Openstaan voor nieuwe dingen

Ik heb nooit zo stilgestaan bij hoe open mijn omgeving voor dingen staat. Dat boeide me ook nooit zo, ik bedoel, als zij in hun eigen wereldje wilden blijven, dan vond ik dat over het algemeen prima. Zulke dingen gaan pas opvallen op het moment dat je zelf iets anders gaat doen, in mijn geval veganistisch eten. Pas dan merk je hoe gehecht we eigenlijk zijn aan wat wij normaal vinden, hoe weinig we open staan voor nieuwe ideeën. Of dat nou vegan eten is, of een compleet andere visie. Zonde, vind ik.

Veganistisch? Nee, dat lust ik niet
Ik weet niet meer zoveel van toen ik vegetarisch ging eten, behalve dan dat ik de allereerste dag alsnog een beetje tonijn at omdat ik het niet kon weerstaan. Vanaf de dag erna kookte mama vegetarisch en mijn hele gezin vond dat prima. Opa en oma – die dagelijks aardappelen, groenten en vlees eten – zetten er wel wat vraagtekens bij, maar verder ging het goed. Het zal vast wel zo zijn dat ik er vragen over heb gekregen, maar dat is in ieder geval niet zo blijven hangen. Wel viel het me toen al op dat mensen over het algemeen niet zo open staan voor ‘ander’ eten dan ze gewend zijn – mijn moeder uitgezonderd.

Nu eet ik bijna twee maanden veganistisch, en hoewel dat bij mij heel goed gaat, is het voor mijn vader op zijn zachtst gezegd ontzettend wennen. De sojayoghurt komt hier niet in huis en nee, we gaan écht niet opletten of er ei in de pasta zit of niet. Maar vooral met bakken merk ik het heel erg. Als je zegt dat je vegan taart wil bakken, kijken mensen je aan alsof je compleet gestoord bent. ‘Iets waar geen boter en ei in zit? Nee, dat vind ik niet lekker’ heb ik in twee maanden al héél vaak gehoord (terwijl die mensen het dan nog niet eens hebben geproefd).

Eerlijk gezegd begint het me nu al te irriteren. Niet eens per se omdat dat betekent dat mensen mijn taart niet willen eten – wat natuurlijk vervelend is, maar hé, meer voor mij – maar vooral omdat we zo weinig open staan voor nieuwe dingen. Of nou ja, we willen wel allemaal rond de wereld reizen en zo, maar als het aankomt op dingen die we raar vinden, dan kan dat absoluut niet. Of dat nou vegan taart is, introversie, de cultuur van vluchtelingen of iets compleet anders. 

Een beetje eigenwijs
Toegegeven, ik ben zelf ook nogal gehecht aan mijn gewoontes en ritueeltjes. Als ik ´s ochtends dingen in een andere volgorde moet doen dan normaal, raak ik nogal van mijn à propos. En ja, ik ben extreem eigenwijs slash koppig, dus de kans is vrij groot dat ik mijn eigen standpunt zo lang mogelijk verdedig om maar gewoon m’n gelijk te behouden of te krijgen. Immers: gelijk hebben is gewoon heel erg leuk. En oké, cheesecake van cashewnoten gaat mij ook een beetje ver.

Dus geloof me, ik ben wel de laatste die van verandering houdt. Veranderingen en nieuwe dingen zijn eng,  maar uiteindelijk ook wel heel leuk. Ik vind nieuwe visies namelijk ook superinteressant. Daar sprak ik ook al over in mijn interview met Vivian: ik vind het fijn als bloggers een andere blik hebben dan ik, of op z’n minst als ze dingen opmerken waar ik zelf niet zo bij stil sta. En datzelfde geldt eigenlijk voor niet-bloggers. Nee, ik ben niet makkelijk te overtuigen van een ander standpunt, maar dat betekent – over het algemeen – niet dat ik er niet naar wil luisteren. Soms komt het dan zelfs tot een punt waarop ik me realiseer dat mijn eigen mening ook best wel een beetje bekrompen is, en héél soms ben ik zelfs bereid om toe te geven dat ik zelf fout zat, haha. Makkelijk vind ik het niet, maar ik denk wel dat je er heel veel aan hebt.

Eng
Datzelfde geldt eigenlijk voor nieuwe dingen om te doen, eten, lezen, luisteren. Vroeger vond ik nieuwe dingen vooral eng; in mijn ééntje ergens heen gaan was bijvoorbeeld echt not done. Nu vind ik nieuwe dingen nog steeds eng, maar wel een stuk minder. Als in: ik probeer mezelf gewoon alle enge dingen te laten doen (alleen op vakantie gaan en zo) met de gedachte dat ik het toch wel leuk vind. Werkt prima, vooral omdat ik weet dat het zo is. Ik vind nieuwe dingen vooral ontzettend leuk en noemde het niet voor niets als één van de dingen waar ik het meeste energie van krijg. Daarnaast probeer ik veranderingen minder erg te vinden, met in mijn achterhoofd dat alles toch wel gaat wennen, maar daar heb ik nog wel eh, een hopelijk niet zo lange weg te gaan.

Lang verhaal kort (ik heb gisteren tenslotte ook al een stuk van 1500 woorden getypt), even de levensles van de dag: sta eens een keer open voor iets nieuws. Lees een opiniestuk of mindstyleblog of doe eens iets anders dan normaal. Minstens één keer per dag – dat ga ik ook proberen. En ik ben heel benieuwd wat dat op zal leveren. Want dat dat het doet, moge duidelijk zijn. Weet je nog, mijn column van september? Om maar even in Wie is de mol-termen te spreken: niets is wat het lijkt. Daar moet je alleen nog achter komen.

Sta jij open voor nieuwe dingen/mensen/visies/etenswaren?

Liefs2

 

 

 

 

15 thoughts on “Openstaan voor nieuwe dingen

 1. Ja, herkenbaar! Ik vind ook veel dingen ‘eng’ maar dat overwin je alleen door het te doen. Sommige mensen doen het dan gewoon heel stug niet, want eng, maar ik vind het belangrijk te proberen in het leven. Daarmee heb ik al zoveel overwonnen voor mezelf en zoveel meer bereikt dan wanneer ik zou vasthouden aan ‘eng’. Just give it a try!
  Rosanne onlangs geplaatst…5x backpacken in FrankrijkMy Profile

  1. Yes, that’s the spirit! :) ‘Want eng’ is ook wel heel lang geweest wat mij tegenhield, maar ik realiseer me inderdaad steeds meer dat je veel meer bereikt als je dingen wel doet. Hoewel ik toch nog wel slecht ben ik risico’s nemen en zo, hoor. Daar moet ik nog even aan werken, haha.

 2. Ja, dat is zo herkenbaar! Ik kan er ook absoluut niet tegen wanneer mensen vies naar mij kijken als ik vertel over hoe lekker ik mijn vegan, suikervrije, glutenvrij zelfgemaakte koekje vind. Dan denk ik, hallo je hebt het niet eens geproefd! En je hebt gelijk, dat is nog maar het minste! Soms moeten mensen, inclusief ikzelf, meer openstaan voor nieuwe dingen. Verandering brengt altijd inconvenience met zich mee en zorgt er nu eenmaal voor dat je wat minder comfort hebt, maar uiteindelijk levert je het alleen maar mooie dingen op. Fijn artikel Maaike!
  Charelle onlangs geplaatst…Survival guide voor het verzetten van de klok!My Profile

  1. Ja, vooral qua eten zijn mensen altijd heel erg gewend aan hun eigen dingen en zo. En kijk, dat je grote dingen niet durft te proberen snap ik nog wel, maar hoe erg kan dat vegan, glutenvrije ding nou zijn, haha?

 3. Heel herkenbaar! Ik ben onwijs bang voor nieuwe dingen en situaties waar ik me niet thuis in voel. Misschien moet ik ook maar eens beginnen aan “doe iets nieuws elke dag”, ik denk dat dat op lange termijn best een hoop kan schelen.
  Jennifer onlangs geplaatst…My favorite African songsMy Profile

 4. Volgens mij sta ik wel goed open voor nieuwe dingen, maar soms vind ik het heel moeilijk. Als ik me ergens echt niet comfortabel bij voel bijvoorbeeld is het lastiger er voor open te staan. Dan overheerst de angst eigenlijk. Voor eten sta ik wel altijd open :)
  Sabine onlangs geplaatst…15 Bogotaanse bus-gewoontenMy Profile

 5. Mooi stuk weer! Ik doe altijd mijn best om zoveel mogelijk open te staan voor nieuwe dingen, en iig op z’n minst te luisteren/proberen. Als mijn eerste impuls is ‘wtf’, dan ga ik altijd in discussie met mezelf over waarom dat zo is. Waarom ik die gedachte of dat oordeel heb, en of dat terecht is. Want heel vaak word je dan geconfronteerd met jezelf, wat eng, maar ook heel goed is.

  Ik merk trouwens wel dat ik me ontzettend kan ergeren aan mensen die duidelijk heel bekrompen zijn over andere levensvisies of dingen die heel anders zijn dan ze gewend zijn. Met oordelen over asielzoekers, moslims of in de LHBT-wereld. Meer respect en begrip, graag! Zelfs als je iets niet begrijpt, haha.
  Audrey onlangs geplaatst…Stomme productenMy Profile

  1. Ja, dat geconfronteerd worden met mezelf vind ik soms echt super-, eh, -confronterend, haha. Dan ben ik zó overtuigd van mijn eigen standpunt, en dan zie ik ineens dat ik toch zelf ook een beetje te veel gefocust ben op één ding. Die laatste zin vind ik trouwens wel heel tof of zo!

 6. Ik denk dat ik minder voor nieuwe dingen open sta, dan dat ik denk dat ik doe of zou willen. Het liefst zou ik dat wel willen veranderen, maar ik weet nog niet precies hoe, dus dat moet ik nog even uitvogelen. Trouwens, cheesecake van cashewnoten lijkt me eigenlijk best lekker ;)

  1. Ik denk dat het op zich al een goede eerste stap is om je te realiseren dat het beter kan! Daarna is het volgens mij een kwestie van ‘gewoon doen’. Dat klinkt heel stom, makkelijker gezegd dan gedaan en zo, en ik doe het vaak ook niet, maar ik weet wel dat je, in plaats van erover na te denken hoe je het kunt doen, het ook gewoon kunt proberen. :) Wow, lange zin, haha.

 7. Dat mensen heel snel zeggen dat ze iets niet lusten omdat het vegan/vegetarisch is. Daar krijg ik de kriebels van. Vrijwel al mijn vrienden vinden het ook raar dat ik vegetarisch ben. Ze staan inderdaad gewoon niet open voor andere dingen. Best vervelend kan dat zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge