8 dingen die ik zou doen als ik terug in de tijd zou kunnen reizen

Foto van WeHeartIt. Oh oh oh, wat slecht. Als ik nou echt kon tijdreizen, had ik zelf een foto kunnen maken.

Volgens mij heeft bijna iedereen wel een periode waarin hij ook wel had willen groeien, zich misschien beter op zijn plaats had gevoeld. Maar laatst dacht ik ineens: als ik nou naar elk willekeurig moment in de geschiedenis kon reizen, welk jaar zou ik dan bezoeken? Echt naar die jaren ’50 die me zo tof lijken, of veel verder terug? En toen dacht ik: daar schrijf ik een blogje over. Een heel random lijstje met nog randomere (?) punten, maar ik deel hem maar gewoon. Ik heb overigens wel één regel bedacht: ik mag niet naar een moment in mijn eigen leven reizen, maar echt daarvóór. Dus, benieuwd wat ik zou doen met een tijdmachine?

100.000.000 voor Christus – Een dinosaurus zien. O wauw, lekker cliché dit. Ik heb eigenlijk ook helemaal niets met dinosaurussen, maar nou ja, als ik dan toch zou kunnen tijdreizen, zou ik het Krijt ook wel even bezoeken om een dinosaurus te kunnen zien. Met de nadruk op ‘even’, want na een paar minuten en wat kiekjes zou ik ook wel weer weg zijn. Doodsbang dat zo’n beest me aan zou vallen, haha.

400 voor Christus – Socrates en Plato ontmoeten. Dat lijkt me zo inspirerend! Volgens mij was Socrates diegene die mensen altijd het juiste inzicht wilde geven, dus ik ben heel benieuwd. En ja, als ik Socrates dan toch ontmoet, kan ik net zo goed zijn leerling Plato ook even zien. Ik vrees dat ik wel eerst even Grieks zou moeten leren.

1500 – De Inca’s bezoeken. Ik hield een paar jaar geleden een spreekbeurt over de Inca’s en sindsdien vind ik het een fascinerend volk. Ze hadden het uitgestrektste rijk ooit en bouwden een hele beschaving op boven de 3 kilometer hoogte. Én ze hadden lama’s en alpaca’s. Genoeg redenen om even een kijkje te nemen. Al heb ik wel hoogtevrees…

1646 – Door het Amsterdam in de Gouden Eeuw lopen. Door de stad lopen toen Amsterdam echt het middelpunt van de wereld was, zowel qua handel als qua kunst en literatuur. Ik zou er niet zo lang blijven, maar ik ben wel echt benieuwd hoe het toen was! Wellicht nog even een portret van mezelf laten schilderen?

1930 – Uit eten in het restaurant waar mijn overgrootvader werkte. De vader van mijn opa was kok en mijn opa en oma hebben nog menukaarten uit zijn tijd. Ziet er zo chique uit! Ik houd mezelf voor dat ik zijn talent een soort van heb geërfd of zo, dus dan moet ik eigenlijk ook wel weten of z’n eten wel lekker was. Oh, en dan ga ik daarna naar zo’n stomme film die toen in de bioscopen draaide.

1945 – De Bevrijding meemaken. Oké, misschien is het raar om de Bevrijding mee te maken als je de oorlog niet eens hebt meegemaakt, dus dit is een beetje een apart punt. Maar op de één of andere manier lijkt het me heel heel mooi om te zien hoe mensen reageren als ze horen dat vijf verschrikkelijke jaren van hun leven nu voorbij zijn. Dus eh, ja.

1957 – Naar concerten van Bill Haley en Elvis Presley. Want ik houd van rock-‘n-roll. Ja, echt. Moet ik wel eerst even dansles nemen, maar dat kan ik dan ook mooi doen in die tijd. Ik bedoel, je maakt mij niet wijs dat al die mensen uit zichzelf al zo konden dansen. En ik zou het echt niet erg vinden om daar even te blijven! En dan de hele tijd rondrijden in zo’n oude auto natuurlijk.

1969 – Kijken hoe mijn ouders als kleuters waren. Want daar ben ik heel benieuwd naar. Oké, als ik mijn ouders wil bekijken kan ik eigenlijk beter naar een aantal jaar later reizen, maar in 1969 kan ik ook mooi naar een hippiefestival. In een hippiebusje. Niet voor de drugs, maar ik ben heel erg benieuwd hoe die sfeer is. Wie weet zou ik wel een hippie worden en nooit meer naar 2015 terugkomen.

Naar welk jaartal in de geschiedenis (vóór je geboorte) zou jij wel willen reizen?


 

10 thoughts on “8 dingen die ik zou doen als ik terug in de tijd zou kunnen reizen

 1. Dit vind ik nou echt heel leuk bedacht! Ik zou ook wel even een kijkje willen nemen bij de Dino’s, maar inderdaad niet te lang. Waar ik ook wel heel graag een kijkje zou willen nemen is in Egypte, in de tijd van de farao’s, naar welke Farao dat weet ik nog niet haha.
  Celeste onlangs geplaatst…Bloggers die nog heel ver gaan komenMy Profile

 2. Persoonlijk stel ik mij altijd de vraag hoe het was om te leven in de oorlog. Niet dat ik de miserie per sé wil meemaken, maar ik wil even ervaren hoe het voelt. Als ik nu kijk naar het nieuws of naar docu’s, dan lijkt dat zo’n ver van mijn bed show terwijl het toch een aparte ervaring moet geweest zijn. En uiteraard wil dan ook naar het einde van de oorlog reizen, toen mensen terug hun leven konden opbouwen.. Maar nog vele liever wil ook graag even naar de toekomst reizen, haha!
  Nicky onlangs geplaatst…Een eigen droomhuis: funderingMy Profile

 3. Wat een tof en origineel artikel zeg. Ik zou zeker naar de gouden eeuw terug willen en kennis maken met Socrates en Plato lijkt mij ook wel gaaf. Ook Leonardo Da Vinci en Marco Polo lijkt mij wel vet om te ontmoeten haha. X
  Deisy onlangs geplaatst…Pretty Genius #14My Profile

 4. Wil nog wel naar 1963, eerste aflevering van Doctor Who live op televisie zien.
  Naar 1212, een van de twee grote Kinderkruistochten zien vertrekken.
  Naar 1912, meereizen met de RMS Titanic
  1969, Maanlanding
  Elvis wil ik ook live zien, Beatles… joh, zo ik zou geen moment in het ‘heden’ zijn :p
  Daan onlangs geplaatst…Recensie | iZombieMy Profile

 5. Ik zou graag mijn ouders kunnen ontmoeten, korte tijd na de oorlog. Eind jaren ’40. Toen leerden zij elkaar kennen. Zij was enig kind van serristen – houders van glazen serres met druiven – in Hoeilaart nabij Brussel. En hij de jongste van tien kinderen in de Antwerpse Kempen. Ik zou ze op hun talenten wijzen en wat ze ermee konden doen. Ze zouden dan in Leuven gaan wonen, tussenin de dorpen waar ze vandaan kwamen. Het is mooi om in de tijd te kunnen kijken en kritisch – maar toch ook met wat mildheid – te checken in hoeverre je zelf aparte dingen onderneemt. Zaken die niet voor de hand liggend zijn voor het nest waar je uit komt en waar je uiteindelijk alleen maar gelukkiger van wordt. Als kind had ik dubbel gelegen van het lachen indien een tijdsreiziger mij zou verteld hebben: “Hey jongen! Jij gaat ooit met een man trouwen, ergens in 2003.” Ik heb dat dus gedaan en toen was ik 42j. Dat is het beste dat ik ooit heb gedaan want ik hou nog steeds van die man. Ik had dan weer liever niet geweten dat hij eind 2009 een niet-aangeboren hersenletsel zou krijgen, waardoor we niet meer zouden dialogeren. En hoewel dat al behoorlijk heftig is, kwamen de pesterijen van een rusthuis – waar hij op 39 jarige leeftijd nòòit had mogen verblijven – nòg harder binnen. Ik dacht dat ik toen alles wel had gezien maar dat mag je dus nooit denken. Mijn schoonbroer ging met al onze spaarcenten ervandoor, het ouderlijk huis werd voor een habbekrats op een rare manier verkocht (je ouders weten zeker waarom) en de gronden waar de serres ooit op stonden gaan ook nog op een aparte manier van eigenaar veranderen. Maar in Vlaanderen kun je weinig ondernemen tegen al deze toestanden: prijs je gelukkig dat je in een land woont (indien dat bv. Nederland is) waar je als eerlijke burger makkelijker je gelijk kan halen. De lijst in onvolledig maar ik wil jullie mooie dag niet verpesten. Het voelt goed dat ik dit aan een jongedame uit Nederland kon vertellen. Maak je leven tot een fantastische ervaring Maaike! Als je je hart en gezond verstand gebruikt, kun je weinig verkeerd doen, hoe afwijkend dat ook is van wat anderen in 2019 ondernemen. Vriendelijke groetjes uit Vlaanderen! Dirk

 6. Ik zou eerst naar de tijd van de Farao’s gaan. Daar te kijken hoe hun rijk was..
  Daarna de tijd van Koning Salomo. Het Jeruzalem van toen zag er fraai uit.
  Amsterdam ten tijde van Rembrandt . Een paar uur priveles van de meester
  In de 19e eeuw naar de geboorteplaats gaan waar de kleine Hitler zou geboren worden. De moeder van Hitler doden en begraven of tijdens haar zwangerschap een trap op haar buik geven zodat zij een miskraam kreeg.
  Daarna naar 1914 naar Serajevo waar ik de moordaanslag op Maximaliaan en zijn vrouw verijdelt.
  Zo kunnen wij flink wat ellende voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge