Scared artists make bad art

Scared-artists-make-bad-art-Leigh-Bardugo-quote

Precies een week geleden was ik aanwezig bij de releaseparty van Val & verlossing van Leigh Bardugo. Het hoogtepunt van de middag was het Skype-interview met de schrijfster zelf, waarin ze de vragen uit de zaal beantwoordde. Ze was niet alleen superaardig, maar liet ook tussen neus en lippen door de volgende quote vallen: scared artists make bad art. Ze had het op dat moment over negatieve reacties op haar boeken, dus in eerste instantie dacht ik er niet teveel over na. Maar de afgelopen dagen spookte dat zinnetje nog steeds door mijn hoofd, dus tijd voor een blogje!

Want ze heeft dus best wel gelijk. Als je specifiek gaat kijken naar het creëren van dingen, of dat nu een boek, een blogpost, een tekening of iets compleet anders is, is het een soort faalangst. Bang voor wat anderen denken over wat je hebt gemaakt, of dat nu een tastbaar of ontastbaar ding is. Een tekening, een boek, een dansvoorstelling. Een gedicht, een taart, een presentatie. Wat dan ook.

Leigh Bardugo bedoelde voornamelijk dat je niet iedereen blij kunt maken. Op haar Tumblr vond ik het volgende: “You don’t want authors spending their time trying to make everyone happy. That’s how you get boring books. Scared artists make bad art.” En daar heeft ze in ieder geval gelijk in. Wat de één supertof vindt, vindt de ander helemaal niks. Zo is het ook met bloggen. Ook bloggers zijn bang (althans… de meeste). Bang om persoonlijke dingen te schrijven. Ik zie vaak genoeg op Twitter voorbij komen: ‘Pfoe, was best wel bang om dit online te zetten. Bedankt voor jullie lieve reacties! <3’ Of iets in die trant.

En daar gaat het dus om, om die positieve reacties. Dingen showen waar je bang voor bent zal negatieve reacties roepen, maar vooral ook heel veel positieve. We staan er namelijk niet bij stil dat anderen het ook juist moedig kunnen vinden als je lef toont. Dat wil zeggen, ik vind dat super. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik het super vind dat Leigh Bardugo in haar boeken allemaal mensen vermoordt – integendeel zelfs, haha – maar hé, ze durft het tenminste.

Ik doe er zelf trouwens keihard aan mee, hoor, aan dat bang zijn. Ik bedenk regelmatig artikelen die ik vervolgens toch niet online wil zetten omdat ik erover twijfel, terwijl ze mijn blog misschien wel beter maken. En ik houd er echt helemáál niet van als mensen mijn verhalen lezen. Als ik mijn stukken wél aan iemand laat lezen, gooi ik er eerst nog even een laagje zelfcensuur overheen. Of het daar slechter door wordt? Misschien wel.
Hetzelfde geldt voor koken. Bij de standaardrecepten blijven is makkelijk en dan lust iedereen het. Pasta pesto, aardappelen-groenten-(vega)vlees… Ook ik ben erg gek op. Maar de leukste dingen komen toch voort uit het experimenten met vreemde dingen. Dan stel je misschien niet iedereen tevreden, maar het is wel enorm tof als het lukt. Als ik uitleg wat voor taart ik in mijn hoofd heb zegt mama altijd sceptisch: ‘Ik weet niet of me dat wel zo lekker lijkt…’ Achteraf is ze altijd enthousiast. Of nou ja, bijna altijd.

Ik heb een boekje waarin je elke dag een vraag moet beantwoorden (het heet, heel logisch, Elke dag een vraag, en hierrr lees je mijn recensie). Een tijdje geleden was het: falen of nooit proberen? Dat heeft indirect denk ik ook een beetje met deze quote te maken. Ik vulde iets in als: “Ik zou graag ‘falen’ invullen, maar het draait helaas ook vaak uit op ‘nooit proberen’.” Of nou ja, ik denk dat ik dat invulde, aangezien het me vrij onlogisch lijkt dat mijn mening binnen een paar weken alweer is veranderd. Het is een mooie vraag om over na te denken.

Je kunt het trouwens ook wat groter zien. Niet alleen over artiesten, maar gewoon over het leven. Dat alles beter wordt als je dingen doet waar je bang voor bent en zo. Maar ik heb al eens eerder geschreven over het overwinnen van je angsten, dus ik ga deze blogpost niet onnodig nog veel langer maken, haha.

Het is een beetje een choatisch blogje geworden, maar het ging toch om de quote. Dus doe er je voordeel mee en houd ‘m in je achterhoofd; als je niet zo bang bent wat anderen vinden van je creatief, kun je je veel meer laten gaan. Ik heb er in ieder geval een favoriete quote bij. :)

Falen of nooit proberen? En laat jij je weleens tegenhouden door de verwachtingen van anderen?


Scared artists make
bad art – Leigh Bardugo

One thought on “Scared artists make bad art

  1. Wat een mooie geschreven blog met een krachtige quote. Soms is het moeilijk om dit soort faalangst opzij te zetten, vooral omdat het op het internet soms zo verschrikkelijk bot aan toe gaat.

    Zelf zou ik ook het liefst ‘falen’ zeggen, maar het is nu eenmaal makkelijk om zo nu en dan de weg van de minste weerstand te zoeken. Ik vind ook niet dat het heel erg is, zolang je maar bewust een keuze maakt om het niet te doen én je er geen spijt van krijgt. Spijt vind ik vervelender dan falen!
    Graham – Boek&Boom onlangs geplaatst…Vakantie!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge