‘Ik heb het druk’

Ik heb het druk

‘Hoe is het?’ ‘Ja, druk.’ Ik moet toegeven: dat is ook heel lang mijn antwoord geweest op die vraag. Zelfs nu ik slechts drie halve dagen op school hoef te zijn, presteer ik het weleens om te zeggen dat ik het druk heb. Complete onzin uiteraard, want: 1. Druk is geen gemoedstoestand en 2. Ik heb het helemaal niet echt druk. Of nou ja, meestal niet. De tentamenweken uitgezonderd, uiteraard, maar zo veel zijn dat er nou ook weer niet. Waarom voelt het dan altijd alsof we druk zijn?

Dit artikel is gesponsord door Brabantia

Soms heb ik het idee dat mensen er hun levensdoel van maken om druk te zijn. Vooral met leuke dingen, maar dan nog. Want hoe meer je doet, hoe nuttiger je je voelt en hoe minder je je verveelt, hoe minder je hoeft te verantwoorden waarom je eigenlijk helemaal niets doet. Over het algemeen worden we volgens mij allemaal wel blij van een ietwat volle agenda. We proberen zoveel mogelijk te plannen, omdat we zo veel mogelijk uit onze tijd en het leven willen halen. En bovendien, bij andere mensen komt het ook goed over; oh, ze is druk, dat zullen dan wel belangrijke dingen zijn. Prestatiemaatschappij, remember?

Tot op een bepaald punt is druk zijn goed, maar té druk zijn, is dan weer niet bepaald positief. Ik bedoel, het is niet voor niets dat er steeds meer tieners met een burn out zijn. Op een gegeven moment bereik je een punt waarop je het overzicht kwijtraakt, en dan gaat het mis. Dan verandert het antwoord op ‘hoe is het?’ van ‘lekker druk’ in een zuchtend ‘pf, druk’. En dat kunnen we wel proberen te voorkomen, maar zo makkelijk is dat niet.

Twee verschillende dingen
Voor mij betekent druk zijn twee verschillende dingen. Je hebt druk zijn als in ‘veel dingen moeten doen’, maar wel het overzicht hebben’. Dat vind ik een fijne manier van druk zijn, want dan voelt het alsof ik nuttige dingen doe.
Maar zelfs als we niet zoveel hoeven te doen, voelt het leven nog druk. Je hebt namelijk ook druk zijn als in ‘COMPLETE CHAOS’ – met hoofdletters, ja – en dat is de vervelende variant. Overigens, voor dat laatste is het eerste niet eens per se een voorwaarde.

De oplossing voor het eerste is duidelijk: minder dingen plannen. En als dat niet kan, dan even prioriteiten stellen en de onbelangrijke zaken in de figuurlijke prullenbak deponeren. De overgebleven (wel belangrijke) dingen kun je dan op memoblaadjes schrijven in de volgorde van belangrijkheid. Zo houd je je hoofd leeg. Als je dan ergens klaar mee bent, gooi je het papiertje gewoon in de prullenbak. En dan het liefst ook nog een vrolijke prullenbak, want mijn saaie witte exemplaar is nou niet echt een eyecatcher.

Maar goed, prioriteiten stellen dus. De helft van de keren dat het voelt alsof ik het druk heb, bestaat dat uit dingen die ik wil doen (DIY’s, bloggen) en niet uit dingen die ik moet doen. Ergens denk ik dat social media daar ook iets mee te maken heeft. We hebben het immers niet alleen druk met dingen die echt moeten, maar ook met constant aanwezig zijn op Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter.

Gewoon even pauze
Maar de oplossing voor de tweede versie… Tja. Chaos kun je niet zomaar in de prullenbak gooien. Over het algemeen ben ik helemaal niet zo chaotisch – in tegenstelling tot mijn kamer – maar soms slaat het echt even toe. Bijvoorbeeld als ik erachter kom dat ik een schooldeadline heb die ik even was vergeten. Om chaos op te lossen kun je alleen maar heel veel lijstjes maken, en dan maar hopen dat de enorme hoeveelheid lijstjes je niet nóg chaotischer maakt. Been there, done that. Maar volgens mij helpt het ook als je gewoon even een pauze neemt. Een pauze van bloggen, social media… Enzovoorts.

Dus ja. Druk zijn is goed, maar je kunt het ook té druk hebben. Balans schijnt het toverwoord te zijn. En dan kun je wel allemaal tips op internet gaan opzoeken, maar volgens mij weten we zelf allemaal best goed hoeveel we aan kunnen. De vraag is alleen of we die balans wel willen zoeken. Want zo lang ‘ja, druk’ heel goed voelt om te zeggen, is er nog een lange weg te gaan. En ik moet bekennen: daar doe ik net zo hard aan mee. Deze blogpost had ik eigenlijk al veel eerder willen typen, namelijk. Maar ja… Ik was druk.

Heb jij het vaak (te) ‘druk’?

PS. Als je ‘druk’ te vaak leest, wordt het echt een té raar woord.

Liefs1

 

 

 

 

11 thoughts on “‘Ik heb het druk’

  1. Ik wordt altijd blij van een lege agenda, een volle agenda is vaak verplichtingen, tijd die je niet aan jezelf kan besteden. Ligt natuurlijk aan wat er in die agenda staat gepland. Bovendien plan ik op die lege agenda dagen in mijn hoofd weer een hoop dingen, dus ja, het is altijd wel druk, ook als er niets in mijn agenda staat. De afgelopen weken heb ik mijn sportavonden laten versloffen omdat er ander werk tussendoor kwam, leuk werk, dus daar laat ik graag een avond sporten voor schieten, betaald werk ook, wat ik weer later kan investeren in mijn sport, dus dat is wel positief allemaal :)
    Daan onlangs geplaatst…Wat heb ik nu weer gedaan?My Profile

  2. Echt helemaal waar dit. Ik probeer ook echt nooit ‘druk’ te zeggen als iemand vraagt hoe het met me gaat, want stiekem vind ik dat onwijs irritant en eigenlijk ook een beetje een rare uitdrukking van hoe het met me gaat. (Klinkt dit vaag haha?) Fijn artikel heb je geschreven!

    Liefs!
    Janna onlangs geplaatst…Recept: ZwartebonenbrowniesMy Profile

    1. Nee, dat is precies wat ik bedoel! Het kan niet ‘druk’ met je gaan, toch? Ik weet alleen ook niet op welke vraag dit dan een antwoord zou kunnen zijn, haha. (Taalnerd-alert dit.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge