Over (niet) weten wat je wil

keuzes

Keuzes zijn er altijd. Grote Belangrijke Keuzes die invloed hebben op je toekomst, zoals een studiekeuze. Maar ook kleine keuzes, zoals of je nu wel of niet nóg een keer de snoozeknop van je wekker indrukt (het antwoord daarop is waarschijnlijk ‘wel’). Hoewel ik over de kleine dingetjes altijd twijfel, weet ik in grote lijnen wel ongeveer wat ik wil. Dat lijkt tegenwoordig echter nogal een uitzondering te zijn… Een blogje over (niet) weten wat je wil en Grote Belangrijke Keuzes dus. 

Mijn prachtige geromantiseerde toekomstbeeld
Zoals ik al zei schreef weet ik meestal wel ongeveer wat ik wil. Ik bedoel, nou ja, ik weet niet welke taart ik moet bestellen in een restaurantje, ik weet niet in welk boek ik nu weer ga beginnen en ik weet ook nooit wat ik aan zal trekken. Maar ik weet wel zo ongeveer wat ik later wil doen. Misschien heb ik de weg daarnaartoe nog niet helemaal uitgestippeld, maar ik heb in ieder geval een prachtig geromantiseerd toekomstbeeld in mijn hoofd. Vanaf mijn 10e weet ik al zo’n beetje dat ik later ‘iets met schrijven wil doen’ en dat is nooit veranderd. Dus ik ga er alles aan doen om dat te bereiken.

“Dan ben je weer normaal”
Dat beeld lijkt echter vrij vreemd te zijn tegenwoordig. Op de middelbare school was het eerder regel dan uitzondering om niet te weten wat je later wilde gaan doen. En op het hbo is dat blijkbaar niet anders. Nu heb ik misschien wel geluk gehad dat ik vrij weinig problemen had met mijn studiekeuzes, maar ik vind het wel vreemd dat er zóveel mensen zijn die niet weten wat ze willen. Ik had laatst een gesprek met een docente en dat ging ongeveer zo:
‘Jij vindt grafische dingen wel leuk, toch?’
‘Ehm, ik ga wel Tekstschrijven kiezen, maar op zich wel, ja.’ (als specialisatie, red.) (ik heb altijd al een keer red. willen schrijven)
‘Je weet nu al dat je Tekstschrijven gaat kiezen?’
‘Ja… Is dat raar?’
‘Nou, ja, de meesten twijfelen tot de deadline. Weet je ook al wat je in het derde jaar wil doen?’
‘Nee.’
‘Oké, dan ben je weer normaal.’
De lerares lachte. Dan ben je weer normaal. Is het dan vreemd om te weten wat je wil? Ik bedoel,ik snap ook dat je op je 18e nog geen compleet toekomstplan hebt, en het is vast superleuk om een heel spontaan leven te leiden. Maar als je jezelf een beetje kent, lijkt me dat je wel enigszins weet wat je wil met je leven.

Te veel
Ik vraag me dan af hoe dat kan. Misschien zijn er tegenwoordig gewoon te veel keuzemogelijkheden. Te veel verschillende studies, te veel verschillende beroepen. Maar ook te veel sporten om te doen, te veel soorten nagellak, te veel boeken om te lezen. Oké, dat laatste neem ik terug, je hebt nooit te veel boeken. Maar je begrijpt wat ik bedoel. Het lijkt wel geweldig, al die verschillende dingen, maar het bezorgt veel mensen een heleboel twijfel. De helft van de mogelijkheden lijkt immers precies op elkaar.

Kip zonder kop
En als je dan eindelijk hebt gekozen, doen mensen er alles aan om je alsnóg te laten twijfelen. Decanen mogen dan bedoeld zijn om je te helpen met een goede keuze, maar meestal bereiken ze precies het tegenovergestelde. ‘Oh, je weet al welke specialisatie je wilt kiezen? Ga toch maar even langs de voorlichting. Wie weet zie je nog iets anders leuks.’ ‘Echt, je kiest dit? Weet je het zeker? Heb je er écht goed over nagedacht?’ Alsof het de bedoeling is om je als een kip zonder kop door het leven te laten struinen.

Het klinkt misschien alsof ik mensen die niet precies weten wat ze willen heel dom vind of zo, maar zo is het echt niet bedoeld. Want door al die mogelijkheden ís kiezen ook echt bijna onmogelijk. Meestal vinden die mensen gewoon superveel dingen leuk en dat is ook weer een positief iets. Maar ik denk wel dat het wat meer gestimuleerd en gewaardeerd moet hebben om een doel te hebben en daarnaartoe te werken. Ik weet wel dat je moet leven in het nu en zo, maar zonder dromen is het leven zinloos; althans, dat is hoe ik het zie. Ik vind ambitie en doorzettingsvermogen twee van de beste eigenschappen die er bestaan. En als je ongeveer weet wat je wil, worden die Grote Belangrijke Keuzes ook ineens een stuk gemakkelijker.

En als je ineens iets anders wil, dan kun je je altijd nog een andere richting opgaan. Ik bedoel, ik klink nu wel helemaal alsof ik maar één doel heb, maar ik ben ook pas 18 en misschien ben ik op mijn 40e wel ‘ineens’… arts of zo. Dat is immers het mooie van het leven; als de ene droom mislukt, ben je nooit te oud om nog een andere droom te kiezen. Zolang je op dat moment maar weet wat je echt wil.

Kun jij goed kiezen?

7 thoughts on “Over (niet) weten wat je wil

 1. Nou ja zeg, is er een keer een leerling die al weet wat ze wil, gaat zo’n docent dat alsnog ontmoedigen! Beetje vreemd inderdaad ;) Ik vind het alleen maar goed dat jij drive en focus hebt, en ook dat je openstaat voor de mogelijkheid dat je later je leven misschien nog eens omgooit. Want je hebt inderdaad tijd zat!
  Eline onlangs geplaatst…Geen tijd voor een dagboek? Begin een weekboek!My Profile

 2. Ik begrijp precies hoe je je voelt! Al was het bij mij nog erger, Ik kon de decaan en docenten precies vertellen wat ik wilde in mijn lesjaren. Waardoor ze mij altijd aankeken of ik gek was… Weet je het zeker? of Waarom kies je daarvoor? Daar had ik dan altijd een goed beargumenteerd antwoord bij. Maar het is niet zo dat ik mijn toekomst uit heb gestippeld, want dat is onmogelijk in deze maatschappij.
  Katja onlangs geplaatst…Nieuwe bestemming, kosten en reizenMy Profile

 3. Ja, heel herkenbaar! Ik vind keuzes maken ook niet makkelijk, maar bij alles dat met school en studie te maken had (profiel, keuzevakken, studie, minoren, richtingen) wist ik alles heel snel en heel zeker. Ik vind het ook altijd prettig om dat soort dingen vroeg uit te zoeken en een keuze maken geeft me dan ook vaak veel rust.
  Audrey onlangs geplaatst…The Ice Cream TagMy Profile

 4. Wat ik wil bereiken weet ik al jaren lang. Die mensen die je laten twijfelen zijn inderdaad irritant. Ik had ooit assessment in het tweede jaar en ze lieten mij zakken omdat ze vonden dat ik mijn toekomst beeld niet goed doordacht had. Like whuuut?! Herassessment precies zelfde verteld. Hoppa gehaald. Blijft vreemd

 5. Het is juist superfijn als je weet wat je wilt doen later. Ookal kan dit door de jaren heen veranderen, het is al fijn dat je iets weet. Ik zit nu heel erg te twijfelen tussen twee opleidingen en ik heb nog heel even om te beslissen. Ik kan nooit echt keuzes maken haha, ben ik heel slecht in. Ik ben het met je eens dat er heel veel opleidingen tegenwoordig zijn, en dan ook echt specifieke opleidingen. Zoals doktersassistent, en tandartsassistent. Het is allemaal heel specifiek. Leuke blog en ik ben het eens over je doel in het leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge