Over bloggen en zelfvertrouwen

bloggen en zelfvertrouwen

Er zijn ontzettend veel blogposts geschreven met de titel ‘Wat bloggen mij heeft gebracht’ (of een variatie daarop) en in een heel groot deel daarvan stelt de blogger dat haar (of zijn) zelfvertrouwen is gegroeid sinds ze is begonnen met bloggen. Een lange tijd dacht ik: ‘hè? Hoe kun je nou meer zelfvertrouwen krijgen van jezelf op internet gooien?’. Maar ik merk nu toch dat ook ik meer zelfvertrouwen heb dan 1,5 jaar geleden, toen ik Muy Maaike begon. Vandaar: een blogje over bloggen en zelfvertrouwen – en de relatie daartussen.

Het is dus echt zo
Ik ben denk ik altijd al wel iemand geweest met niet zo heel veel zelfvertrouwen. In de brugklas durfde ik alleen maar zwarte vesten aan en nog steeds twijfel ik vaak of ik wel leuk genoeg ben en al die clichés (die iedereen volgens mij heeft). Over sommige dingen ben ik wel zelfverzekerd hoor, maar… oké, ik dwaal af. Bloggen, dus. Sinds ik in januari 2014 begon met bloggen, is het wel beter geworden. Als ik ergens solliciteer, heb ik genoeg vertrouwen in mijn kunnen dat ik denk dat ik nog wel enige kans maak. En als ik in de spiegel kijk, vind ik mezelf wel oké. En ik denk dus dat bloggen daaraan meegeholpen heeft.

OH HELP ik ben (niet meer) bang voor de camera
Ik wilde ook al eens eerder schrijven over camera-angst en hoe dat verandert door bloggen, maar kon er uiteindelijk geen hele blogpost mee vullen. Dus ja, dan grijp ik hier natuurlijk mijn kans, haha. Onderstaande foto’s zou ik 1,5 jaar geleden bijvoorbeeld nooit hebben geplaatst. Foto’s waarop ik gewoon leuk lachte konden nog wel, om het allemaal wat persoonlijker te maken en zo, maar alles daarbuiten was echt not done. Nu wil ik niet zeggen dat dit echt heel rare foto’s zijn en al helemaal niet dat ik elke foto zomaar plaats, maar voor mij is het al een heel grote stap. Ik weet niet precies wanneer mijn gedachten switchten van OH HELP ik ben bang voor de camera naar ach ja, wat maakt het ook uit alles voor het artikel, maar feit is dat ik mezelf blijkbaar meer ben gaan accepteren.

Rare foto's

Maar hoe dan?
Tot zover mijn veel te lange inleiding. Maar hoe dat dan kan, vroeg ik me af. Ik denk toch door de leuke reacties. Ik heb natuurlijk nog niet zo’n grote blog, en het grote voordeel daarvan is dat de reacties die ik krijg (bijna) allemaal heel positief zijn. Daar word je blij van! Ook word je als blogger soms voor uitdagingen gesteld. Alleen naar events gaan, bijvoorbeeld. En als zulke dingen dan goed gaan, kun je trots zijn op jezelf en ben je de volgende keer zelfverzekerd genoeg om weer op vreemden af te stappen. Als laatst denk ik dat het misschien komt doordat je bezig bent met wat je leuk vindt. En als je je leven leuk vindt, word je misschien vanzelf wel iets zelfverzekerder.

Maar…
Toch heb ik nog niet zóveel zelfvertrouwen dat ik mijn blog zomaar aan iedereen durf laten zien. Mijn hele familie weet er wel van en tegen mensen die ik nieuw ontmoet zeg ik het ook gewoon, maar gek genoeg vind ik het idee om het bijvoorbeeld op Facebook te zetten helemaal niets. Niet dat ik er niet trots op ben, maar, nou ja. Ik weet overigens niet of dat echt met zelfvertrouwen te maken heeft, maar het kwam wel in me op toen ik de eerste paar alinea’s typte.

Even relativeren
Nu moet ik er, om helemaal volledig te zijn, natuurlijk wel bij zeggen dat er ook andere factoren waren. In die 1,5 jaar heb ik ook mijn middelbare schooldiploma gehaald, ben ik in Amsterdam op kamers gaan wonen, aan een nieuwe studie begonnen en nog veel meer. Al die dingen zullen dus ook wel een zekere invloed hebben gehad, maar toch ben ik er vrij zeker van dat een groot deel van de positieve veranderingen toch door het bloggen komt.

Fijn
Als ik nu een artikel zou typen over wat bloggen me gebracht heeft (wat misschien best weleens leuk is), zou ik zelfvertrouwen dus waarschijnlijk ook noemen. Het is me nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het precies werkt, maar als ik erover nadenk, ben ik de afgelopen 1,5 jaar wel iets zelfverzekerder geworden. En hoe het ook zit, dat is in ieder geval fijn!

Aan de bloggers onder ons: ben jij zelfverzekerder geworden sinds je begon met je blog? En hoe denk jij dat dat komt?

 

9 thoughts on “Over bloggen en zelfvertrouwen

 1. Wat een prachtig artikel heb je er van gemaakt meis en wat goed om te horen dat je meer zelfvertrouwen hebt gekregen <3 Ik herken het hele Facebook trouwens wel haha: ik schaam mij niet voor mijn blog, maar voel mij niet echt op mijn gemak of met iedereen te gaan delen, ook omdat ze mee kunnen lezen. Zelfvertrouwen wat betreft schrijven is bij mij de afgelopen tijd wel erg gegroeid en dat komt door het bloggen: ik herken het dus wel hihi! Ik weet zelf ook niet hoe het komt, maar denk dat positieve reacties daar zeker aan bijdragen ;-) X
  Deisy onlangs geplaatst…6 dingen die alleen kleine mini meisjes begrijpenMy Profile

 2. Ik knal mijn blog dan weer wel gewoon op facebook, maar ben nog niet zo goed in foto’s haha. Mijn zelfvertrouwen bij geschreven stukjes is dus veel groter dan mijn zelfvertrouwen als het gaat om foto’s …

  Al met al is mijn zelfvertrouwen zeker wel verbeterd door mijn blog. Al is het maar omdat ik daardoor weet dat ik ook dingen wél goed doe ;-)
  Jantine onlangs geplaatst…Teveel ideeën, te weinig tijd!My Profile

  1. Dat is ook grappig, dat heb ik nooit gehoord! Ik heb zelf altijd het idee: oh, die foto’s zijn alleen maar mijn buitenkant, die vallen nog wel mee. In mijn teksten geef ik me meer bloot, zeg maar. Toch begrijp ik het ergens ook wel hoor! Ligt waarschijnlijk ook aan het onderwerp waarover je schrijft. In ieder geval fijn dat jouw zelfvertrouwen ook is gegroeid! :)

  1. Ja, dat blijft ook altijd wel moeilijk denk ik hoor. Als vreemden lezen wat je denkt etc. is alles goed, maar die familie moet je daarna ook nog daadwerkelijk onder ogen komen, haha. Ik vind het vooral heel awkward als ze je blog gaan lezen terwijl je er zelf bij zit… En mensen die zelf niet bloggen, snappen het misschien ook niet. Toch is het wel echt fijn om het wel te kunnen doen, anders voelt het alsof je zo’n groot geheim hebt of zo!

 3. Mooi artikel Maaike! Ik weet het nog niet met dat zelfvertrouwen.. Ik heb door het bloggen een groter sociaal netwerk gekregen (online en offline) en dat brengt veel goeds met zich mee. Toch vind ik het plaatsen van foto’s van mijzelf nog altijd lastig en over mijn blog praten met bekenden ook. Toch denk ik dat ik vooral veel positiefs heb overgehouden aan mijn blog :)
  Amy onlangs geplaatst…Twintiger aan het woord: Vivian (21) ‘Juist door mijn ziekte ben ik wie ik ben en daar ben ik trots op.’My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge