12 dingen die je herkent als je (soms) stottert

Ja, dit is mijn eerste blog ooit zonder afbeelding. Sorry. Beter dan een foto van een bloemetje, zullen we maar zeggen.

‘Mama, zullen we doen wie als eerste raadt wat Maaike zegt?’ Die uitspraak van mijn zusje is al heel lang geleden, maar het is er zo één die nog steeds af en toe naar boven komt. Want ik stotter. Niet heel erg en niet altijd, maar op sommige dagen is het er ineens. Bovendien heb ik het wel altijd aan de telefoon of in een andere taal, als ik moet voorlezen en vaak ook als ik heel enthousiast ben. Soms is het echt stotteren, vaker kan ik gewoon even niet met de zin beginnen. In welke vorm dan ook, het is irritant. En dan met name deze 12 dingen…

1. Presentaties zijn verschrikkelijk; als het niet om presentatie-angst op zich gaat, dan wel om het stotteren.

2. Er wordt na afloop altijd gezegd dat je te vaak ‘eh’ zei, maar dat zeg je alleen maar om het stotteren te maskeren.

3. Je plant sowieso altijd een extra beetje tijd in voor alle momenten waarop je niet uit je woorden komt. Jup, zo kom je wel aan die pitch van 5 minuten.

4. Je hebt ook wel eens een lager cijfer voor een mondeling gekregen omdat je ‘niet vloeiend praatte’. Goh.

5. Soms heb je na een paar mislukte pogingen helemaal geen zin meer om je verhaal te vertellen.

6. Je hebt er een sport van gemaakt om synoniemen te zoeken die je wél kunt uitspreken. Of zinnen te vervormen.

7. Want het is héél irritant als mensen proberen je zinnen af te maken. Nog irritanter dan wanneer ze je ongeduldig blijven aankijken.

8. Je maakt je nu al zorgen over hoe je later je kinderen gaat voorlezen. (Oké, grapje. Ik wil geen kinderen. Maar anders zou ik me er zorgen over maken.)

9. Er ontstaan ongemakkelijke situaties in telefoongesprekken, omdat mensen niet weten dat je iets wilt zeggen.

10. En het is vooral heel ongemakkelijk als je dan uit moet gaan leggen dat je soms stottert. Of hapert. En dat je écht niet zenuwachtig bent, maar die stomme letters…

11. Je hebt ooit allemaal rare opdrachten moeten uitvoeren van een logopedist. Ze hielpen niet.

12. En heel vaak wil je iets zeggen… maar lukt het niet tot het onderwerp allang weer voorbij is. Better luck next time.

Stotter jij weleens?

 

7 thoughts on “12 dingen die je herkent als je (soms) stottert

 1. Ik stotter ook en de meeste dingen die je noemt zijn zo herkenbaarr!

  Laatst zat ik op een terrasje en bestelde ik sinas. Kwam het er een keer vloeiend uit, kreeg in spite. Dacht ik net yes ik hoefde niet te stotteren had hij me blijkbaar als nog verkeerd verstaan haha.
  Lara onlangs geplaatst…Voor de lijstjesmakers #2My Profile

 2. Ik heb er ook wel eens last van en het is echt heel vervelend! Bij het maken van video’s kun je het wegknippen, maar bij een live presentatie of een telefoongesprek is het zo van; als het mis gaat, gaat het mis. Ook heb ik het soms bij gewone gesprekken omdat mijn hersenen dan sneller gaan dan dat ik kan praten haha
  Floor Daasvand onlangs geplaatst…Mijn favorieten van JESC2015My Profile

 3. Inderdaad vervelend en ik ken ze alle 12. Gelukkig hoeft het voor mij bijna geen probleem meer te zijn!
  Het zit allemaal tussen je oren :) dit helpt dus ook niet: Je hebt ooit allemaal rare opdrachten moeten uitvoeren van een logopedist. Ze hielpen niet.

 4. Iedereen stottert soms wel eens. Bij de een is dit wat anders dan de ander. Als je veel last hebt van stotteren is het aan te raden gewoon rustig aan te doen en je tijd te nemen. Mijn ervaring zegt dat het meeste stotteren door zenuwen komen. Je wil graag iets zeggen en dat moet er dan op dat moment ook echt uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge