje overdreven (en bovendien weet ik niet of ik dat überhaupt wel kan). Oh, en ook alvast voor de 10 dagen die nog komen, want er staan nog wat leuke dingen op de planning. Ik kan niet wachten! Ja, zo zal ik je proberen te herinneren: als een jaar waarin ik niet kon wachten tot het morgen was, en tegelijkertijd niet wilde dat vandaag voorbij zou zijn. Nou, is dat poëtisch genoeg voor je?

Liefs, Maaike

IMG_5021


I hope that in this year to come, you make mistakes. Because if you are making mistakes, then you are making new things, trying new things, learning, living, pushing yourself, changing yourself, changing your world. You’re doing things you’ve never done before, and more importantly, you’re doing something – Neil Gaiman

11 thoughts on “Dear 2014…

 1. Je blogt nog maar 1 jaar?
  Mooie brief heb je geschreven over dit jaar. Ik zat laatst ook te denken over wat 2014 mij nu eigenlijk allemaal heeft gebracht. Ik hoop dat je zo aan het eind van 2014 nog een heleboel geluksmomentjes mag sparen, zodat je 2015 ook super kunt beginnen!
  Dina onlangs geplaatst…Drie keer raden wat ik heb gekregenMy Profile

 2. Wauw wat een mooie brief aan jezelf!
  Wat leuk ook om te lezen dat er zoveel voor je veranderd is dit jaar en dan vooral in de positieve zin!
  Ik wens je heel veel succes in 2015 en ik hoop dat het net zo mooi mag worden, nee nog beter dan dit jaar!

 3. Hey! ik zie dat je blog helemaal veranderd is, wat een leuke nieuwe indeling! wat goed geschreven en wat leuk dat je meerdere hoogtepunten dit jaar hebt! hopelijk wordt 2015 ook een mooi jaar voor je!
  alexa onlangs geplaatst…VIDEO: ik trilMy Profile

 4. Als je volmondig ja kan zeggen op de vraag dat je tevreden bent met je jaar, is het al goed! Ja, veranderingen zijn lastig, maar ik merk nu ook wel dat ik het steeds leuker begin te vinden. En ja, dat van die tegenslagen komt mij ook heel bekend voor. Ik heb eigenlijk al wel eerder geleerd dat tegenslagen goed voor je kunnen zijn, maar dat maakt het niet altijd makkelijker. En dat van die positiviteit is ook wel een dingetje, maar ik leer langzamerhand ook maar een beetje te accepteren dat ik soms nou eenmaal een beetje pessimistisch ben. Mooie en vooral ook herkenbare post!
  Lisa onlangs geplaatst…Wat ik het afgelopen jaar heb geleerdMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge