15 dingen die elke taalnazi herkent

taalnazi

Hallo, ik ben Maaike en ik ben een taalnazi. De meeste mensen vinden dat verschrikkelijk irritant, maar ik kan er ook niets aan doen. Ik leerde mezelf schrijven in groep 2 en sindsdien ben ik altijd fan geweest van taal. Van correcte taal, welteverstaan, want ik erger me – zoals een taalnazi betaamt – kapot aan taalfouten. Dankzij mijn profielwerkstuk weet ik dat het toch ooit allemaal ‘goed’ zal zijn, maar daar heb ik het maar moeilijk mee. Als je dat herkent, zul je je ook regelmatig in onderstaande situaties bevinden!

1. Je hebt er een dagtaak aan om te proberen niet de wijsneus uit te hangen.

2. Maar meestal floept er toch wel een paar keer per dag een verbetering uit. #sorrynotsorry

3. Als je een opdracht in moet leveren waar maar een maximum aantal fouten in mag zitten, vragen klasgenoten altijd of jij hun werk wil controleren.

4. En met groepswerk stel je het zelf al voor, omdat je de rest niet vertrouwt.

5. Als een vriendin een bericht stuurt met een taalfout erin, ben je stiekem een beetje teleurgesteld in je eigen vermogen om vriendinnen uit te kiezen.

6. Je maakt er een sport van om de raarste taalfouten te spotten en door te appen aan mede-taalnerds (hoi Audrey).

7. Als je zelf een spelfout maakt (en die nog op het internet gooit ook) ga je een beetje dood vanbinnen.

8. Je maakt graag grapjes over woordspelingen die zijn ontstaan door foutief spatiegebruik.

9. En bent dan ook fanatiek volger van pagina’s als taalvoutjes.

10. Helaas begrijpt bijna niemand je taalgrapjes, of vindt ze gewoon niet grappig.

11. Af en toe moet je stoppen met een boek omdat er gewoon té veel fouten instaan, en blogs met te veel taalfouten worden ook ontvolgd.

12. Je snapt gewoon echt echt echt niet hoe mensen naar ‘dat betekend’ kunnen kijken en denken dat het goed is.

13. Je bent je eigen taalgebruik constant aan het analyseren – en dat van anderen ook – en soms is dat best vermoeiend.

14. Maar eigenlijk ben je er heel trots op dat je de Nederlandse taal nog waardeert.

15. Oh, en je ergert je kapot aan het woord ‘taalnazi’ – waarom is dat zo lelijk?!

Ben jij een taalnazi/taalnerd/taalpurist?

 

56 thoughts on “15 dingen die elke taalnazi herkent

 1. Haha, heel herkenbaar! Ik ben stiekem heel blij dat mijn vriend ook in het taalvak zit (allebei schrijvende journalistiek), want een relatie met een man die constant taalfouten maakt zou ik niet aankunnen.

 2. Hallo, dit ben ik. Wat heb je er een leuk stukje van gemaakt! Ik zit op de opleiding Leraar Nederlands en zelfs daar zijn mensen die consequent ‘hun’ als onderwerp gebruiken. Ik vind het erg triest. Het doet me pijn. Dat kan toch niet? Ach ja, er is nu eenmaal een verschil in kijk op taal. Voor ‘je begrijpt toch wat ik bedoel’ valt ook wat te zeggen (helaas).
  Anieke onlangs geplaatst…Bullet journal versus agenda (bullet journal update)My Profile

 3. Ik zie die laatste vraag maar gewoon als een retorische in mijn geval, hè? ;)

  En wat Rosanne zegt inderdaad. Ik kan me een relatie met iemand die niet kan spellen niet voorstellen. Ik vrees dat dat voor mij alle romantiek uit een lief bedoeld briefje zou halen, haha.
  Audrey onlangs geplaatst…#WOT: pijnMy Profile

 4. Sorry alvast :P

  Ik mik alles zonder controleren vaak gewoon online, soms spot ik er wel een taalfoutje in, maar mij stoort dat minder dan echte fouten, zoals het samenrapen van gezegden of het verkeerd gebruik van woorden. Waar ik helemaal van gruwel zijn foute vertalingen. Maar of die dan wel of niet correct gespeld zijn, dat doet me dan weer weinig.
  Daan onlangs geplaatst…Lijstjes zijn recepten maar geen garantieMy Profile

 5. Haha, mooie dit! Ik moet zeggen dat de meeste van deze punten al wel op mij van toepassing waren, maar nu ik de lerarenopleiding Nederlands doe, is het alleen nog maar intenser geworden. xD Maar ’t grootste ding is toch wel punt 11. Er zijn gewoon bloggers waarvan ik zelden berichten lees omdat er zoveel fouten in staan. Ontvolgen doe ik dan weer net niet, tenzij ze zelden dingen posten die ik leuk vind. Alleen als de blogposts over een héél interessant onderwerp gaan, wil ik die spelfouten wel door de vingers zien. xD
  Ilse onlangs geplaatst…Persoonlijk #21: Boektober; hoe het nu gaatMy Profile

 6. Jep, vooral nummer 4! Dan word ik haast dwangmatig. No way dat ik een onvoldoende haal, omdat mijn groepsgenoten geen Nederlands kunnen schrijven. Eigenlijk zijn alle punten wel op mij van toepassing…

 7. Hihi, ik heb dit ook wel een beetje, maar ik moet ook wel heel eerlijk toegeven dat ik ook zo af en toe wel een foutje maak… Gelukkig leer ik me wel steeds meer in te houden wanneer anderen taalfouten maken, want in sommige gevallen heeft het toch geen nut…
  Andrea onlangs geplaatst…Buy Nothing New maand #2My Profile

 8. Ja, maar ik moet zeggen, ik baal er vreselijk van. Mijn Nederlands word steeds slechter. Ik hoor zo veel rommel dat ik mezelf er vaak op betrap mee te gaan in vreselijke trends. Tijd om weer even op te letten. Maar fouten als hun, me en dt etc. zijn echt not done!
  Marijke onlangs geplaatst…FinishMy Profile

    1. Volgende keer gewoon even tot tien tellen, voor je iets op internet zet.
     Word je slechter….
     WordT je Nederlands slechter….

   1. Nee hier niet. Maar betrap me als sprekend op zinnen met re vaak hulpwerkwoord doen, net als in het Engels. Doe jij even antwoord geven en dat soort lelijke dingen. Of terugantwoorden, ook zo’n leuke… Dat dus
    Marijke onlangs geplaatst…#Mamachallenge2016My Profile

 9. Ik ben ook een beetje een taalnazi, maar ik maak zelf ook fouten dus mag niet al te streng zijn naar anderen ;-).
  Niettemin, herkenning in je stukje! En leuk geschreven. Ik vroeg me wel een ding af: moet je in een opsomming elke regel met een punt eindigen of niet? Jij doet het niet, ik wel (meestal, denk ik). Onze Taal lijkt van wel te zeggen (https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/opsommingen-leestekens-en-hoofdletters) maar ze hebben geen voorbeeld met genummerde opsommingen.
  Marc onlangs geplaatst…“In aanbidding komen” als nieuw evangelisch sacrament?My Profile

 10. Zó waar! Behalve punt vijf, want mijn vriendinnen zijn altijd heel begripvol tegenover mij en voelen zich zelfs een beetje schuldig als ze fouten maken in hun appjes naar mij en dat vind ik zo lief dat ik het ze wel vergeef. Op de middelbare school ging het bij mij zelfs een stapje verder dan punt drie/vier: tijdens groepswerk deden een aantal van mijn groepsgenootjes niet eens de moeite meer om hun werk na te kijken, want Lisa doet het wel en die kan het ook nog eens veel beter. Ja doei.
  Verder had ik met mijn mede-taalnazi’s echt de grootste lol op de middelbare school. Vooral fouten door docenten waren favoriet, haha. Nu ik een Engelstalige studie doe mis ik dat stiekem wel een beetje. Daardoor gaat mijn Nederlands trouwens ook steeds verder achteruit, maar gelukkig zorgt mijn inner taalnazi ervoor dat ik het toch nog een beetje bijhoud.
  Lisa onlangs geplaatst…Een beetje verdwaaldMy Profile

 11. Leuk artikel! Tipje voor de volgende keer: misschien toch even je artikel doorlezen. Ik spot namelijk nog aardig wat foutjes. Groetjes een mede-taalnazi.

 12. Grappig! Ik ben de tegenovergestelde van een taalnazi. Ik zie het dus echt niet en het maakt ook niet uit of het mijn moedertaal (Pools), Engels of Nederlands is. Dus als iemand mijn teksten wil controleren voor een publicatie, ben ik altijd zeer blij. Ik moet wel zeggen dat Nederlanders wel slordig met hun eigen taal zijn, niet alleen met spelling maar ook met gramatika.
  Karolina onlangs geplaatst…We lezen nu: Dribbel naar het strandMy Profile

 13. Dankzij mijn profielwerkstuk weet ik dat het toch *Nooit allemaal ‘goed’ zal zijn, maar daar heb ik het maar moeilijk mee.

 14. Vanuit Taalvoutjes: heel tof!! ? En erg herkenbaar.
  Maar eh … 10. Helaas begrijpt bijna niemand je taalgrapjes, of vindt ze gewoon niet grappig. –> niemand vindt ze niet grappig? ;)

 15. Herkenbaar. Nu is het voor mij best lastig om én Nederlands én Engels én Duits (ik spreek en schrijf alle drie de talen dagelijks) uit elkaar te houden. Het is echter storend om op nieuwssites en in tijdschriften taal-, grammatica- en stijlfouten te lezen. Vreselijk. Ik een taalnazi? Ja, ik denk het wel. Het liefst verban ik alle “hippe” taal ook. Nederlands moet Nederlands blijven. Ik heb er niet voor niks zoveel moeite voor moeten doen op de middelbare school! Kan ik eindelijk correct Nederlands en niet alleen mijn zuidelijke dialect, wordt de taal door de wereld om me heen verkracht.

  1. Daar moet dus wel een spatie gebruikt worden.
   Ga maar vervoegen. Ik insta, jij insta klopt niks van. Instaan is geen bestaand infinitief. Sorry maar ik kon het niet laten maar dat zal je allicht begrijpen.

 16. Of dingen als “we zijn dat nodig”. Daar krijg ik het van op mijn heupen. En onlangs nog gehoord bij het volgende gezegde: de put dempen als het kalf verdronken is. “Wat doet dat kalf in hemelsnaam in die put?”

 17. Typefoutje in je blog:
  Er staat: ‘…weet ik dat het toch ooit helemaal goed zal zijn.’
  Maar het moet natuurlijk ‘nooit’ zijn.
  Check check dubbel check #puntzeven

  Groetjes!

 18. Ik wil een “nummer 16” toevoegen: ik controleer al mijn SMS-berichten op juist gebruik van spelling, grammatica en leestekens. Verder ben ik best gezellig voor een taalnazi.

 19. Er is een aantal zaken dat ik niet snap, bijvoorbeeld; wat is er fout aan: ‘dat betekend’ bijvoorbeeld in ‘wat heeft dat betekend’?

 20. Het is mij al zo vaak verweten dat ik let op dit soort futiliteiten. Maar het is mij nu éénmaal aangeboren, zo was het altijd en het zal ook wel zo blijven vermoed ik.

 21. Zelf ben ik dyslectisch en toch verbeter ik sommige mensen terwijl ik zelf vaak wat foutjes bega.aar toch blijf ik het verdomd irritant vinden als een mega taalnazi mijn posts op facebook of blogger zit af te zeiken vanwege taalfouten. Een paar verbeteringen, ok daar kan ik mee leven en ik probeer ze op te slaan. Het blijft wel een feit dat het dan net lijkt dat je voor dom word gehouden. Niets is minder waar. Op de basisschool vonden ze me te dom voor vmbo-t. Echter mocht ik na 1 vmbo-t door naar havo en het liefst hadden ze mij op het vwo gezien. Pas op de pabo kwamen ze er achter dat ik dyslextie had. Beetje laat maar ool heb ik last van dyscalculie (geen idee of ik het goed typ want mijn autocorrect herkent het niet) en ADD.
  Dus mocht je als taalnazi alles willen verbeteren let hier dan wel nog op gevoelens van sommige mensen. Ik ken genoeg mensen die zich dan plots minderwaardig voelen of ontploffen van woede.

 22. Volgens mij bedoelt Maaike gewoon ooit en niet nooit; ze is juist bang dat veel fouten in de toekomst niet meer als fout worden gezien omdat ze zo vaak gemaakt zijn dat iedereen het normaal vindt.

 23. Zo herkenbaar. Ik ben ook wel degelijk een taalpurist. ‘Taalnazi’ is een kreet die waarschijnlijk is bedacht door mensen die aan de lopende band fouten maken en niet intelligent genoeg zijn om een goed (vriendelijker) alternatief te bedenken.

 24. Ik kwam dit stukje toevallig tegen. Leuk en herkenbaar inderdaad, maar punt 5) vind ik toch best ernstig. Ik hoop dat ik je verkeerd begrijp, maar zoals het er nu staat is het net alsof je geen vrienden/vriendinnen wenst te hebben die taalfouten maken. Niet enorm sympathiek, op zijn zachtst gezegd.

 25. Wow.
  Na het lezen van je lijstje en de reacties denk ik dat ‘nazi’ wel erg gepast is. Wat vond je van concentratiekampen bouwen voor die domme ondermensen zonder talenknobbel? Jij lijkt er wel helemaal voor, ‘gelukkig’ met heel veel support in de comment section. Hah. Hah. Haah. Stelletje elitaire, onsympathieke lui. Bah.
  Zo’n veroordelende, nare houding hoeft écht niet om taalpurist (of -enthousiast) te zijn. Dit heeft meer te maken met een opgeblazen ego.

  Liefs, een taaljood en taal-antifascist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge