Over afgelei- oh, kijk, een luchtballon!

afgeleid zijn

Foto: Danuela Vuevas via Unsplash – You have already tried 2 times. I know that you will try this. But please stop now.” aldus Siteblocker. Ik heb ervoor gezorgd dat ik niet meer op Facebook en Twitter kan, maar tik het steeds automatisch in. Mijn vingers doen het vanzelf, gaan zelfs verder met Instagram en YouTube, waar ik normaal nauwelijks kom. Ik ben afgeleid. Nu zul je denken: maar Maaike, iederéén wordt afgeleid tijdens de tentamens. Dat is de bedóeling. Soort van. Nou, ik niet. Althans, tot nu toe. Even een blogje over afgeleid zijn, dus.

Ik ben het meisje dat altijd gefocust is. Dat uren achter elkaar kan lezen, zowel uit romans als uit studieboeken. Of nou ja, dat maak ik mezelf graag wijs. Waar anderen zweren bij samenvattingen omdat ze ‘echt geen concentratie hebben om dat hele boek te gaan lezen’, lees ik dus wél altijd het hele boek. Ook als dat 800 bladzijden telt en over oninteressante marketingtheorieën gaat. Ik stel een aantal bladzijdes dat ik wil lezen als doen en ik stop niet vóór die gelezen zijn. Mobiel aan de kant en ik ga als een speer. Voor zo ver dat kan in het geval van saaie marketingtheorieën.

Zodra de studieboeken uit zijn en ik aan projecten moet gaan werken, gaat het echter mis. Niet altijd, maar blijkbaar wel als het project niet zo mijn ding is. Dan refresh ik Twitter in de hoop dat er meer mensen aan het soggen zijn, klik ik eindeloos door YouTube op zoek naar vlogs die ik nog niet heb gezien of ga ik op zoek naar nieuwe muziek. Erger is misschien nog wel als ik begin in een nieuwe boek, want 9 van de 10 keer moet dat dan ook meteen uit. Maar word ik ook gewoon afgeleid door de muur, die ineens heel interessant is.

You have already tried 3 times. Come on! Stop doing this.

Ik vind het irritant, dat ik nu niet meer gefocust ben – of mezelf niet meer wijs kan maken dat ik constant gefocust ben. Ik moet deadlines halen, dingen afkrijgen, dus waarom lukt me dat dan niet? Jullie weten inmiddels dat ik een oude jonge zuurpruim ben die alle negatieve dingen afschuift op de maatschappij, dus geheel conform de verwachtingen zal ik dat dit keer weer doen. Er zijn tegenwoordig gewoon zoveel dingen waardoor je afgeleid kunt worden. Vroeger was er geen computer, geen mobiel, geen tv. Ik zou niet zonder die dingen kunnen, maar ik denk wel dat ze er ook voor hebben gezorgd dat we sneller afgeleid zijn. Daar komt bij dat we onszelf heel veel dingen opleggen, omdat we zo graag willen presteren. Zo zien we meer tegen dingen op en raken we dus sneller afgeleid. Waardoor we minder tijd hebben voor die dingen = meer druk = minder concentratie. Totaal niet wetenschappelijk onderbouwd dit, dit zijn gewoon mijn hersenspinsels – maar het klinkt best interessant, toch?

You have already tried 4 times. Seriously?  You should be doing something else.

Alhoewel, ik denk dat je er toch weinig tegenin kunt brengen dat er tegenwoordig wel heel veel dingen zijn om afgeleid door te worden. Misschien krijgt elke volgende generatie daardoor wel gewoon een iets lager concentratielevel. Maar ik weet weinig van biologie, dus daar zal ik me ook maar niet aan gaan wagen. Of nou ja… Nu ik erover nadenk, ben ik wel vaker afgeleid. Niet per se tijdens het studeren, maar tijdens het praten. Vaak vertel ik een verhaal in een verhaal in een verhaal en vergeet ik uiteindelijk waar het grote verhaal over ging. Soms begin ik aan een verhaal, raak ik afgeleid en bedenk ik een uur later pas dat ik niet heb gezegd wat ik wilde zeggen. Best vaak, eigenlijk.

You have already tried 5 times I am begging you. Stop trying.

Dat iedereen tegenwoordig zoveel minder concentratie lijkt te hebben, is natuurlijk niet alleen van invloed op diegene zelf, maar er moet ook rekening mee worden gehouden door datgene of diegene die de aandacht vast probeerde te houden. Blogs worden steeds korten, omdat mensen niet concentratie willen opbrengen om 1000 woorden te lezen. Wie zegt dat jullie dit nog lezen en niet al na de eerste alinea waren afgehaakt? Door iemand die je naam riep, een link in mijn sidebar of simpelweg de neiging om Facebook te checken? Ik weet het niet. Ik ga, nu ik dit van me af heb geschreven, weer even aan school. Als ik iets heb geleerd deze week, is dat je elke minuut concentratie goud waard is. Of je in ieder geval een waarschuwing van Siteblocker bespaart.

Raak jij snel afgeleid?

9 thoughts on “Over afgelei- oh, kijk, een luchtballon!

  1. Mensen zijn geprogrammeerd om afgeleid te worden. Dat komt nog uit de prehistorie, toen mensen altijd alert moesten zijn op dingen die ze konden aanvallen. Eigenlijk voldoen het internet en sites zoals buzzfeed, vol met gekleurde plaatjes, populaire artikelen in de sidebar en gerelateerde artikelen onderaan, dus gewoon perfect aan onze “wens” om afgeleid te raken.

    Het schijnt dat mensen vroeger, toen alles uit boeken geleerd moest worden, wel een grotere concentratieboog hadden en ze ook op een andere manier (=meer linear) dachten. Dit moet je niet te serieus nemen (technologisch determinisme) maar is wel heel interessant!

    Dus in die zin past je uitstelgedrag eigenlijk ook wel bij de nieuwe maatschappij en wie weet is boeken van 800 pagina’s lezen over een paar jaar ook wel gewoon verleden tijd, haha.
    Lisa onlangs geplaatst…Week 43 & 44: computerschermen & herfstwandelingenMy Profile

    1. De nerd in mij werd helemaal blij van je reactie, vet interessant! Ben wel heel benieuwd hoe het nu precies zit. Ik hoop trouwens niet dat boeken van 800 bladzijdes verleden tijd worden, want ik leer eigenlijk nog steeds veel liever gewoon droge stof dan via allemaal rare methodes, haha.

  2. Ik ben doorgaans redelijk snel afgeleid, vooral door de kat en social media ;P Toch, kan ik – als ik écht moet focussen – ook tijden achter elkaar doorwerken :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge