Mijn ’20 before 20′-list (ik ben jarig!)

Hoi ja fotohergebruik en zo dus nu lijkt het net alsof ik twee jaar word maar dat is dus niet zo. 

Yes, ik ben jarig vandaag! In gedachten blaas ik 19 kaarsjes uit – niet in het echt, want ik had geen tijd om taart te bakken en ik ben er vrij zeker van dat het brandalarm af gaat als ik hier een kaars zou branden. Hoe dan ook, nu ik dit schrijf is het de 20e en ik heb echt totáál niet het idee dat ik morgen jarig ben. Het wordt ook de eerste verjaardag waarop ik wakker word in Amsterdam, helemaal in mijn eentje, dus het wordt vast heel raar. Afgelopen jaren viel mijn verjaardag in de toetsweek, dus k had eigenlijk altijd of vrij, of maar één toets. Nu ga ik gewoon naar stage. Het zal wel bij volwassen worden horen, haha. Of nou ja, volwassen… Ik vind 19 een beetje een vage leeftijd, om eerlijk te zijn. Maar hé, het is wel mijn laatste tienerjaar, realiseer ik me nu. Wauw.

Veel mensen maken lijstjes met ’18 dingen die ik heb geleerd op mijn 18e’ of zo, maar omdat mijn verjaardag toch relatief dicht bij de jaarwisseling valt, denk ik dat ik toen wel genoeg op het jaar heb gereflecteerd. Daarom doe ik iets anders – niet dat het origineel is, want ik heb het idee een beetje heel erg afgekeken bij Lisa, maar goed. Ik presenteer u: mijn 20 before 20-list! Of, in normaal Nederlands: 20 dingen die ik voor mijn 20e wil doen. Dingen waarvan ik vind dat ik ze in mijn tienerjaren gedaan moet hebben, óf die ik gewoon heel graag wil doen dit jaar. Want ja, ik heb dus precies een jaar. Nu maar hopen dat het niet al te ambitieus gedacht is…

1. Veganistisch gaan eten
Deze is een beetje flauw, want ik weet al dat ik hier overmorgen mee ga beginnen. Daar gaan jullie dus vast nog genoeg over lezen. Ik ben echt heel benieuwd hoe lang ik het volhoud, om eerlijk te zijn. Volgens mij voel je je buiten de deur altijd een beetje irritant, en zeker op vakanties lijkt het me vrij onmogelijk. Ook een beetje een wilskrachttestje dus.
Oh ja, bijbehorend – maar die heb ik eruit gehaald omdat ik meer dan 20 dingen had: ik wil ook een vegan high tea organiseren. Misschien kan ik dit doen om mijn verjaardag voor vriendinnen te vieren? Dat wil ik eigenlijk wel graag weer eens doen dit jaar, maar het is een beetje lastig omdat iedereen door het hele land woont. En ja, een datumprikker versturen voor je verjaardag is nou ook niet helemaal wat je je erbij voorstelt.

2. Mijn kamer afmaken
Weten jullie nog, dat Pimp my room-project waar ik vorig jaar mee begon? Ja, dat wil ik in februari dus weer oppakken. Ik wil dit jaar heel veel DIY’s gaan doen, zodat ik eindelijk een beetje trots kan zijn op mijn kamer.

3. Interrailen
Ik roep al (minstens) twee jaar dat ik wil Interrailen door Europa, maar er wilde of kon steeds niemand mee. Dit jaar wil ik het toch écht doen. Als er weer niemand mee gaat, ga ik wel alleen, want als er iets is waar ik op mijn 18e achter ben gekomen, is het wel dat in je eentje op vakantie gaan best wel tof is.

4. Meedoen aan NaNoWrimo en/of een boek schrijven
Ik roep al twee jaar dat ik wil Interrailen, maar al minstens zeven jaar dat ik ooit een boek (of nou ja, verhaal) ga schrijven. En ik doe het nooit. Zelfde geldt voor meedoen aan NaNoWriMo, trouwens; ik vind november zo’n onhandige maand! Maar ook dit moet maar eens gebeuren.

5. Gitaar leren spelen
Ik heb me altijd al een beetje een gitaarmeisje gevoeld, ook toen ik pianoles had, maar ik kan dus helemaal geen gitaar spelen. En ik stel het ook steeds uit om les te nemen, want duur.

6. Italiaans leren
Dat lijkt me gewoon leuk, want ik houd van talen. Eigenlijk wil ik ook mijn Frans en Spaans weer wat bijspijkeren, maar ik vrees dat dat een beetje te veel van het goede is.

7. HTML & CSS leren
Ik kan het wel een klein beetje, maar nog lang niet echt genoeg om zelf dingen te creëren. Lijkt me wél ook heel leuk.

8. Nieuwjaarsduik doen
Lekker random ertussendoor, haha. Ik heb met mijn zusje afgesproken dat we aankomende 1 januari naar Scheveningen rijden. Dat bedachten we al in december, maar ik wilde het niet dit jaar. Ik bedoel, ik heb wel minstens een jaar mentale voorbereiding nodig.

9. Uitgaan
Hoi, ik ben Maaike, ik ben 19 jaar en ik ben nog nooit uit (als in: naar een club of hoe je dat ook noemt) geweest. Ik heb zelfs nog nooit alcohol gedronken, als je die appelcider en sangria van een paar procent niet meetelt althans. Nou heb ik daar zelf niet zo heel veel problemen mee, maar ik vind ergens dat ik vóór mijn twintigste wel een keer uit moet zijn geweest. En dan ook maar meteen met een heel klein beetje alcohol. Misschien. Gelukkig heeft Marlot al aangeboden me mee op sleeptouw te nemen, haha.

10. Naar een festival en/of concert gaan
En ik ben – op Appelpop na – dus óók nog nooit naar een festival geweest. (Oh ja, ik ben ook naar Concert at Sea geweest, maar dat telde niet echt of zo.) Het liefst zou ik natuurlijk naar Lowlands of Pinkpop gaan, maar duur, dus dat wordt ‘m niet. Misschien een kleiner iets? Oh ja, en een groot concert telt ook, want ik ben tot nu toe alleen in kleine zaaltjes geweest.

11. Beginnen met sporten
Ik ben ergens op de basisschool gestopt met sporten. Ik heb tussendoor wel even hardgelopen, maar dat hield ik nooit echt lang vol. Nu moet ik mezelf toch maar eens gaan dwingen, in het kader van ‘als je volwassen bent moet je goede gewoontes hebben’ en zo. Klein probleempje: ik haat sporten. Daar moet ik nog even een oplossing voor verzinnen.

12. Mijn haren laten knippen
Ik ben zo’n schijterd die haar hele leven al hetzelfde kapsel (lang blond haar heeft) omdat ze het niet durft te laten knippen. Tja, ik heb gewoon geen idee welk model ik zou willen, maar ik wil in ieder geval een keer iets anders. Ik wilde eigenlijk wachten tot ik mijn haar dan ook meteen kon doneren, maar zo lang wordt het denk ik nooit.

13. Meer aandacht besteden aan fotografie
Dit is niet echt een heel concreet doel of zo. Maar ik vind fotografie gewoon heel tof, terwijl ik het helemaal niet zo vaak doe. Van mijn verjaardagsgeld ga ik denk ik een 50mm-lens kopen, en ik hoop dat ik daarmee meer portretfotografie kan gaan oefenen. Ik vind het gewoon vet leuk om mensen te fotograferen die in lachen uitbarsten.

14. Een 100 happy days of Maaike-project doen
Oftewel: elke dag een foto maken van iets waar ik blij van word. Helpt misschien bij het vorige punt? Ook een laatste poging om iets met Instagram te doen, haha.

15. 10 literatuurboeken lezen
Oké, 10 is misschien een béétje veel, dat zou 1 op de 5 boeken zijn die ik dit jaar wil lezen. Aan de andere kant, als ik dadelijk uit mijn tienerjaren ben, wil ik een beetje een fatsoenlijke boekensmaak hebben, haha. (Niet dat ik Young Adults niet fatsoenlijk vind. Maar je snapt het.)

16. Een Disneyfilmmarathon houden
Over goede smaak gesproken… Hoe dan ook, nu ik nog tiener ben, vind ik dat ik nog even héél veel Disneyfilms moet kijken. Ik heb sommige klassiekers, zoals The Lion King, nog nooit gezien. En filmmarathons zijn leuk.

17. Een paar dagen zonder internet
Misschien ook een beetje van Lisa afgekeken, maar ik loop zelf ook al een tijdje met dit idee in mijn hoofd. Volgens mij moet dat heerlijk rustig zijn. Lekker lezen, schrijven, dat soort dingen.

18. (Veel) geld doneren aan een goed doel
Ik heb echt weleens geld gegeven aan een goed doel, maar heel veel was het nooit. En ik kan het op zich best missen, dus ook deze heb ik maar op mijn lijstje gezet.

19. Stoppen met uitstellen van… alles
Omdat op dit soort lijstjes ook altijd één ding hoort te staan dat absoluut onrealistisch is.

20. Mezelf accepteren
Of nou ja, meer stappen zetten. Ha, wat klinkt dit weer lekker depressief. Kijk, het is niet dat ik mezelf níet accepteer zoals ik ben, van binnen en van buiten. Maar ik zou op zich best nog wat meer vertrouwen in mezelf mogen krijgen, denk ik. Gewoon een beetje minder twijfelen aan mezelf en me minder aantrekken van andere mensen en zo.

Wauw, ik dacht eerst dat ik nooit tot de 20 zou komen, maar uiteindelijk moest ik zelfs nog kiezen welke dingen er op het lijstje moeten… Nu maar hopen dat het ook nog allemaal lukt. Als je je aan wilt bieden om ergens mee te helpen (festivalgangers? Disneyfans?): graag. ;)

Wat staat er hoog op jullie korte-termijn-bucketlist?

Liefs2

 

 

 

 

20 thoughts on “Mijn ’20 before 20′-list (ik ben jarig!)

 1. Het internet staat vol met tutorials voor gitaar maar ook CSS en HTML. Leuk wordt het pas met javascript erbij. En vragen staat vrij. Gitaar is heel anders dan piano en andersom. Ik Speel zelf al jaren gitaar, maar op de piano kom ik niet veel verder dan de vlooienmars, volgens mijn gitaarleraar ook het enige wat je hoefde te kennen op piano.

  Zoek voor het sporten iets wat bij je past en zoek het eens in een hoek waar je normaal niet kijkt. Er is meer dan hardlopen of fitness, wat misschien kan helpen bij hoe je in het leven staat en al je andere punten is een budo sport, deze heb je in alle vormen en maten, van fysiek tot mentaal.
  Daan onlangs geplaatst…WerktijdreductieMy Profile

 2. Supermooi lijstje met hele inspirerende doelen. Ik heb gelukkig nog 3 jaar voor ik 20 ben, maar het zijn inderdaad van die dingen die je gewoon een keer gedaan moet hebben. Best herkenbare dingen bij trouwens!

 3. Ah Maaike, SORRY DAT IK ZO MEGA LAAT BEN MET FELICITEREN! Maar alsnog: van harte gefeliciteerd! :D Ik hoop dat je een hele fijne dag achter de rug hebt, ondanks je volle stagedag :) En pfoe, wat een lijst heb je opgesteld zeg… Dat wordt hard werken ;) Maar wel tof, leuke dingen staan erop!

 4. Gefeliciteerd!
  Over het sporten: gewoon veel proberen denk ik. Op mijn school heb je elke drie weken een andere sport en hierbij ontdekte ik Body Balance – een combinatie van yoga, pilatus en tai chi – en ik vind het fantastisch! (Niet dat ik er nu iets mee doe. Tijdgebrek enzo.) Het is heel chill en niet zo super intensief vond ik.
  Daarnaast, over het niet uitgaan: dat heb ik ook. Ik ben dan nog geen 19 maar kan er behoorlijk onzeker over worden, over mijn leven in general en hoe dat nou niet super bruisend is. Als je dat ook hebt hoop ik dat je er een keer iets over schrijft, zou mij mss wel kunnen helpen.
  Nu ik toch zon super lange comment type (sorry iedereen! Kort&krachtig ben ik niet goed in), ik vind je blog heel leuk. Combinatie van (voor mij) herkenbare onderwerpen, heerlijke schrijfstijl en leuke persoonlijkheid. Ik heb wel 1 vraagje; waarom reageer je eigenlijk niet (voor zover ik zie) op comments? Ik comment niet vaak maar als ik het wel doe heb ik altijd het idee dat ik tegen een muur praat, haha. (No offense, gewoon nieuwsgierig).
  Xx

  1. Ik vind lange comments juist leuk! Hebben ze tenminste een beetje inhoud. :) De mijne worden ook altijd veel te lang, haha. Van Body Balance heb ik weleens gehoord, en dat lijkt me best tof. Gewoon yoga ook, trouwens. Punt is: als het niet superintensief is, heb ik waarschijnlijk niet het idee dat ik goed gesport heb. Of heb jij dat wel?
   En bedankt voor je superlieve compliment! Word er helemaal blij van. <3 (Ik zal eens nadenken over een goede insteek voor dat waarom-je-leven-niet-altijd-superbruisend-hoeft-te-zijn-stuk, trouwens.) Ik wil wel altijd op comments reageren, maar ik vergeet het eigenlijk gewoon vaak (dan lees ik ze op mijn telefoon en neem ik me voor om op mijn laptop te reageren, wat ik vervolgens niet doe). Ik wil het inderdaad wel meer gaan doen! Maar ik heb dus ingesteld dat je een mailtje krijgt als ik heb gereageerd, en dan voelt het ook alsnog ik iets supernuttigs moet zeggen, omdat je anders zo'n nutteloos mailtje krijgt. Hoe dan ook, working on it. :)
   (Zie je wel, mijn comments zijn nog veel langer. ;) Sorry, maar bedankt voor je reactie!)

 5. Wat een prachtig lijstje! Eigenlijk had ik dit ook wel kunnen doen (en nog steeds, want hé het duurt nog meer dan acht maanden voordat ik 20 ben.. maar toch). Ik zou zelf ook wel Italiaans willen leren, want het is en blijft mijn favoriete vakantieland. Verder ga ik zelf ook nooit uit/naar een festival, dus daar kan ik je helaas niet mee helpen. Toch wens ik je heel veel succes en wil ik er altijd zijn voor de morele steun. <3 Liefs.
  Judith onlangs geplaatst…Mijn to read-lijstje – februari 2016My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge