Waarom ik zo van Twitter houd

Twitter

Als iemand mij vraagt wat mijn favoriete social medium is (gebeurt nooit, maar stel), hoef ik daar geen seconde over na te denken. Ik ben een fervent twitteraar, en ik denk dat dat voorlopig ook nog wel even zo blijft. Facebook, Snapchat en zelfs Instagram zijn echt zo niet voor mij gemaakt. Nee, laat mij maar vijf minuten lang proberen om een tekstje in 140 tekens te proppen; veel leuker. Twitter wordt tegenwoordig echter heel erg ondergewaardeerd, dus hierbij mijn random soort-van-ode aan Twitter. Maakt dit mij nu officieel social media-verslaafd?

Hoogte- en dieptepunten
Mijn relatie met Twitter heeft wel hoogte- en dieptepunten gekend. Tot en met augustus 2012 had ik een account waarmee ik voornamelijk klasgenoten volgde en een paar keer per dag iets tweette. Vaak iets heel erg nutteloos (“Ik verveeeel meeee…”), maar ik trok dan wel weer mijn grenzen bij ‘Nu eten’, ‘Nu slapen’ en ‘Nu op de WC’. Ik las alle tweets in mijn timeline. Al-le-maal. Op een gegeven moment vond ik dat toch wel wat tijdrovend worden (en dat terwijl ik nu twee keer zoveel mensen volg), dus stelde ik mezelf de uitdaging om zo lang mogelijk niets te tweeten. Dat lukte; ik heb dat account nooit meer aangeraakt.

Schone lei
Maar toen mijn blog begon, begon ik ook weer een account, met een schone lei. Geen klasgenoten dit keer (die zaten toch niet meer op Twitter), maar bloggers, journalisten en andere interessante mensen. Dus zo begon ik weer met Twitter. Niet als routine, maar omdat ik het gewoon leuk vond (en vind). Daarnaast gebruik ik Twitter als vervanger voor Bloglovin’: tussen 5 en 8 komen van bijna iedereen automatisch linkjes online. Superhandig!

Snel, sneller, snelst
Ik vind Twitter dan ook het nuttigste social medium dat ik kan bedenken. Niet alleen vanwege die blogposts, maar ik volg ook bijvoorbeeld de accounts van NU.nl en de Volkskrant, dus het is mijn voornaamste bron van nieuws. Zulke dingen verspreiden zich heel snel op Twitter; op Facebook worden ze veel minder snel gedeeld. Op de dagen van de MH17-ramp, de ‘overname van het journaal’ door Tarik Z. en soortgelijke dingen, houd ik dus de hele dag Twitter in de gaten. Er staan natuurlijk ook wel speculaties op die niet kloppen, dus nieuwssites zouden betrouwbaarder zijn, maar die zijn ook minder snel.

Songfestivaltweets

Schrijven wat je wil schrijven
En tja, het is ook gewoon leuk. In 140 tekens kun je echt hilarische dingen zeggen, met name op dagen zoals die van het Songfestival. Ik zit regelmatig hardop gênante te hiklachen achter mijn laptop (ik ben niet de enige, toch?). Op Facebook vind ik de drempel om iets te plaatsen over het algemeen veel te hoog; op Twitter weet je dat je berichtje toch weer snel wegzakt, dus schrijf je gewoon wat je wil schrijven. Zelfs als dat ‘Nu op de WC’ is, als je dat graag wilt.

Interactie en inspiratie
Die lage drempel betekent ook dat er veel meer gezellig gesprekken ontstaan. Op Facebook reageer ik eigenlijk nooit ergens op; op Twitter veel vaker. Die gesprekken worden langer, andere mensen mengen zich erheen en soms krijg je er dan zelfs toffe ideeën van (het idee voor Dare to wreck ontstond ook op Twitter!). Het is bovendien helemaal niet vreemd om te reageren op mensen die je eigenlijk niet echt kent; dat is alleen maar leuk. En gesprekken zijn tenslotte waar een social medium om draait, toch?

I like favorite
Het moge duidelijk zijn: ik vind Twitter leuk – oh nee, wacht, ik favorite Twitter. Het is alleen een beetje jammer dat ik één van de weinigen ben die deze mening lijken te hebben. Twitter lijkt voor iedereen een gepasseerd station en je hoort regelmatig ‘goh, doe jij dat nog?’. Voordeel is wel dat de allerleukste bloggers overblijven. Nu maar hopen dat die niet óók overstappen op iets anders.

Hoe actief ben jij op Twitter?

PS. Wat ik dan zoal op Twitter zet? Nou, dit.

 

9 thoughts on “Waarom ik zo van Twitter houd

 1. Ik ben niet altijd even actief, maar vind twitter wel erg leuk.
  Het is bij mij trouwens wel echt zo’n dingetje: tegen de tijd dat ik social media leuk begin te vinden, omdat ik het snap, is het over zijn hoogtepunt heen xD

 2. Ik deel je mening hoor! Vind het inderdaad vooral zo leuk dat het zoveel makkelijker is om een gesprek aan te gaan. Voor mijn gevoel is het ook minder fake: iedereen tweet wat hij/zij denkt in plaats van alles proberen zo mooi mogelijk te maken.
  Marlot onlangs geplaatst…Missies & ProjectenMy Profile

 3. You are not alone! Ik ben gek op Twitter en ik kan me echt niet voorstellen dat ik er ooit mee zal stoppen! Heck, ik kan me niet eens meer voorstellen hoe ik ooit mijn mening heb geuit zonder Twitter! Leuk artikel dit en ik sta er helemaal achter!
  Yvette onlangs geplaatst…Video | Travel Diary CornwallMy Profile

 4. Het is ook mijn favoriet tegenwoordig. Op FB zit veel te veel mensen waar ik voor moet opletten wat ik er op post, familie, collega’s,… Op Twitter kan ik mijn echte gedachten pas spuien. ;-)

 5. Ik ben ook wel redelijk actief op twitter. Ik doe er in ieder geval mee mee dan andere sociale media. Ik volg bloggers, youtubers, bands en inderdaad ook dingen als nu.nl en NOS :) Her en der zitten er wat mensen die ik persoonlijk ken of ken van concert e.d. maar dat zijn er niet veel haha
  Floor Daasvand onlangs geplaatst…Video | Schoenen Stash 2015My Profile

 6. Ik ben alles. Fervent facebookeraar, instagrammer én twitteraar. Nynke de Jong is ook leuk om te volgen! Moet je doen! :-) Maar ja, inderdaad! Echt ondergewaardeerd. Dikke liefde voor een uit 140 tekens bestaande tekst. Ik bedoel. Je moet het maar kunnen! :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge