Je mag best trots zijn op jezelf

trots-zijn-op-jezelf

Dit is een typisch gevalletje van oh-hier-past-geen-foto-bij-dus-dan-pak-ik-maar-een-mooie-random-foto-en-download-ik-wat-fancy-lettertypes-en-dan-heb-ik-dat-ook-weer-opgelost. Dit plaatje gaan jullie trouwens nog vaak terugzien, want bloesem is zo moooi.

Vroeger dacht ik dat trots zijn op jezelf not done was. Trots zijn op anderen getuigde van liefde of zorgzaamheid, maar als je trots was op jezelf kwam je alleen maar egoïstisch en opschepperig over. Dacht ik. Ik weet niet precies waar dat mee te maken had – waarschijnlijk gewoon met wat anderen ook dachten-, maar inmiddels weet ik dat je wél trots mag zijn op jezelf. Sterker nog: dat het eigenlijk móet. Want trots zijn op jezelf is iets heel moois.

Oké, natuurlijk blijft bescheidenheid ook een goede eigenschap. Bescheidenheid siert de mens, zeggen ze toch? Hoewel het tegenwoordig best wel nodig is om haantje de voorste te zijn als je ook maar íets wilt bereiken, spreken de mensen die meer op de achtergrond blijven me vaak juist het meest aan. Het is waarschijnlijk gewoon een kunst om een balans te vinden, zodat het niet arrogant wordt. Want bescheidenheid mag de mens dan sieren, trots is ook best wel onmisbaar.

Als je jezelf nooit toestaat om trots te zijn op jezelf, dan groeit je zelfvertrouwen waarschijnlijk ook nooit. Trots geen immers aan dat je jezelf waardeert, en als je jezelf waardeert wordt het leven een stuk mooier (ha, wel makkelijker gezegd dan gedaan). Je kunt trots zijn op grote dingen die je hebt bereikt, maar ook gewoon op de kleine dingetjes. Er is altijd wel iets te bedenken waarop je trots kunt zijn.

Daarnaast is trots denk ik juist iets wat ervoor zorgt dat je motivatie krijgt. Motivatie om door te gaan, zodat je nog trotser kunt zijn dan je al bent. Of, als je nu nog niet op een punt bent waarop je trots kunt zijn, motivatie om een punt te bereiken waarop je dat wél bent.

Nu gaan perfectionisme en trots zijn best lastig samen. Als je een 9 wil halen, is het moeilijk om trots te zijn op die 8, ook al is het 2.5 punt hoger dan de studententien (is het dan een studententwaalf?). Ik vind het best moeilijk, trots zijn op mezelf, want het kan altijd beter. Toch probeer ik dat gevoel meestal even opzij te zetten en stil te staan bij ik goed doe. Want daar word je blij van (en blij zijn is leuk).

Wat is trots een lelijk woord als je het vaak leest eigenlijk, hè. Maar hierbij dan toch nog even een lijstje waarom ik trots ben op mezelf. En ik ga proberen om me nu niet opschepperig te voelen, beloofd.
– Ik heb alle cijfers van blok 3 binnen en dat zijn een 7.1, 8.4, 8.4, 8.9, 8.9, 9,6 en 9,8. Dat betekent dus dat ik, als het goed is, nog steeds cum laude m’n P kan halen!
– Ik blog al een jaar en vier maanden! Vergeleken met veel andere bloggers is dat misschien helemaal niet veel, maar, hoe cliché ook, ik had noooit verwacht dat ik het zo lang zou ‘volhouden’.
Ik weet best wel goed wat ik wil. Ik wilde op kamers in Amsterdam, dus deed ik dat. Ik wil niet drinken en roken, dus doe ik dat niet.
– Daarnaast ben ik best wel bezig met mijn toekomst en ik doe moeite om mijn dromen na te streven.
– Ik kook elke avond voor mezelf, en (meestal) nog gezond ook. Als je ziet hoe weinig onze keuken wordt gebruikt, is dat denk ik best wel een uitzondering, haha. Oh en ik neem altijd de trap als ik naar mijn kamer ga. Nou zijn het maar 2 verdiepingen, dus zoveel moeite is het niet, maar toch.

En nu jullie! Waarom ben jij trots op jezelf?

 

12 thoughts on “Je mag best trots zijn op jezelf

 1. Wat een mooi en bijzonder artikel! Ben het er ook helemaal mee eens, bescheidenheid is leuk, maar je mag ook best trots zijn. Al heb ik de laatste tijd niet zo bijzonder veel gedaan haha, heb tentamens dus er is vooral geleefd onder een steen. Maar iets waar ik toch wel trots op ben, is dat ik ‘ja’ heb gezegd tegen een interview met NOS op 3 haha.
  Celeste onlangs geplaatst…Mijn hele familie heeft een eetstoornisMy Profile

 2. Prachtig artikel! Ik word helemaal trots van mijn familie en vriendje hihi. Als ik zie wie ik allemaal om me heen verzameld heb, dan word ik blij!!!

 3. Wat een prachtig en inspirerend artikel zeg! Ik ben het helemaal met je eens dat je trost mag zijn op wat je bent, wie je bent en wat je hebt bereikt in je leven: dat zouden wij dames allemaal moeten doen, want we zijn stuk voor stuk zo uniek en zo prachtig <3 Dank je wel dus voor de herinnering hieraan en een positieve noot in deze wereld ;-) X
  Deisy onlangs geplaatst…Boek review: On top van Anna NooshinMy Profile

 4. Wat een mooi stuk! Ik vind het ook wel eens moeilijk om trots op mezelf te zijn. Dat van die cijfers herken ik echt heel erg. Een 8,2 halen is leuk, maar het is maar een punt hoger dan het gemiddelde. Het lukt me wel om steeds een beetje trotser te zijn, maar het gaat steeds beter. Het is eigenlijk ook gewoon hartstikke zonde om alleen maar kritiek op jezelf te hebben.
  Ik geloof trouwens best dat je trots en bescheiden tegelijk kunt zijn hoor. Dat je trots bent, hoeft nog niet te betekenen dat je dat uitgebreid aan iedereen moet vertellen, haha. Ik denk dat het heel belangrijk is om daar een balans in te vinden zeg maar. En: yay voor positiviteit!

  En iets waar ik trots op ben, hmmm… ik ben de afgelopen jaren een stuk spontaner geworden maar ik ben nog wel gewoon dicht bij mezelf gebleven en heb alles op mijn eigen tempo gedaan en daar ben ik wel trots op, denk ik.
  Lisa onlangs geplaatst…Week 17 & 18: nieuwe telefoon en leuke herinneringenMy Profile

 5. Ik vind het heel mooi als mensen kunnen zeggen dat ze trots zijn op zichzelf en waarom. Veel mensen kunnen dat niet of denken inderdaad dat het dan klinkt als opscheppen.
  En wooooaah als ik jouw cijfers zie… Echt geweldig dat je het zo goed doet, dat is ook echt iets om trots op te zijn!
  Dina onlangs geplaatst…In mei wil ik…My Profile

 6. Mooie post! Ben het er helemaal mee eens. Trots kunnen zijn op jezelf heeft volgens mij best wel even tijd nodig. Onzekerheid en bescheidenheid overheersen zo vaak… gelukkig kan ik inmiddels ook trots zijn op bepaalde dingen, zoals mijn blog en dat het me is gelukt te emigreren. En eigenlijk geeft dat best een goed gevoel :)
  Sabine onlangs geplaatst…Fotoblog: een flits-familiebezoek in Nederland!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge